"הצלנו תרופות בשווי של למעלה מ-100 מיליון ש"ח"
על רקע העלייה ביוקר המחייה, שעתידה להתבטא גם במחיר התרופות, ועל רקע העלייה החדה בקרב הציבור הישראלי מאז פרוץ המלחמה בנטילת תרופות נגד חרדה, דיכאון ושיפור שינה, נערך "הכנס הלאומי לביטחון תרופתי" ביוזמת עמותת "חברים לרפואה".
ברוך ליבמן והשר אריאל בוסו, צילום: שמוליק שליש
אריאל בוסו, שר הבריאות: "בריאות ותרופות הן זכות בסיסית של כל אזרח. אנחנו במשרד הבריאות חושבים שכל אדם צריך לקבל את התרופות להן הוא זקוק, אך במקביל צריך להבין שמערכת הבריאות עומדת בפני אתגרים וקשיים. המשימה שלנו היא לשאוף למצב שאף אדם לא יעמוד לבד במצב הזה"
ברוך ליברמן, מנכ"ל חברים לרפואה: "בשנת 2024 הצלחנו להציל תרופות בשווי של למעלה מ-100 מיליון ש"ח ולהעביר אותן לחולים שזקוקים להן. אנחנו מוטרדים מאוד בימים אלה מהעלייה ביוקר המחייה, ורואים את העלייה בכמות הפניות אלינו. משפחות שבעבר הסתדרו ויכלו לרכוש תרופות, קורסות; עבור חלקן מדובר בבחירה בין אוכל לתרופה"
על רקע העלייה ביוקר המחייה, שעתידה להתבטא גם במחיר התרופות, ועל רקע העלייה החדה בקרב הציבור הישראלי מאז פרוץ המלחמה בנטילת תרופות נגד חרדה, דיכאון ושיפור שינה, נערך "הכנס הלאומי לביטחון תרופתי" ביוזמת עמותת "חברים לרפואה".
בכנס נדונו נושאים רבים, בהם ההליך הבירוקרטי והמאבק של החולים בישראל בדרך להשגת תרופות יקרות, ההתמודדות של חולים לקבל תרופות שכלולות בסל הבריאות ("סל התרופות"), מצבה של מערכת הבריאות הציבורית בישראל ושל קופות החולים, האם יש מחסור של תרופות בישראל?, המאבקים מול ועדות החריגים - איך מצליחים להשיג תרופות שאינן בסל מקופות החולים, ועוד.
בנוסף בכנס התקיים אירוע הדלקת נרות חנוכה בו השתתפו הרב דוד לאו, רב העמותה ששימש כרב הראשי לישראל, יעקב ארגמני, אביה של נועה ארגמני ששרדה את השבי בעזה, שאמה ז"ל נעזרה בעמותת חברים לרפואה על מנת לקבל תרופה, מורן סטלה ינאי ששוחררה משבי חמאס ואחותה לאה ינאי מור, שנעזרה בעמותת חברים לרפואה, והוריו של אליקים ליבמן ז"ל, מתנדב העמותה שנרצח בעת שאבטח את מסיבת הנובה.
אריאל בוסו, שר הבריאות, אמר בכנס כי "בריאות בכלל, וקבלת תרופות בפרט, היא זכות בסיסית של כל אזרח. אנחנו במשרד הבריאות חושבים שכל אדם צריך לקבל את התרופות להן הוא זקוק, אך במקביל צריך להבין שמערכת הבריאות עומדת בפני אתגרים וקשיים. כולם מכירים את התחושה והתסכול שיש כשאדם צריך תרופה מצילת חיים, ואין. תחושה של אי-צדק המגיעה כשנאבקים לנצח את המחלה. המשימה שלנו כחברה היא לשאוף שאף אדם לא יעמוד לבד במצב הזה. בעזרת עמותת חברים לרפואה חולים מקבלים תרופות ומטופלים מקבלים תקווה, והעמותה משמשת כמעיין 'גשר' בין המערכת למטופלים. משרד הבריאות בראשותי מחוייב לעשות הכל על מנת שאף אדם לא יישאר מאחור".
