תחקיר מקרי התחלואה באמבה אוכלת מוח

משרד הבריאות פרסם דוח אודות מקרי התחלואה באמבה נגלריה פאולרי 2024. כידוע, בחודש יולי האחרון הורה משרד הבריאות על סגירת פארק חוף גיא מטעמי זהירות מונעת, זאת לאחר חקירה האפידמיולוגית בה נמצא כי שני המקרים שחלו כתוצאה מהאמבה הנדירה (naegleria Fowleri), היו בפארק המים בחוף גיא.

14.04.2025 מאת: פורטל הכרמל והצפון
תחקיר מקרי התחלואה באמבה אוכלת מוח

 

האמבה נגלריה פאולרי היא יצור חד-תאי נדיר שחי במים מתוקים חמים. במקרים נדירים מאוד, האמבה חודרת לגוף דרך האף – לרוב בעת שחייה, קפיצה או התזה של מים לתוך הנחיריים – ומשם מגיעה למוח, שם היא גורמת למחלה קטלנית בשם מנינגואנצפליטיס (דלקת קרום ורקמת המוח). מדובר במחלה נדירה ביותר, אך עם שיעור תמותה של למעלה מ-97%, וללא טיפול מוכח.

 

נציין כי מדובר בתחלואה נדירה מאמבה סביבתית הנפוצה במקורות מים מתוקים וגדלה בטמפרטות גבוהות.

 

בעקבות מקרי התחלואה הוקמה ועדה עם שני צוותים מקצועיים לבדיקת מקור הזיהום. משרד הבריאות הנחה את הפארק לבצע פעולות והתאמות בתשתיות ומתקני הפארק, בנוסף, משרד הבריאות מנחה את פארק המים להעסיק גורם מקצועי עצמאי, מומחה בתחום  הטיפול במים, שילווה את הפארק במהלך עונת הרחצה לוודא עמידה בתנאי הרישיון. 

 

כעת, עם הפתיחה הצפויה של הפארק, מפרסם המשרד את הפעולות שנקט במסגרת החקירה, הממצאים בבדיקות המעבדה, והפעולות אותן דרש המשרד מפארק המים טרם הפתיחה.

 

בדיגומים שבוצעו על ידי משרד הבריאות התגלו ממצאים המעידים על תנאים סביבתיים המסכנים את בריאות הציבור: טמפרטורת המים בכל המתקנים שנבדקו הייתה גבוהה מהתקן, מעל 30 מעלות צלזיוס, תנאים אידיאליים לשגשוג האמבה.

 

במזרקת הרחצה נמצאה רמת כלור חופשי נמוכה מהמינימום הנדרש (1.28 מ"ג לליטר במקום 2), וערך הגבה גבוה מדי (pH 7.53) הפוגעים ביעילות החיטוי.

 

למרות הקושי לאתר את האמבה עצמה במים, הקשר הברור בין שני החולים והימצאותם המשותפת בפארק, בשילוב הממצאים הסביבתיים, הצביעו בבירור על מקור ההדבקה. במשרד הבריאות הדגישו כי דגימות שליליות אינן שוללות קיומו של זיהום, וכי רק לעיתים נדירות מצליחים לקשור תחלואה לנגלריה פאולרי באמצעות בדיקות מים.

 

כחלק מההיערכות לפתיחה מחדש של פארק חוף גיא בעונת הרחצה 2025, דרש משרד הבריאות שורת פעולות ותיקונים מקיפים, הכוללים ניקוי וחיטוי יסודי של כלל מתקני הרחצה, ביצוע חיטוי בכלור, התקנת מקלחות חובה בכניסות למתקנים, שדרוג מערכות סינון, מחזור וטיפול במים בהתאם לתקנים מחמירים, התאמת מערך הניקוז למניעת מים עומדים והצטברות מזהמים והעסקת גורם מקצועי עצמאי לניהול איכות המים לאורך כל עונת הרחצה.

 

תגובות

מומלצים