ישראל טובעת בפסולת

האם הנגב הוא פח הזבל של המדינה? כל אתרי הפסולת בארץ מלאים עד אפס מקום, והפתרון של המדינה? לשלוח את כל הזבל של ישראל דווקא לנגב. ועידת ישראל לכלכה ירוקה, שתיערך ב-26 בחודש במיוזיט סיטי בבאר-שבע, תדרוש תשובות.

21.03.2025 מאת: פורטל הכרמל והצפון
ישראל טובעת בפסולת

קרדיט- משוב גרופ

 

בעיית הפסולת בישראל הולכת ומחריפה, והפתרון שמציעה המדינה מעורר סערה - לשלוח את כל הזבל של ישראל ישירות לנגב. במקום לפתח את האזור באמצעות השקעות, חקלאות, תעשייה ירוקה והזדמנויות כלכליות, המדינה מקדמת תוכנית חדשה שתהפוך את הנגב לאתר האשפה המרכזי של ישראל.

 

התוכנית המדוברת כוללת הסעת רכבות עמוסות בפסולת מכל רחבי המדינה אל שני אתרי הטמנה גדולים - "אפעה" ו"דודאים". המשמעות: העמסת עשרות אלפי טונות של אשפה על תושבי הנגב, תוך יצירת מפגעים סביבתיים חמורים שיפגעו באיכות החיים, בטבע ובבריאות הציבור. הנושא, כצפוי, יעמוד במרכז ועידת ישראל לכלכה ירוקה שתיערך ב-26 בחודש במיוזיק סיטי בבאר-שבע תחת הכותרת: "האירוע היחיד שמזיז דברים בכלכלה הירוקה".

 

עמיעד לפידות, ראש תחום פסולת וקיימות בארגון "אדם טבע ודין" ונציג ציבור בקרן הניקיון, מתריע על מצבה הקריטי של הפסולת בישראל: "פסולת מכל הארץ מתנקזת כיום למטמנה אחת, כש-17 אלף טון פסולת מיוצרים בישראל מדי יום, ומתוכם 12 אלף טון מגיעים למטמנת אפעה. התהליך הזה גורם לעומס תחבורתי כבד, עם מאות משאיות ורכבות שנעות ללא הרף כדי להטמין את הפסולת. גם אם המשאיות אטומות היטב, עדיין ניתן לראות שקיות עפות בדרכים".

 

לפידות מדגיש כי ישראל מובילה בעולם המערבי בהטמנת פסולת במקום בטיפול מתקדם ומיחזור: "מדינת ישראל טובעת בפסולת. במקום למצוא פתרונות חדשניים, המדינה ממשיכה להעמיס עוד ועוד על הנגב".

 

הנגב משלם את המחיר: בעיית הפסולת בנגב הפכה לאחת הסוגיות הבוערות ביותר בתחום הסביבתי בישראל. מלבד הריחוק ממרכזי אוכלוסייה גדולים, שהופך אותו ל"נוח" להטמנת פסולת, האזור סובל מתשתיות חלשות שאינן ערוכות להתמודד עם כמויות האשפה האדירות. המשאיות הכבדות מזהמות את האוויר ומכבידות על התנועה, ובמקביל, הפסולת שאינה מטופלת כראוי יוצרת מפגעים בריאותיים חמורים עבור התושבים.

 

לדברי לפידות, ישנם שני צעדים מרכזיים שיכולים לסייע בפתרון המשבר: הפרדת הפסולת האורגנית – מרכיב משמעותי בפסולת בישראל הוא חומר אורגני שמקורו בצריכת פירות וירקות. מיחזורו יכול להפחית משמעותית את כמות האשפה המועברת להטמנה.

 

צמצום כמות הפסולת הכוללת, על ידי חקיקה מתאימה, הגברת המודעות הציבורית ושימוש בטכנולוגיות מתקדמות, ניתן להפחית את כמויות הפסולת ולצמצם את הנזק הסביבתי.

 

הנגב אינו פח הזבל של המדינה, תושבי האזור דורשים פתרונות אמיתיים לטיפול בפסולת ולא גישה הרואה בו שטח הפקר להטמנה. במקום להמשיך במדיניות ההטמנה המסורתית, הגיע הזמן להוביל מהפכה סביבתית שתביא לפיתוח בר-קיימא ועתיד ירוק יותר עבור ישראל כולה.

 

פורטל הכרמל

קרדיט- משוב גרופ

תגובות

2. אזרח לפני 11 ימים
ישראל טובעת לא רק בזבל ופסולת
1. משה לפני 11 ימים
בושה וחרפה

מומלצים