המבקר קנס את מפלגות שנמצאו ליקויים בחשבונות השוטפים שלהן
11 סיעות מתוך 16 דיווחו במהלך שנת 2023 על גירעון מצטבר של כמעט 104 מיליון שקל. מובילה בגירעון מפלגת הליכוד עם יתרת חוב למדינה של 56.2 מיליון שקלים ואחריה יש עתיד עם כמעט 18 מיליון ש"ח, בתוך פחות מעשור זינקו חובות המפלגות למדינה ב-317% - מ-35 מיליון שקלים ל-146 מיליון שקלים.

המבקר קנס את מפלגות עוצמה יהודית, אגודת ישראל ותע”ל בסכום מצטבר של 120,000 שקלים, לאחר שנמצאו ליקויים בחשבונות השוטפים שלהן לשנת 2023. תשלום הקנס התבצע על ידי שלילת חלק מהמימון אליו הן זכאיות.
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן: "יש חשש כבד שסיעות הכנסת לא יוכלו לפרוע במועד את ההלוואות שלקחו מאוצר המדינה".
"בתוך פחות מעשור זינקו חובות המפלגות ב-317% - מ-35 מיליון ש"ח, שבזמנו לקחו המפלגות מהבנקים, ל-146 מיליון שח, שכיום הן חייבות לכנסת. לאור קצב הפירעון האיטי, גדל הסיכון שההלוואות לא יוחזרו - במיוחד כשמדובר בסיעות שלא ייכנסו לכנסת הבאה ולא יהיו זכאיות למימון ממלכתי המאפשר את השבת החובות.
הסיעות מנצלות שוב ושוב את כספי המימון הממלכתי השוטף כדי לכסות את גירעונותיהן שנוצרו במהלך הבחירות - במקום להשתמש במימון הממלכתי למטרה שלשמה נועד: קיום קשר עם הציבור בין בחירות לבחירות".
תוצאות ביקורת חשבונות הסיעות
בביקורת שקיים מבקר המדינה על החשבונות השוטפים של 16 הסיעות בכנסת העשרים וחמש שקיבלו מימון ממלכתי לכיסוי הוצאותיהן בתקופה שבין 1.12.22 ל-31.12.23, ניתן ל-12 מ-16 הסיעות דוח חיובי.
לגבי ארבע סיעות שלא ניתן בעניינן דוח חיובי קבעתי כי יישלל מהן מימון בסכומים המפורטים להלן לגבי כל סיעה, בסך מצטבר של 120,000 ש"ח:
הסיעה |
הליקוי שנמצא בחשבונות הסיעה |
המימון השוטף שנשלל מהסיעה (בש"ח) |
---|---|---|
אגודת ישראל |
פעילות שלא לפי הוראות חוק מיסוי תשלומים בתקופת בחירות, התשנ"ו-1996 (אי-דיווח ואי-תשלום במועד לרשות המיסים) |
50,000 |
חזית יהודית לאומית |
פעילות שלא לפי הוראות חוק מיסוי תשלומים בתקופת בחירות, התשנ"ו-1996 (אי-דיווח ואי-תשלום במועד לרשות המיסים) |
20,000 |
א"י שלנו |
פעילות שלא לפי הוראות חוק מיסוי תשלומים בתקופת בחירות, התשנ"ו-1996 (אי-דיווח ואי-תשלום במועד לרשות המיסים) |
20,000 |
תע"ל |
מסירת דוח כספי וחשבונות למבקר המדינה שלא במועד |
30,000 (לצד שלילת 7.5% מסך המימון השוטף עד למסירת החשבונות והדוח הכספי למשרדי - בהתאם להודעתי ליו"ר הכנסת) |
הכנסות - על פי דיווחי הסיעות, הכנסותיהן בתקופה השוטפת הסתכמו בכ-170.9 מיליון ש"ח, בכלל זה 153.5 מיליון ש"ח ממימון ממלכתי ו-9.2 מיליון ש"ח מדמי חבר.
