"יש מספיק מקום לכולם"
הון לצפון: משקיעים בכירים מקרנות הון סיכון מובילות הגיעו לצפון כדי לבחון השקעות בסטארטאפים מהאזור פארק הייטק צפון אירח את אירוע הון לצפון, בהשתתפות קרנות הון סיכון מובילות במטרה לחבר את היזמים הצפוניים עם המשקיעים ולחזק את תעשיית ההייטק בצפון הארץ.

צילום ניצן זהר
חמי פרס (פיטנגו): "בצפון רואים את העתיד של ישראל – כישרון, ציונות וחדשנות" אבי איל (Entree Capital): "אני מחויב להשקיע כאן. זה מקום מצוין להקים חברות, ואני מקווה שיותר משקיעים יבינו את זה."
איתן ישראלי, מנהל קרן Wix Ventures הכריז על קול קורא לסטארטאפים מצפון הארץ פארק הייטק צפון קיים היום (חמישי, 20.3) את אירוע 'הון לצפון' במטרה לחבר בין יזמים מקומיים לבין משקיעים בכירים בתחום ההייטק. האירוע, המתקיים כחלק מתוכנית "צפון ON", נולד מתוך ההבנה שבשנים האחרונות הפך הצפון לזירת הייטק צומחת, עם עלייה במספר חברות הטכנולוגיה, הסטארטאפים ומרכזי החדשנות באזור.
נוסף על כך, הצפון מציע אקוסיסטם רחב וטאלנט איכותי, כשכישרון והיכולות מפוזרים על פני הארץ באופן שווה, אך לא תמיד ההזדמנויות מפוזרות באופן מותאם.
במסגרת האירוע התקיימו ראיונות מרכזיים עם בכירים מקרנות הון-סיכון מובילות, ביניהם חמי פרס, שותף-מנהל ומייסד פיטנגו ויו"ר מרכז פרס לשלום וחדשנות שאמר: "בזמן שרבים חשים דכדוך, כאן רואים ציונות אמיתית – אנשים שהם העתיד. בפיטנגו תמיד האמנו שהכישרון קיים בכל מקום, אבל לא לכולם יש הזדמנויות שוות. אנחנו כאן כדי לשנות זאת."
בהתייחסות לעסקת הענק של WIZ הדגיש פרס כי הוא אינו חש חמיצות, אלא גאווה: "כל הצלחה של חברה ישראלית היא רווח לכולם. יש מספיק מקום לכולם, ואני תמיד מסתכל קדימה. ב-35 השנים האחרונות ראיתי כיצד ההייטק הישראלי משנה חיים, והיום אנחנו ניצבים בפני עידן חדש. אם בעבר המטרה הייתה להפוך ל'יוניקורן' (חברה בשווי של מעל מיליארד דולר), כעת צריך לשאוף גבוה יותר – ליצור 'ג'ירפות- חברות שחוצות שווי של טריליון דולר. החברות האלה משנות את כללי המשחק ומייצרות מודל חדש ליזמים: לא רק אקזיט, אלא בניית חברות ענק עם אימפקט אדיר. האתגר שלנו כישראלים הוא לפתח אקוסיסטם שיאפשר צמיחה של חברות כאלה."
בהתייחס לצמיחת הייטק בפריפריה אמר: "הכישרון מפוזר באופן שווה בכל הארץ, אבל ההזדמנויות לא וצריך לתקן זאת. ראשית, עלינו להיות לא רק ממציאים אלא גם מטמיעים של טכנולוגיה, כדי שהסטארטאפים שלנו יצמחו מהר יותר במקום לחפש פתרונות מעבר לים. שנית, עלינו להפסיק לחשוב במונחים של גבולות להייטק אין פריפריה, אלא אקוסיסטם מחובר ומאוחד. גאונים יש בכל הארץ, ולכן צריך לייצר כאן קהילות חדשנות שיתמכו בצמיחה."
