מחלות חורף בילדים כיצד ניתן למנוע אותן

מחלות חורף הן שם כולל למחלות, ברובן וירליות, המתאפיינות לרוב בנזלת, ליחה ושיעול, חולשה ועליית חום, במיוחד בקרב ילדים. ד"ר מוטי חיימי, מסביר מדוע ילדים נמצאים בסיכון גבוה להידבקות, כיצד נזהה את התסמינים, מתי צריך לפנות לרופא ואילו טיפולים ניתנים להקלה על התסמינים ולריפוי.

09.10.2024 מאת: פורטל הכרמל והצפון
מחלות חורף בילדים כיצד ניתן למנוע אותן

 

ד"ר מוטי חיימי, מומחה ברפואת ילדים ובהמטו-אונקולוגיה ילדים ורופא מרחב חוף-כרמל במאוחדת מחוז צפון, עם המדריך שיעזור לילדיכם לעבור את החורף בבריאות

 

ילדים נחשבים קבוצת אוכלוסייה הנמצאת בסיכון גבוה להידבקות במחלות החורף השונות, שעיקרן נגרמות ממספר רב של נגיפים (וירוסים). הסיבה לשכיחותן הגבוהה בקרב ילדים אינה נובעת בהכרח מהקור לכשעצמו, שאינו גורם למחלות, אלא מהעובדה שבחורף אנחנו נוטים לבלות בחללים סגורים ופחות מאווררים. בחללים אלה נוצרים תנאים אופטימליים להדבקה ולמעבר מהיר של זיהומים מילד לילד.

 

כמו כן, בניגוד לאנשים מבוגרים, שכבר נחשפו לעשרות נגיפים וחיידקים וכבר הספיקו לפתח נוגדנים כלפיהם, תינוקות וילדים קטנים, עדיין לא הספיקו להיחשף לכל הגורמים המזהמים ולכן מערכת החיסון שלהם טרם פיתחה הגנה מספקת כנגדם. בתינוקות רכים, המערכת החיסונית עדיין אינה מפותחת ובשלה במלואה, ולפיכך אינה יעילה באופן מספק.

 

מתי צריך לפנות לרופא?

הדבר החשוב ביותר הוא המראה הכללי של הילד. לרוב, אם הילד חיוני, משחק, אוכל ומתנהג כרגיל, מספיק מעקב ואין הכרח בפנייה מהירה לרופא.

עם זאת, ישנם מצבים המצריכים בדיקה רפואית, במיוחד:

כאשר יש חום גבוה (מעל 38.5) במשך יממה ומעלה.

כאשר משך התסמינים ממושך, לדוגמה אם החום נמשך מספר ימים.

חומרת התסמינים, לדוגמה, אם הילד מתנשם, נראה חלש ו"סמרטוטי", גם כשהחום יורד, אינו שותה מספיק ואינו נותן שתן בתדירות מספקת – יש צורך בבדיקה רפואית בהקדם. כך גם כאשר ישנה החמרה פתאומית או הדרגתית בתסמינים.

כאשר יש מחלות רקע, מחלות כרוניות - כמו אסטמה, מום ריאתי או לבבי, מחלת חסר חיסוני וכד' – יש להיות ערניים יותר ולפנות לבדיקת רופא בהקדם.

 

כיצד נטפל?

ישנם טיפולים רבים ומגוונים למחלות החורף, הכוללים תרופות ותכשירים במרשם וללא מרשם ואף טיפולים אלטרנטיביים. הטיפול התרופתי הנפוץ ביותר במחלות חורף הוא תכשירים להורדת חום. קיים מגוון גדול של תכשירים, הניתנים דרך הפה (בכדורים, אבקה, סירופ, וטיפות) או רקטלית. חשוב לבחור את התרופה בהתאם לגיל ומשקל הילד. יש להיוועץ ברופא ולהשתמש בהתאם להוראות. במקרה של מעורבות דרכי הנשימה התחתונות (צפצופים ריאתיים) לעיתים ניתן טיפול באינהלציות עם חומרים מרחיבי סמפונות או אחרים. במקרים של מחלה שמקורה בחיידק, יש צורך בטיפול אנטיביוטי שיינתן ע"י הרופא המטפל.

