פעילות הצופים של אליאנס בדמשק

במהלך העבודות להקמת מוזיאון אליאנס, נחשף תצלום נדיר מארכיון אליאנס המתעד את פעילותה של תנועת הצופים היהודית בדמשק תחת חסות ארגון אליאנס: כל ישראל חברים, תגלית זו מספקת הצצה נדירה אל חיי הנוער היהודי בסוריה במחצית הראשונה של המאה ה-20, ומשמשת עדות חיה לפעילות החינוכית והתרבותית של הארגון.

05.04.2025 מאת: פורטל הכרמל והצפון
פעילות הצופים של אליאנס בדמשק

 

בתצלום שאותר בארכיון אליאנס בפריז במהלך העבודות להקמת המוזיאון של אליאנס, ניתן לראות קבוצת צעירים הלבושים במדי צופים, אוחזים בדגלים הנושאים את השם Éclaireurs à l’AIU Damas –הצופים של אליאנס בדמשק. במרכז התמונה עומדים גבר ואישה, ככל הנראה מדריכים או אנשי צוות חינוכי, המובילים את התנועה המקומית. הדגלים והלבוש מעידים על ארגון מסודר שהיה חלק מתשתית החינוך היהודית שפעלה בעיר. התמונה מוצגת בתערוכת דמשק במוזיאון אליאנס, מוזיאון וירטואלי שהוקם זה עתה על ידי ארגון ׳אליאנס: כל ישראל חברים׳, במטרה לשמר ולהנגיש לציבור את מורשת הקהילות ומורשת הארגון.

 

ארגון אליאנס: כל ישראל חברים, היה אחד הגורמים המשמעותיים ביותר בקידום ההשכלה והמודרניזציה בקרב יהודי המזרח התיכון וצפון אפריקה. הארגון, שהוקם בצרפת בשנת 1860, הקים בתי ספר רבים ברחבי העולם היהודי, כולל בסוריה, בהם התחנכו למעלה ממיליון תלמידים ותלמידות ולמדו עברית, צרפתית, מתמטיקה ומקצועות נוספים שנועדו לסייע בהשתלבות בחברה המודרנית.

 

התמונה מאירה פרק חשוב, אך לא מוכר דיו בתולדות יהדות סוריה, חיי הנוער והזהות הציונית-יהודית שהתפתחה בקהילות אליאנס בסוריה. תנועת הצופים היהודית פעלה בכמה מרכזים יהודיים ברחבי העולם, אך ממצאים המעידים על קיומה בדמשק נדירים ביותר. הצילום משמש עדות לכך שהקהילה היהודית בדמשק, לצד שמירה על מסורתה המפוארת, ביקשה להעניק לדור הצעיר כלים חינוכיים וערכיים ברוח התקופה.

 

תנועת הצופים היהודיים בדמשק הוקמה בשנות השלושים של המאה ה-20 על ידי ד"ר פינטו דוד, יו"ר ועד הקהילה, ומנהל בית ספר אליאנס בדמשק מר אלברט סילבר (זילברשטיין), מתוך צורך לחזק את הזהות היהודית והציונית של בני הנוער בקהילה, לשמר את המורשת התרבותית ולהעניק מסגרת חינוכית וערכית לנוער היהודי.

 

לצד פעילותה החינוכית, התרבותית והחברתית, מילאה התנועה גם תפקיד משמעותי של הגנה על הקהילה היהודית ועל שכונת היהודים בעיר, במיוחד בתקופות של מתיחות ואיומים אנטישמיים. כך היוותה תנועת הצופים היהודיים בדמשק לא רק כלי להעצמת הזהות היהודית, אלא גם אמצעי מעשי לשמירת ביטחון הקהילה ולהכנת הנוער לאתגרים הצפויים להם, הן בתוך סוריה והן לקראת העלייה לארץ ישראל.

 

תגלית זו מצטרפת לאוסף העדויות ההיסטוריות שמוצגות במוזיאון 'אליאנס: כל ישראל חברים', המתמקד בהיסטוריה של קהילות יהודיות בעולם ובמורשתו החינוכית והתרבותית של הארגון. תערוכת דמשק, שהוקדשה לשימור מורשת הקהילה, מציגה ממצאים נדירים, עדויות וצילומים ששופכים אור על חייהם של יהודי דמשק.

 

חני ממרם, אוצרת המוזיאון וסמנכ"לית 'אליאנס: כל ישראל חברים', התייחסה לתגלית ואמרה: "התצלום הזה הוא הרבה מעבר לדימוי היסטורי – הוא גשר לעבר של קהילה תוססת, שחיה ופעלה בעיר דמשק, והיום אנחנו מביאים את סיפורה לקדמת הבמה. כעת, במסגרת הקמת המוזיאון, אנו פועלים כדי להנגיש את המידע על יהדות דמשק ועל פעילות הצופים היהודים בה, ולשלב עדויות נוספות מארכיונים פרטיים וציבוריים שיסייעו להשלים את הסיפור המלא של קהילה ייחודית זו. התמונה שהתגלתה היא לא רק זיכרון עבר, אלא מסר להווה ולעתיד – על חשיבות החינוך, התרבות ושימור מורשת הקהילות".

 

תגובות

מומלצים