לסיכום אמר: "פארק הייטק צפון מוכיח שאפשר לבנות הייטק בכל מקום. זהו החזון הציוני החדש, והעתיד של ישראל ייקבע כאן. הגיע הזמן להסתכל קדימה – וליצור את הדור הבא של החדשנות הישראלית."
לצידו של פרס נערכו ראיונות עם בכירים נוספים: אבי אייל מייסד משותף בקרן Entrée Capital, תמי ברונר שותפה ב-Vertex Ventures, רותי פורמן שותפה מייסדת של קרן Viola Credit ואיתן ישראלי סמנכ"ל וויקס ומנהל קרן Wix Ventures שהגיעו לבחון מקרוב את הפוטנציאל העצום של ההייטק הצפוני.
בין הדיונים על מגמות השקעה לשנת 2025/6 והשפעות המציאות הביטחונית, היה ברור דבר אחד – המשקיעים לא הגיעו לפה ממניעים פילנתרופיים, אלא כדי למצוא את הדבר הגדול הבא. הם הדגישו את הצורך ביצירת תשתיות ותמריצים שימשכו עוד ועוד השקעות לאזור.
אבי איל מייסד משותף בקרן Entrée Capital התייחס למצב ההייטק בישראל ואמר: "אנחנו יוצאים בהדרגה מהמצוקה, גם ברמה גלובלית וגם מקומית. רואים ניצוצות של אקוסיסטם וחברות חזקות שקמים מחדש ומתחזקים. העולם משתנה, וזה דווקא לטובתנו – היתרון של ישראל תמיד היה בטכנולוגיה. היום כל אחד יכול להשתמש ב-AI לבנות מוצר, אבל מי שמפתח את הטכנולוגיות שמאפשרות לזה לקרות – זה אנחנו. האקדמיה, הצבא והאקוסיסטם כאן מייצרים אנשי טכנולוגיה ברמה הגבוהה בעולם, וזה היתרון התחרותי שלנו."
בהתייחס להשקעות בצפון אמר: "אני מחויב להשקיע כאן. הקרן שלנו כבר משקיעה בחברות בצפון, כולל כאלה שיושבות בפארק. זה מקום מצוין להקים חברות, ואני מקווה שיותר משקיעים יבינו את זה. למרות מה שרואים בפוליטיקה, החברה הישראלית מאוחדת הרבה יותר ממה שחושבים, יהודים וערבים יחד. אנחנו נצמח מתוך הקשיים, ואני מאמין בעתיד המדינה."
עוד הוסיף איל כי Entrée Capital מלווה סטארטאפים מהשלבים הראשונים, אך מצטרפת גם בשלבים מתקדמים כשהיא מזהה פוטנציאל. לדבריו, הקרן ממקדת כיום את השקעותיה בבינה מלאכותית, בדגש על טכנולוגיות תשתית, וטכנולוגיות ביטחון."
איתן ישראלי, סמנכ"ל וויקס ומנהל קרן Wix Ventures, הוסיף: "נולדתי בנתניה, אבא שלי היה טרקטוריסט ואמא שלי עבדה במפעל בנתניה – ומשם זה התחיל. עבורי, להיות כאן זה סוג של סגירת מעגל, אבל גם פתיחת מעגלים חדשים". במסגרת האירוע הכריז ישראלי על קול קורא לסטארטאפים מצפון הארץ ואמר: "החלטנו שאנחנו צריכים להיות לא רק בתל אביב, אלא בכל המדינה. ב-9 באפריל נגיע לקריית שמונה כדי לפגוש את הפיינליסטים. זו לא העדפה מתקנת – כל סטארטאפ שנשקיע בו יהיה כזה שאנו מאמינים בהצלחתו."
בהתייחס לקרן ההשקעות של וויקס אמר: "אנחנו קרן צעירה. קמנו בתחילת 2024 והחלטנו להשקיע בשלבים מוקדמים, בפרה-סיד וסיד. מתוך 650 חברות שבחנו, השקענו ב-9. אנחנו גוף מסחרי ומחפשים את מה שישפר את חוויית המשתמשים שלנו, אם זה בפינטק, מסחר אלקטרוני, פתרונות AI או וידאו. אנחנו לא מחפשים זכויות מיוחדות, אלא שותפויות אמיתיות עם סטארטאפים."
