אחד מסוחרי הסמים הכי גדולים בשכונה הוא תלמיד כיתה ו'

נתונים מדאיגים בוועדה המשותפת לוועדת החינוך והוועדה למאבק בשימוש בסמים ובאלכוהול: אחד מכל עשרה תלמידים דיווח ששתה לשוכרה בחודש האחרון; 722 בנים ובנות הגיעו לאשפוזיות גמילה מסמים ואלכוהול בין השנים 2019-2022.

25.12.2024 מאת: פורטל הכרמל והצפון
אחד מסוחרי הסמים הכי גדולים בשכונה הוא תלמיד כיתה ו'

 

ועדות החינוך והמאבק לשימוש בסמים ואלכוהול דורשות להקים לאלתר את הרשות למניעת סמים ואלכוהול
ועדת החינוך, התרבות והספורט בראשות ח"כ יוסף טייב,  קיימה דיון משותף עם הוועדה למאבק בשימוש בסמים ובאלכוהול, בראשות ח"כ בועז ביסמוט, בנושא סמים במערכת החינוך. בדיון נשמעו נתונים מטרידים ויושבי ראש הוועדות קראו להקים בדחיפות את מרכז הניטור הלאומי לתופעת השימוש בסמים ואלכוהול, שעליו החליטה הממשלה כבר ב- 2020.  

 

 

פרופ' יוסי הראל-פיש, מומחה בינלאומי לחקר התמכרויות מאוניברסיטת בר אילן הציג בדיון תוצאות מחקר על רווחתם ובריאותם של בני נוער, והשפעות מלחמת חרבות ברזל על תלמידים במדינת ישראל. מנתוני המחקר עולה כי בשנת 2024, אחד מכל שני ילדים, דיווחו על לפחות שני סימפטומים הקשורים למצוקה נפשית כמו כאב גב או בטן, עצבנות, מצב רוח רע ועוד.

 

 

מדובר בעליה של פי שניים לעומת שנת 2019. ילדים עם מצוקה נפשית, פגיעים יותר ללחץ חברתי ולסיכון להשתמש בחומרים ממכרים. נתונים נוספים מהסקר: אחד מכל עשרה תלמידי (9.5%) כיתות ה'-י"ב, דיווחו שבחודש האחרון שתו לשוכרה. ככל שהגיל עולה, נראה כי יש עלייה בשיעור השותים לשוכרה. בקרב תלמידי כיתות י"א-י"ב, הנתון עמד על 17.3%.

 

נתון נוסף: 15% מהתלמידים היהודים שהשתתפו בסקר, השתמשו לפחות פעם אחת ב-12 החודשים האחרונים במשככי כאבים שלא למטרות רפואיות. בקרב החברה הערבית הנתון עומד על פי שניים. 
 

 

נעם גרינברג ממרכז המידע והמחקר של הכנסת אמר כי 560 ילדים ובני נוער במדינת ישראל אובחנו כמכורים לסמים ואלכוהול, וטופלו בקופות החולים (מתוך נתונים שהועברו ע"י קופות החולים לאומית, מכבי ומאוחדת) בשנים 2019-2023. בשנים 2019-2022 היו כ- 722 בנים ובנות באשפוזיות גמילה מסמים ואלכוהול.
 

 

חניכת שנת שירות ליבי לויתן סיפרה עדות מטרידה: "אני עובדת עם נוער בשכונת גילה בירושלים ועם מפונים משלומי. המציאות קשה הרבה יותר מהנתונים שהושמעו כאן. אחד מסוחרי הסמים הכי גדולים בגילה הוא תלמיד כיתה ו'. זה רק מוכיח כמה זה בכל מקום. כשאני עוברת ליד בי"ס אני מריחה את הקנביס. הם עושים בלונים מגז קצפות. זה מנגנון הבריחה שלהם. הם באים מבית אלים. האבא שותה ומרביץ וכך הם חושבים שלהרביץ זה תירוץ לעשות מה שבא להם, לפרוש מביה"ס ולוותר לעצמם".
 

 

האחריות למניעת התמכרויות בבני נוער והטיפול בהם, מתחלקת בין כמה גופים ממשלתיים ולאף אחד מהם אין נתונים רשמיים על שכיחות השימוש בסמים ואלכוהול בקרב ילדים בגילאים 0-17. עד כה, לא הוקם מרכז הניטור הלאומי לתופעת השימוש בסמים ואלכוהול, למרות החלטת ממשלה מנובמבר 2020. אגף המידע שיהווה הבסיס למרכז עתיד לקום בפברואר 2025 , כך אמרה נציגת המשרד לביטחון לאומי טל יוגב.

 

 

יו"ר ועדת החינוך, ח"כ יוסף טייב תקף: "אנחנו צריכים גורם מתכלל אחד, כל עוד לא יהיה גורם אחד זו תהיה התוצאה. יש החלטת ממשלה למה אנחנו חמש שנים אחרי וזה עדיין לא מיושם?"
 

 

ח"כ בועז ביסמוט יו"ר הוועדה למאבק בשימוש בסמים: "המציאות המורכבת והלחצים החברתיים, מדגישים את הצורך במענים מותאמים ובראייה כוללת לשמירה על עתידם".
 

 

ח"כ סימון דוידסון: "אנחנו בלופ, וכלום לא מתקדם. אנחנו רק מבלבלים את המוח אחד לשני. אין פה שום גורם שמתכלל את האירוע, כל אחד עושה תכנית והכל בגלל שנסגרה הרשות למניעת התמכרויות בישראל. הפוליטיקה דפקה הכול. אני וח"כ מיכל וולדיגר נעשה הכל כדי לקדם את פתיחת הרשות מחדש".

 

תגובות

מומלצים