הדרישה להקטין את תדירות מבחני רישוי רכב

תאונה ברכב יכולה להתרחש כל הזמן, ולא רק בסמוך לטסט ולכן אנחנו פועלים להעלות את המודעות של האחריות של הנהג. שואפים לשפר את השירות שניתן במרכזי הרישוי, רמת המינוע  ולהגדיל את היקף מכוני הרישוי.

21.03.2025 מאת: פורטל הכרמל והצפון
הדרישה להקטין את תדירות מבחני רישוי רכב

 

ועדת הכנסת המיוחדת לפיקוח על תהליכי הסרת חסמים קיימה דיון בנושא הסרת חסמים והפחתת הרגולציה בתדירות חידוש רישיונות הרכב. בעקבות דוח של רשות האסדרה שהמליץ להקטין את תדירות מבחני הרישוי לרכבים פרטיים.

 

דוח רשות האסדרה הממליץ להקטין את תדירות מבחני הרישוי. משרד התחבורה: המטרה היא להפחית בירוקרטיה אך לא על חשבון בטיחות. איגוד מכוני הרישוי: ללא טסט, בעלי רכבים לא יטפלו ולא יבדקו את רכביהם.


יו"ר הוועדה, ח"כ מיכאל ביטון ביקש ממשרד התחבורה לחסוך במסגרת ההמלצות גם את תשלום האגרה בכל שנה ולא רק את את התשלום הניתן למכוני הרישוי

 


יו"ר הוועדה, ח"כ מיכאל ביטון אמר בפתח הדיון כי אנחנו "מקדישים את הדיונים הבאים לנושאים דרמטיים שיש להם השלכות גדולות על כל עולם רישיון הרכב ולימודי הנהיגה. הדבר מורכב ויש לו המון צדדים. יש לו השלכות בטיחותיות וכלכליות. נאפשר לכל הצדדים להשמיע את קולם. אנחנו רוצים לעודד את משרד התחבורה להשלים את הבדיקות שלו, להכריע בנושאים האלה ולהביא בשורה לאזרחים".

 


עינת סגל, מנהלת אגף הרכב במשרד התחבורה אמרה כי "העבודה נמצאת בשלבי עבודת מטה. המטרה היא הסרת בירוקרטיה אבל לא על חשבון היבטי בטיחות. מסתכלים על התמונה השלמה, גם על הרכב וגם על הנהג. הגורם מספר אחד לתאונות דרכים הוא הגורם האנושי. ואנחנו מתייחסים לשינויים הטכנולוגיים שנכנסו לעולם הרכב. כמו מערכת למניעת תאונות.

 


רוצים לאמץ את המודל הספרדי ההדרגתי. ההמלצות מתייחסות לרכב חדש עד גיל 9 בלבד, מעל גיל 9 הטסט יהיה פעם בשנה. הסתמכנו על נתוני מכוני הרישוי, לפיהם עד הגיל הזה מספר התקלות ברכבים הוא יחסית נמוך".

 


מרב רפאלי, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים: יש מחסור במאגרי מידע המתייחסים למצבים מכניים של הרכב שמצביעים על הקשר בין תקינות הרכב לתאונות הדרכים. מידע על תקינות הרכב לא נמצא בידי אף אחד. בנוסף יש מחסור בחקירות עומק.

 


סנ"צ סימונה זילבר, יועצת משפטית אגף תנועה משטרת ישראל: אנחנו ניראה את טיוטת התקנות שמשרד התחבורה יפיץ ונגיב. כיום ישנם 222 תקנים של חוקרי תאונות הדרכים. בפועל חסרים 61 בוחנים. גם בגלל עזיבת בוחנים וגם כי התחום פחות אטרקטיבי. בנוסף, ישנם 900 שוטרים המוגדרים 'סייר בוחן',  שיכולים לבדוק תקינות של כלי רכב ולרשום דוחות על רכב לא תקין. מתחילת השנה נרשמו בתחום הזה 16000 דוחות. למול ההקלות המתכוננות צריך לזכור שמידי שנה אלפי דוחות מבוטלים בשל התיישנות כי אין מועד למשפט.

