מה היה קורה אילו חיזבאללה היה בוחר לתקוף ב-7 באוקטובר?

מבקר המדינה בדק את מוצבי צה"ל בגבול הצפון לפני ה-7.10, הביקורת מצביעה על תמונת מצב קשה בשמונה מוצבים בגבול לבנון, חוסרים בציוד ובאמל"ח, התרעות שווא חוזרות, קרבה מסוכנת למאחזי חיזבאללה,וליקויים משמעותיים במערכת שוע"ל של פיקוד העורף, המשמשת לניהול אירועי חירום.

03.04.2025 מאת: פורטל הכרמל והצפון
מה היה קורה אילו חיזבאללה היה בוחר לתקוף ב-7 באוקטובר?

 

בעקבות סדרת ביקורות שבוצעו בגבול הצפון, מבקר המדינה פירסם את הדו"ח שממנו עולה תמונת מצב מדאיגה בנוגע למוכנות הכוחות, אשר הועברה לפני פרוץ המלחמה לראש הממשלה, לשר הביטחון ולרמטכ"ל דאז.

 

הדו"ח מתאר כיצד חיזבאללה חיזק את נוכחותו על גבול הצפון, הן בפומבי והן בסתר, לאורך שנת 2023. חיזבאללה הקים מוצבים בצמוד לגדר הגבול, חצה את הגבול במספר הזדמנויות, וביצע ירי טילים ופעולות התקפה נוספות. למרות זאת, צה"ל לא תגבר בצורה מספקת את הכוחות לאורך הגבול, ומערכת "מגן הצפון" להחלפת הגדר הישנה בחומת בטון מתקדמת באופן חלקי בלבד. על פי הדו"ח, עד יוני 2023 הושלמו רק חלקים מועטים מהחומה.

 

הכוחות הצבאיים הממוקמים בגבול הצפון, כולל חטיבות סדירות ומילואים, סבלו מחוסרים משמעותיים בציוד, אימונים ואמל"ח. במוצבים שונים, הלוחמים לא קיבלו הכשרה במערכות נשק קריטיות, והיו חסרים אמצעי מיגון נאותים. במקרים מסוימים, לא ניתן היה לבצע סיורים מבצעיים בשל רכבים לא ממוגנים או תקלות טכניות.

 

הדו"ח מצביע גם על תופעה מדאיגה של התרעות שווא שהתקבלו ממערכת הגדר הישנה. במוצבים מסוימים, התקבלו עד עשר התרעות שווא בלילה, דבר שהוביל לשליחת כוחות לבדיקת חדירות שלא התרחשו בפועל. ריבוי התרעות השווא גרם לשחיקה בצבא ולפגיעה במידת הדריכות של הלוחמים, דבר שיכול היה להוביל לפגיעות בטחוניות חמורות.

בנוסף, הדו"ח מתאר ליקויים בסימון קו הגבול עם לבנון, שגרם לחיכוכים תכופים בין כוחות צה"ל לבין פעילי חיזבאללה ואזרחים לבנונים. חיכוכים אלה עשויים היו להוביל להסלמה במצב הביטחוני.

 

ביקורת נוספת העלתה כי פיקוד העורף לא הצליח להבטיח את הגנתה של מערכת "שוע"ל" – מערכת השליטה והבקרה לניהול אירועים אזרחיים וחירומיים. הדו"ח מציין 283 ליקויים במערכת, מתוכם 139 ליקויים שלא טופלו כראוי. בנוסף, במהלך חמשת החודשים הראשונים של 2023 התקבלו כ-2,469 התרעות סייבר, דבר המעיד על פגיעות בטיחותיות חמורות במערכת. כ-60% מהארגונים הקשורים למערכת לא התקשרו בהסכמים שמסדירים את תחום הגנת הסייבר, דבר שמעמיד את המערכת כולה בסיכון.

 

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן: "טבח שמחת תורה 7.10 נבע מכשלים רבים וחמורים בהגנה על גבולות המדינה. בביקורת פתע, שקיימנו בשמונה מוצבים עוד טרם 7.10, חשפנו כשלים ופערים חמורים בהגנה על גבול הצפון. נדרש היה כי הדוח, אשר הומצא עוד לפני 7.10 לרה"מ, ולשר הביטחון ולרמטכ"ל דאז, יהווה תמרור אזהרה בדבר הפערים והכשלים בהגנה על גבולות המדינה".

"הדוח מהווה עדות נוספת לחשיבותה הקריטית של ביקורת המדינה ולחובה של המבוקרים לשתף פעולה עם הביקורת, להבין את ערכה ולפעול לתיקון הליקויים מבעוד מועד. העיכוב בפרסום הדוח נבע מהחלטת ועדת משנה של הוועדה לביקורת המדינה. דוח זה לא מהווה תחליף לעבודת ביקורת המדינה על כשלי 7.10, ואלה נבדקים בימים אלו כלפי כלל הגורמים - הדרג המדיני, הדרג הצבאי והדרג האזרחי".

 

המלצות מבקר המדינה
הדו"ח כלל מספר המלצות לשיפור המצב, אשר הועברו לדרג המדיני והצבאי. בין ההמלצות, ראש הממשלה והקבינט נדרשו לגבש מדיניות מול אי-הציות המתמשך של לבנון להחלטת מועצת הביטחון 1701. הרמטכ"ל התבקש לבחון את סדר הכוחות ולקבוע פתרונות לנקודות תורפה בגבול הצפון. כמו כן, פיקוד הצפון וזרוע היבשה התבקשו להשלים חוסרים באמל"ח ובתחמושת ולהקצות אמצעים ומיגון הולם לכל המוצבים.

 

תגובות

מומלצים