25 שנים של כאבים עזים הסתיימו ברגע

כמעט חצי יובל חי יוסף שמעיוביץ' בן 77 מקרית חיים עם תסמונת רפואית שמיררה את חייו במשך שנים הוא חווה התקפים של כאבי פנים עוצמתיים שפשוט הגיעו, ללא התרעה, וגרמו לו לסבל עצום.

15.08.2024 מאת: פורטל הכרמל והצפון
25 שנים של כאבים עזים הסתיימו ברגע

בתמונה ד"ר ליאור לב-טוב ויוסף שמעיוביץ' צילום הקריה הרפואית רמב"ם

 

הוא ניסה תרופות שונות, טיפולים כאלה ואחרים, אך דבר לא עזר והמצב רק הלך והחמיר. טיפול פשוט שעבר ברמב"ם פתר בפרק זמן קצר את הבעיה והחזיר לו את השליטה על חייו.

 

"תסמונת העצב המשולש" (נוירלאגיה טריגמנטלית), פוגעת באוכלוסייה ביחס של 1:10,000 ועלולה להתפתח בכל שלב בחיים, אך מוכרת יותר בקרב נשים ובני 50 ומעלה. "החולים בתסמונת סובלים מכאבי פנים מסיבה לא ידועה, אשר הולך ומתפתח עם הזמן ותוקף בעיקר את הפנים באזור האמצעי והתחתון", מסביר ד"ר ליאור לב-טוב,  אחראי תחום נוירוכירורגיה תפקודית ברמב"ם, "התקפי הכאב יכולים להתפרץ בפתאומיות ובעוצמה, סביב טריגרים שונים, לרבות נסיבות יומיומיות תכופות כמו שיחת טלפון, אכילה, צחצוח שיניים ואפילו משב רוח שנוגע בפנים". 

 

שמעיוביץ', שחי עם התסמונת כ-25 שנה, מתאר כיצד הכאב שהחל לתקוף אותו הפך תכוף יותר ויותר עד שהשתלט על חיו: "זה התחיל מכאב שתקף אותי פה ושם, אבל לאט, לאט זה הלך והתגבר", הוא מסביר, "בשיא זה היה משתק אותי באמצע האוכל או בזמן שיחת טלפון. כאבים איומים שפשוט אי אפשר לצפות. קיבלתי הרבה תרופות שלא עזרו והציעו לי גם לעבור ניתוח מסובך שמאוד הפחיד אותי, אז המשכתי לסבול".  

 

למרות שעבור החולים מדובר בבעיה רפואית ברורה, היא עדיין קשה לאבחון וישנם לא מעט מטופלים שסובלים ממנה שנים ארוכות. "הסימפטומים יכולים להיות מעט חמקמקים וישנו חוסר מודעות לאפשרויות הטיפול השונות. יש לנו מטופלים שהגיעו אלינו אחרי 12 שנים, עשרים שנה ותקופות ארוכות נוספות שבהן חיו עם הכאב", מסביר ד"ר לב-טוב, "הטיפול בתסמונת נשען על תרופות, שעוזרות במקרים רבים, אבל לאלו שלא מגיבים לתרופות ישנן אפשרויות טיפול נוספות". 

 

כאמור, "תסמונת העצב המשולש" מחייבת אבחנה מדויקת ומהירה, על מנת להתאים בעבורה את הטיפול. מלבד הטיפולים התרופתיים הקיימים, וניתוח להפרדה בין העצב לכלי דם לוחץ בסמוך לגזע המח (ממנו קיימת רתיעה רבה), ישנם טיפולים נוספים זעיר פולשניים וביניהם הזרקה של חומר בשם גליצרול אל גרעין עצב המשולש, באמצעות מחט דקה דרך הלחי (ריזוטומיה).

 

לאחרונה, כשהגיע לבירור מסיבה רפואית אחרת לגמרי, פגש שמעיוביץ' את ד"ר לב-טוב, שהבחין שהוא סובל מהתסמונת המדוברת. "הצעתי למטופל לעבור טיפול פשוט יחסית של צריבת תאים באזור הכאב, באמצעות מחט דקה שמוחדרת דרך העור", אומר ד"ר לב-טוב, "מדובר בהליך זעיר פולשני קצר, שמניב תוצאות טובות. בכלליות ניתן לומר שהפתרונות הקיימים הם אפקטיביים, ומרביתם, מאפשרים באופן לא פולשני למנוע את חזרת ההתקפים. האופציה הניתוחית שלה גם כן תוצאות מצוינות, שמורה למקרים עמידים עם קונפליקט וסקולארי ברור". 

 

זמן קצר לאחר שעבר את הטיפול ברמב"ם, שמעיוביץ' הוא אדם חדש לחלוטין. "אחרי כל כך הרבה שנים, אני בלי כאבים. לא זוכר כבר מה היה קודם", הוא אומר בחיוך גדול, "שינוי דרסטי. פשוט מתנה שקיבלתי. מלמעלה ומרמב"ם".

 

תגובות

מומלצים