 


עו"ד סוזן סבן דבי מאיגוד מכוני הרישוי: טסט שנתי זה העלות השנתית הכי נמוכה, עלות של 100 שקלים בסך הכל. בשנה קשה של כ-400 הרוגים, האם זה הזמן לרווח את המרחק בין הטסטים? אם אין טסט לנהג, הוא לא יטפל ברכב ולא יבדוק אותו. כשל טכני עלול לגרום לתאונה קשה, ושכרנו יהיה בהפסדנו. דובר על רכבים חדשים שלכאורה לא זקוקים להרבה תיקונים. אני פוגשת רכבים חדשים, כולל טסלות עם צמיגים שחוקים. טסט מציל חיים.

 


עו"ד יניב יעקב, מנכ"ל עמותת אור ירוק: במקום להפחית את דרישות הרישוי, ניתן לשפר את ההליך כך שיהיה יעיל ונגיש יותר,  למשל באמצעות בדיקות  ממוקדות לכלי רכב בסיכון גבוה. חיסכון בחיים קודם לחיסכון כלכלי .

 


עומר סלע, לשכות המסחר: דוח האסדרה הוא חלקי בלבד. חסרות השוואות רבות. למשל הנסועה בארץ גבוהה משמעותית מהנסועה באירופה. רכב בן 9 יכול להיות גרוטאה שיכול להגיע גם ל-300 אלף קילומטרים. יש חשיבות בהפחתת רגולציה, אבל צריך לחשוב על עלויות נוספת. הפחתת תדירות ההגעה למכוני הרישוי תפגע באוכלוסיות מוחלשות. מי שלא יכול להרשות לעצמו לנהוג ברכב חדש, המדינה צריכה לוודא שהוא נוהג ברכב תקין.

 


ד"ר משה בקר, יועץ מדעי והנדסי מטעם מכוני הרישוי: משרד התחבורה לא הכין שיעורי בית. המשרד רוצה לרוץ קדימה ולא עוצר לבדוק עם מכוני הרישוי מה מצבנו. דוח האסדרה מתמקד בימי המתנה ובעלויות שמשלם הציבור ולא מתייחס לבעיות תאונות הדרכים ובטיחות בדרכים.

 


רונן לוי, איגוד המוסכים בישראל הזכיר כי בהרבה רכבים חדשים אין חיווי לצמיגים סדוקים ולבעיות בלמים ובלי טסט לא ניתן יהיה לדעת את זה. בכל חודש 20% מהרכבים נמצאים עם ליקויי בטיחות  בבדיקות מדגמיות. המשמעות היא שיש 800 אלף רכבים לא תקינים על הכביש בכל רגע. משרד התחבורה צריך להחליט האם הוא בעד הציבור או בעד הסוחרים.

 


אייל ברכה, בעל מכון רישוי העיר כי ע"פ ההמלצה של הרשות נעשה טסט פעם בשנתיים, אבל נמשיך לשלם את האגרה כל שנה. "אם עושים טסט פעם בשנתיים- גם תשלום האגרה יהיה פעם בשנתיים".

 


יו"ר הוועדה, סיכם: "בדיקה מעמיקה של המציאות היא דבר טוב. אך כמובן בתהליך סדור וראוי ולא חשבון חיי אדם. אם חוסכים לנהגים 100 שקלים, לא יכול להיות שלא חוסכים גם עלות האגרה שהוא לא חייב לשלם אותו. ניתן למשרד התחבורה להמשיך בתהליך הדיון המעמיק, יחד עם משרדי האוצר והסביבה. נקיים דיון מעקב אחרי שתתקדמו בעבודת המטה. ממליץ למכוני הרישוי להקדים תרופה למכה ולייצר סטנדרטיזציה של השירות בכל כלי טכנולוגי שקיים ולחסוך זמן שהות במכונים".

 

פורטל הכרמל

תגובות

מומלצים