מדוזה מסוג ירחית ארבע קשתות בישראל

עומרי עומסי מספר שהוא לא ראה מדוזה ממין זה מאז התצפית האחרונה בשנת 2020 אז זכה לתעד נחיל גדול שלהם שהגיע לשמורת האלמוגים במפרץ אילת. הפעם ראיתי פרט אחד גדול ומרשים לאחר שנים שהמדוזה נעלמה כמעט לחלוטין מאזורנו.

18.01.2025 מאת: פורטל הכרמל והצפון
מדוזה מסוג ירחית ארבע קשתות בישראל

צילום עומרי עומסי רשות הטבע והגנים

 

תצפית משמחת של מדוזה מסוג ירחית ארבע קשתות (לשעבר אורליה כחולה) נצפתה אתמול על ידי פקח היחידה הימית ברשות הטבע והגנים במרחב אילת עמרי עומסי.

 

 

תצפית זאת מצטרפת למספר תצפיות נוספות של משנרקלים צוללים נוספים בניהם מתנדב רשות הטבע והגנים שתיעד מספר פרטים השבוע.

 

 

ברשות הטבע והגנים מוסיפים כי הירחית היא מדוזה ידידותית להפליא, לא מסוכנת, לא צורבת וכמו שאפשר לראות בתמונות פוטוגנית במיוחד. המדוזה נפוצה במרבית האוקיינוסים והימים. קוטר הפעמון 10-30 ס"מ, יש לה ארבעה מוקדים של איברי מין שצבעם ורדרד. היא טורפת חסרי חוליות ודגיגים.

 

 

מי שאוהבים במיוחד את הירחיות הם צבי הים, שאוהבים לאכול אותן. לצערנו לפעמים צבי הים מתבלבלים בין המדוזות האהובות לשקיות ניילון, דבר שעלול להוביל לסכנת פגיעה וחנק. סיבה נוספת לא להגיע לים עם שקיות ניילון וחפצי פלסטיק. הטבע כל כך עשיר ויפה כל מה שנשאר לנו זה להינות מהיופי.

 

 

ד״ר גור מזרחי חוקר מדוזות, בית ספר למדעי הים אוניברסיטת חיפה:"בחורף של שנת 2020 התגלו ממצאים מדאיגים שמראים ששונית האלמוגים מתקשה להשתקם בעקבות סערת החורף. משנה זו כמעט ונעלמו מדוזות מסוג אורליה שהיו שכיחות בתקופת האביב (חודשים מאי- יוני). סערות חורף סוחפות איתם חול וכל אשר עומד בדרכם מהאזור הבנוי וכיוון הסחף ועוצמתו משתנה בעקבות האזור הבנוי. הסחף פוגע בשונית האלמוגים וכן פוגע בשלב הפוליפים שהם גרעין הרביה והשלב שמיצר לנו את הדור הבא. הפוליפים הינם צמודי מצע קרקע ודומים לבי דודם האלמוגים, כפי שהשונית נפגעת גם גרעין ההתרבות סביר שנפגע. השנה לראשונה לאחר 4 שנים רואים חזרה של מדוזה חשובה זו לגוף המים. זה סימן טוב ויש להמתין ולראות עם האוכלוסייה משתקמת ובאיזה קצב. כפי שאנו מכירים את המדוזות הם יכולות להוריד ראש עד יעבור זעם ולחזור ולשגשג כאשר התנאים יאפשרו. התייצבות החי בשמורה יסתמן באיזון גם מיצורים ג'לטיניים אלו שהם חלק בריא מסביבה זו".

 

 

פרופסור מעוז פיין מהאוניברסיטה העברית והמכון הבינאוניברסיטאי למדעי הים מוסיף כי מחזור החיים המרתק של המדוזה מספק רמזים להבנת התופעה: חלק ממחזור החיים של המדוזה ישיב על הקרקעית. אותם פוליפים דמויי שושנה בגודל של מספר מ"מ משחררים כל אחד כ10 אפירות שהן מדוזות קטנטנות, הנשלפות מהפוליפים בקרקעית הים, גדלות במהירות ומגיעות לגודל המדוזה הבוגרת בתוך שבועות, מה שמציע שהן אוכלות הרבה כדי לגדול. המדוזה בצורתה המוכרת לנו, תשחרר אלפי פגיות שיתפתחו בהמשך לפוליפים ישיבים על הקרקעית".

 

 

התופעה של נחילי מדוזות מתווכת בעיקר על ידי זרמי הים, הנושאים ומביאים את המדוזות לאזורנו. המדוזות שכרגע מקשטות את המים הצלולים של אילת הגיעו עם הזרמים מדרום, ועשויות להיעלם באותה מהירות שבה הופיעו.

 


ברשות הטבע והגנים ממליצים למשתמשי הים להכנס למים ולהנות מהמראה הייחודי של יצורים יפהפיים אלו, בזמן שהם מבקרים בחופינו.

 

פורטל הכרמל

צילום עומרי עומסי רשות הטבע והגנים

תגובות

מומלצים