רותי פורמן, מייסדת ושותפה מנהלת בקרן ויולה קרדיט, התייחסה לגישת הקרן להשקעות ואמרה: "יש לנו מספר חברות שיושבות בצפון ואנחנו כאן כדי לחפש את כוכב הצפון הבא. ויולה קרדיט מנהלת כ-3 מיליארד דולר, ואחת המטרות שלנו כחלק מקבוצת ויולה, היא ללוות חברות לאורך כל שלבי החיים, עד לצמיחתן והפיכתן לחברות גדולות."
פורמן הסבירה כי הקרן מספקת פתרון משלים לקרנות הון סיכון: "חברה צריכה להיות בנויה נכון – עם ערך נכסי, בסיס הון ראשוני מקרן הון סיכון, דירקטוריון עם שותפים חזקים, הנהלה מתפקדת המהווה 80% מהשיקול שלנו בבחירת ההשקעה והיתכנות טכנולוגית מוכחת. חשוב לנו לראות מוצר שכבר מוכר ויש לו שוק ברור."
לדבריה, הקרן משקיעה בחברות עם הכנסות של לפחות 5 מיליון דולר, בשתי אסטרטגיות עיקריות: Growth Lending, הלוואות שמשלימות השקעות של הון סיכון למימון הסטארט אפ של כ-5-20 מיליון דולר לחברות בשלבי צמיחה בתחומים שונים. אסטרטגיה נוספת של ויולה קרדיט הן הלוואות מגובות נכסים לפלטפורמות פינטק בהיקף שבין 20 ל-400 מיליון דולר. אנחנו מזמינים את כל היזמים מהצפון ועד הדרום לפנות אלינו, לשאול ולהכיר״.
רם לינסון, מנכ"ל פארק הייטק צפון סיכם ואמר: "ההשתתפות המרשימה של משקיעים ויזמים באירוע 'הון לצפון' היא עדות לפוטנציאל העצום של ההייטק הצפוני. החיבור בין הון לחדשנות כאן יוצר הזדמנויות חדשות ומבסס את הצפון כמרכז טכנולוגי צומח ואת פארק הייטק צפון לאבן שואבת לתעשיות עתירות טכנולוגיה".
לאחר הפאנל התקיימו מפגשים אישיים בין משקיעים מהקרנות המובילות- פיטנגו, קרן ויולה, Entree Capital, Vertex Ventures, Hasoub Angels, Takwin, Wix Ventures, NIT, i4Valley , ומשקיעים נוספים לבין סטארטאפים מבטיחים מהצפון.
פארק הייטק צפון, המהווה כיום בית לכ-700 אנשי הייטק מ-30 חברות טכנולוגיה בינלאומיות ומקומיות כמו Nayax, SCD, Zeiss, Kaleido by Bynet ו- Western Digital, חרט על דגלו ליצור 5,000 משרות מו"פ בצפון עד שנת 2030. הפארק ממשיך לקדם את הכלכלה והחברה הצפונית באמצעות יצירת משרות איכותיות בהייטק וחיבור בין היזמים המקומיים למשקיעים בינלאומיים.
אירוע "הון לצפון" מהווה נדבך נוסף בפיתוח ההייטק הצפוני, תוך הדגשת החוזקות, ההזדמנויות להשקעה והפוטנציאל הכלכלי של החדשנות והטאלנטים באזור. סדרת המפגשים החדשה מצטרפת למגוון יוזמות של פארק הייטק צפון לחיזוק האקוסיסטם המקומי ולחיבור מובילי התעשייה לדיונים משמעותיים על עתיד הענף. החיזוק המתמשך של האזור יאפשר ליצור תשתית חדשנית שתמשיך למשוך השקעות ולבסס את הצפון כמרכז טכנולוגי מוביל.