 

קיימים גם מגוון תכשירים המסייעים בהקלה על התסמינים השונים ואינם דורשים מרשם רופא, לדוגמה: סירופים שונים המסייעים להקלה על השיעול ובהפחתת כמות וצמיגות הליחה, תכשירים לייבוש הנזלת כמו תרסיס מי מלח (או אינהלציה עם מי מלח) ועוד. ישנם גם טיפולים ברפואה משלימה, המסייעים לעיתים בהקלה סימפטומטית.

 

כיצד נמנע הידבקויות?

הדבר החשוב ביותר הוא מניעת התחלואה וניתן לעשות זאת בכמה דרכים: הראשונה – להתחסן. כנגד מחלות חורף רבות (שפעת, קורונה, RSV, פנאומוקוק ועוד) קיימים היום חיסונים יעילים ובטוחים. רצוי לא לחכות לתקופה של תחלואה סוערת ולהקדים להתחסן; השנייה - שמירה על היגיינה כמו רחיצת ידיים ושימוש באלכוג'ל במקרה הצורך; השלישית - חשוב לדאוג לאוורור של חללים סגורים ולהימנע משהייה במקומות צפופים, במיוחד בבתי הספר והגנים, דברים שיסייעו בהפחתת  ההדבקה.

 

בנוסף, יש להימנע משליחת ילדים חולים לגן או לבית הספר. רצוי להמתין לפחות 24 שעות ממועד החום האחרון ולא לשלוח את הילד לגן אם הוא תחת השפעת תרופה להורדת החום, מפני שהוא עדיין חולה ומדבק. שליחת ילדים למסגרות החינוך כאשר הם עדיין חולים מקשה על החלמתם ואף חושפת ילדים אחרים להדבקה במחלתם.

 

מחלות חורף – תסמינים

הצטננות: מחלת החורף השכיחה ביותר, קלה יותר משפעת ומתאפיינת בריבוי ליחה, נזלת, ושיעול. בניגוד לשפעת, תסמיני המחלה מופיעים לרוב בהדרגה ואינם כוללים כאבי שרירים. אצל תינוקות תיתכן גם עליית חום.

שפעת: מתאפיינת בכאבי שרירים, עליית חום ממושך אצל ילדים, נזלת, שיעול, חולשה ולעתים גם בכאבי ראש. תסמיני המחלה מופיעים לרוב בבת אחת. הזנחת הטיפול במחלה עשויה להוביל לכדי סיבוכים כמו דלקת ריאות.

ברונכיטיס: מחלה שתסמיניה העיקריים הם שיעול ממושך, גודש באף וקשיי נשימה המלווים ב"צפצופים" ע"פ הריאות.

ברונכיוליטיס: מחלה שנגרמת לרוב ע"י נגיף ה-RSV, מתבטאת בדרך כלל בעליית חום בימים הראשונים ובהמשך מופיעים שיעול ונזלת. המחלה נפוצה בקרב תינוקות ופעוטות מתחת לגיל שנתיים, ובמיוחד בפגים.

דלקת ריאות: נגרמת בדרך כלל כתוצאה מסיבוך של מחלת השפעת. התסמינים הם עליית חום, כאבים באזור החזה, שיעול, חולשה וירידה בתאבון. תיתכן דלקת ריאות ממקור נגיפי או ממקור חיידקי.

דלקת אוזניים: שכיחה ביותר בקרב תינוקות וילדים. התסמינים השכיחים כוללים כאבים חזקים באוזניים, אי שקט וחום גבוה. פעמים רבות דלקת אוזניים מתפתחת כסיבוך של מחלה זיהומית אחרת המערבת את חלל הפה, הגרון והאף.

 

בזכות ערנות ושמירה על כללים פשוטים נוכל לעבור את החורף באופן בריא.

 

ד"ר מוטי חיימי, צילום דוברות מאוחדת

 

תגובות

מומלצים