ניצול לרעה של שיטת חוואלה למטרות מימון טרור
הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור מפרסמת מסמך מקצועי הסוקר את מאפייני שיטת "חוואלה", את סיכוני מימון הטרור הגלומים בה, דרכי זיהוי לשימוש לא חוקי בשיטה, מקרי בוחן לפרשיות וחקירות, וכן דגלים אדומים לאיתור דפוסי עסקאות המצביעים לעתים קרובות על נותני שירותים של העברת כספים לא חוקיים או בלתי מוסדרים.
בצל אירועי השבעה באוקטובר והמאבק במימון של ארגוני טרור, מפנה הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור את הזרקור לאיתור וניתוח טיפולוגיות (דפוסים) של מימון טרור. המסמך המצורף עוסק באחד מדפוסי הפעילות אשר עלולים להיות מנוצלים לרעה ולשמש למטרות מימון טרור 'חוואלה'.
'חוואלה' היא שיטה מסורתית להעברת כספים, הנפוצה בעיקר במדינות דרום אסיה, אפריקה והמזרח התיכון. השיטה הינה חלק מקבוצה רחבה של מערכות פיננסיות, הנפוצות באזורים המאופיינים בגישה נמוכה לבנקאות ממוסדת, ובחלק מהאזורים מהווה את המכשיר הפיננסי היעיל והנגיש ביותר.
ניצול שיטת 'חוואלה' על ידי ארגוני הטרור ברחבי העולם מציג מספר סיכונים, וביניהם שימוש מוגבר במזומן; אינטגרציה מצומצמת עם מערכות פיננסיות רשמיות; העדר רגולציה בתחומי שיפוט שונים בעולם ופערים רגולטוריים בין תחומי שיפוט. (באזורים אלו, נוסף על האמור, קיים גם סיכון מוגבר לאנונימיות והימנעות מבקרות וניטור כאשר במקרים מסוימים היעדר תיעוד רשמי ומערכות מחשוב מסודרות מקנים יתרון נוסף בשמירה על סודיות ויכולת התחמקות מבקרות). העברה בשיטת 'חוואלה' ומטבעות וירטואליים, חיבור בין שני עולמות פיננסיים, אשר בכל אחד ישנו סיכון מימון טרור משמעותי, מעלה את הסיכון לשימוש בשיטת 'חוואלה' באופן זה על ידי ארגוני הטרור.
מטרתו של מסמך זה היא מתן אפשרות להיכרות מעמיקה עם שיטת 'חוואלה', מאפייניה, הסיבות לשימוש בה, והאופן בו היא ניתנת לניצול לצורך ביצוע פעילות בלתי חוקית, תוך מתן דגש על מימון טרור. בנוסף, מציג המסמך עקרונות לאיתור דפוסי עסקאות המצביעים לעתים קרובות על נותני שירותים של העברת כספים לא חוקיים/בלתי מוסדרים, וכן רשימה של "דגלים אדומים" המצביעים על אפשרות של ניצול לרעה של שיטת 'חוואלה' למטרות מימון טרור.