יעקב מרגי, שר הרווחה והביטחון החברתי: "אנחנו במשרד הרווחה מפתחים שירותים כדי שיסייעו לאזרחים וכדי שיזדקקו כמה שפחות לקופות החולים ולמרפאות בקהילה, אבל אין למדינה אפשרות להגיע לכולם. יש עדין מקומות שאנו לא מצליחים להגיע אליהם, ולשמחתי במקרים רבים חברים לרפואה מצליחה לסייע. אוי למדינה שאין לה את העמותות ואת החברה האזרחית שמסייעים במקומות אליהם היא לא מצליחה להגיע".
ברוך ליברמן, מנכ"ל חברים לרפואה: מספר כי "מדי שנה מושלכות לאשפה בישראל כמויות אדירות של תרופות מסוגים שונים בשווי של מאות מיליוני שקלים, ובהן תרופות מצילות חיים, תרופות למחלות כרוניות ותרופות שגרתיות. בשנת 2024 הצלחנו להציל תרופות בשווי של למעלה מ-100 מיליון ש"ח ולהעביר אותן לחולים שזקוקים להן - וגם לכוחות הביטחון, לפצועים, לכיתות הכוננות ולמפונים. אנחנו מוטרדים מאוד בימים אלה מהעלייה ביוקר המחייה, ורואים את העלייה בכמות הפניות אלינו. משפחות שבעבר הסתדרו ויכלו לרכוש תרופות, קורסות; עבור חלקן מדובר בסיטואציה של בחירה בין אוכל לתרופה. כבר עכשיו אנחנו מסייעים לכ-7,000 חולים מדי חודש, אבל המספר רק הולך ועולה, וקצב הפניות אלינו רק גדל בקצב מדהים. שמנו לעצמנו למטרה להשיג תרופה לכל מי שזקוק לה, אבל אם המצב הזה יימשך הנטל על העמותה יהיה גדול ונתקשה לעמוד בהיצף הבקשות. לצערנו, רבים בציבור עדין לא מודעים לאפשרות לתרום את התרופות, ולכן אני פונה לציבור: זה הזמן לעשות סדר בארון התרופות הביתי שלכם ולתרום את התרופות שלא בשימוש. כך, תתרמו גם להצלת חיי אחרים וגם להצלת הסביבה".
קובי צורף, מנכ"ל פארמה ישראל, התייחס לטענות כלפי מחירי התרופות: "חשוב להבין שבחברות התרופות יש אנשים שעובדים ימים כלילות, עם שליחות ומטרה, שנלחמים יום יום כדי להביא לשוק הישראלי ה'קטן' את התרופות החדשות ביותר ואת המחקרים הקליניים העדכניים ביותר. אנחנו שוק קטן וזה ממש לא מובן מאליו. לפתח תרופה לוקח מעל עשר שנים במחיר של בין 2-4 מיליארד דולר, כאשר שומעים בעיקר על ההצלחות ולא על הכישלונות".
עו"ד יעל נטר, יועצת משפטית לוועדת חריגים ומנהלת תחום ליטיגציה בקופת חולים כללית, אמרה בפאנל שהתייחס ל"מאבקים מול ועדות החריגים – איך מצליחים להשיג תרופות שלא בסל מקופות החולים" אמרה כי "אנחנו מאשרים כ-60% מהפניות שמגיעות אלינו. תרופות להצלת חיים אנחנו כמעט תמיד מאשרים בוועדה. השאלה היא מה ההגדרה של הצלת חיים. האם תרופה שעלותה 2.5 מיליון ש"ח לשנה והאריכה חיים של חולה לחצי שנה, האם זאת תרופה מצילת חיים? האם זאת תרופה שיש הצדקה שהמערכת הציבורית תממן אותה? כאשר אנחנו נותנים 2.5 מיליון ש"ח זה בא על חשבון דברים אחרים, למשל מיטות בביה"ח סורוקה או תוספת של רופאים בצפון. כשיש תרופה שברור שהיא מצילת חיים ועלותה היא 3 מיליון ש"ח לחולה יחיד, אישרנו אותה. האם תרופה שהיא ניסיונית ויש עליה מחקר מצומצם, האם היא מצילת חיים? בוועדת הסל יושבים אנשי דת, אתיקה. אנשים שאולי יש להם יותר כלים ממה שיש לחברי ועדת החריגים בהקשר של מוסר. ואולי כדאי להקים ועדת חריגים לאומית. אפילו הצענו להפריש תקציב להשתתף במימון הועדה הלאומית".
בכנס השתתפו ראשי מערכת הבריאות, אנשי ציבור וממשל רבים, נציגים בכירים של קופות החולים וגופי הבריאות הגדולים בישראל ועוד. בין המשתתפים: אוריאל בוסו, שר הבריאות; יעקב מרגי, שר הרווחה והביטחון החברתי; פרופ' אביבה פתאל-ולבסקי, מנהלת המכון לנוירולוגית ילדים, ביה"ח דנה-דואק לילדים, המרכז הרפואי ת"א ע"ש סוראסקי; ד"ר רונן ברנר, מנהל המכון לאונקולוגיה, המרכז הרפואי האוניברסיטאי ע"ש אדית וולפסון, חולון; פרופ' ניר פלד, מנהל האגף למחלות הסרטן, המרכז הרפואי שערי צדק, ירושלים; פרופ' אלדד דן, מנהל בנק הדם ויחידת האפרסיס, הקריה הרפואית רמב"ם, פרופ' קליני להמטולוגיה, הפקולטה לרפואה ע"ש רפפורט, הטכניון; קובי צורף, מנכ"ל פארמה ישראל; פרופ' אורנה סטרץ-חכם, מנהלת המרכז למחלות נדירות, בי"ח לילדים ע"ש סבן, המרכז הרפואי אוניברסיטאי סורוקה, באר שבע; פרופ' נדב דוידוביץ', ראש תחום מדיניות בריאות, מרכז טאוב; ליאור ברק, סמנכ"ל פיקוח על קופות החולים והשב"ן, משרד הבריאות; ד"ר אורי סגול, מנהל מכון הגסטרו, מרכז רפואי כרמל, חיפה. יו"ר האיגוד הישראלי לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד; ד"ר יעל לבני-גילרמן, יו"ר האיגוד הישראלי לרפואת המשפחה. סגנית מנהלת מחלקה לרפואת משפחה ,שירותי בריאות כללית, מחוז ת"א-יפו, עו"ד נילי חיון דיקמן, מומחית בתחומי הבריאות והפארמה משרד עורכי דין שבלת, נציבת קבילות הציבור לחוק ביטוח בריאות ממלכתי לשעבר; איציק לבל, סמנכ"ל הפעילות של חברים לרפואה; שירה כלפון, סמנכ"לית ומנהלת מחלקת מיצוי זכויות רפואיות בחברים לרפואה; ד"ר ערן הררי, סמנכ"ל בכיר במו"פ הגלובלי, חברת טבע; עו"ד יעל פרידל, המחלקה המשפטית של עמותת חברים לרפואה, עו"ד גלעד רוגל, ראש הצוות המקצועי, עמותת קרן דולב לצדק רפואי,עו"ד אדריאנה שוורץ, עוסקת בדיני בריאות - זכויות מטופלים במערכת הבריאות; ד"ר גלעד לין, עו"ד, הלשכה המשפטית, קופ"ח מאוחדת; עו"ד לירון חבוט-לוי, עו"ד בכירה בלשכה המשפטית, מנהלת תחום ליטיגציה וזכויות חברים בקופ"ח מכבי, עו"ד יעל נטר, יועצת משפטית לוועדת חריגים ומנהלת תחום ליטיגציה בקופת חולים כללית; גדעון עמיחי, מייסד ומנהל קריאייטיב ראשי, משרד הפרסום No, No, No, No, No, Yes שמלווה את העמותה מיום היווסדה, ד"ר ערן הררי, סמנכ"ל בכיר במו"פ הגלובאלי, חברת טבע.
עמותת ״חברים לרפואה״ (https://www.haverim.org.il/) נוסדה בשנת 2003 מתוך חזון לתת תרופה לכל מי שזקוק לה. כיום מהווה העמותה את ארגון הגג הגדול בתחומו לסיוע בתרופות, החל מתרופות בסיסיות ועד לתרופות יקרות שאינן בסל הבריאות. בזכות פעילות העמותה עשרות אלפי חולים מקבלים סיוע בתרופות מדי חודש. למציאת נקודת איסוף התרופות הקרובה ביותר לאזור מגוריכם – לחצו כאן