הוצאות - על פי דיווחי הסיעות הסתכמו הוצאותיהן בתקופה השוטפת בכ-129 מיליון ש"ח.
אי דיווח ואי תשלום במועד לרשות המיסים
בביקורת הנוכחית הועלה כי שלוש סיעות - אגודת ישראל, א"י שלנו וחזית יהודית לאומית - לא דיווחו לרשות המיסים במועד על סכומי המס בשיעור 25% שהן ניכו משכר פעילים ועובדים במערכת הבחירות לכנסת העשרים וחמש ואף לא שילמו לה במועד את סכומי המס המיוחד האמור, כפי שיפורט להלן.
סיעת אגודת ישראל שילמה לרשות המיסים באיחור מס מיוחד בסך כ-425,000 ש"ח; סיעת א"י שלנו שילמה לרשות המיסים באיחור מס מיוחד בסך כ-222,000 ש"ח, וסיעת חזית יהודית לאומית שילמה לרשות המיסים באיחור מס מיוחד בסך כ-238,000 ש"ח.
כפי שכבר קבע מבקר המדינה בדוחות קודמים, היעדר הדיווח והתשלום במועד בגין מערכות הבחירות לרשות המיסים אינו עולה בקנה אחד עם הוראות חוק המיסוי והתקנות, ולפיכך קבע המבקר אנגלמן שהדוח על חשבונותיהן של הסיעות האמורות אינו חיובי.
נתונים מאזניים
מאזני הסיעות משקפים את מצבן הכספי ל-31.12.23, ומוצגים בהם יתרות הנכסים וההתחייבויות, העודפים או הגירעונות הנצברים ל-31.12.23. מהנתונים עולה כי נכון לסוף התקופה השוטפת היו לסיעות התחייבויות שוטפות בסך כולל של כ-82.5 מיליון ש"ח (מהן התחייבויות שוטפות בסך של כ-48.7 מיליון ש"ח לכנסת), והתחייבויות לזמן ארוך בסך כולל של כ-98.6 מיליון ש"ח (מהן התחייבויות לזמן ארוך בסך של כ-96.1 מיליון ש"ח לכנסת). כמו כן, ל-11 סיעות היה גירעון נצבר בסכום כולל של כ-103.9 מיליון ש"ח. להלן מאזני הסיעות ל-31.12.23 על פי דיווחיהן:
כפי שעולה מניסיון העבר, ולצורך כיסוי גירעונות שמקורם במערכות בחירות קודמות, הסיעות עושות שימוש חוזר ונשנה בכספי המימון הממלכתי השוטף, ואף נוטלות הלוואות מהכנסת כדי לכסות את גירעונותיהן שנוצרו במהלך הבחירות. כפי שכבר צוין בדוחות קודמים, כאשר המימון הממלכתי השוטף המשולם לסיעות משמש בפועל לכיסוי הגירעונות שנוצרו במערכות בחירות, משתמע מכך כי למעשה נפגעת יכולתן של סיעות להשתמש בכספי המימון הממלכתי השוטף למטרה שלשמה הם יועדו לפי החוק, דהיינו - קיום קשר רעיוני וארגוני עם הציבור בין בחירות לבחירות.
המבקר אנגלמן קובע כי על הסיעות להשתמש בכספי המימון הממלכתי לצורך המטרה שלשמה הוקצו, ובאופן העולה בקנה אחד עם הוראות החוק, וכן עליהן לפעול לצמצום הגירעונות שנותרו.
הלוואות
נכון ל-31.12.14, ערב תחולתו של תיקון 33 לחוק אשר מאפשר לסיעות לקבל הלוואות מהכנסת כדי להפחית את תלותן במערכת הבנקאית, דיווחו 11 סיעות למבקר המדינה על הלוואות מתאגידים בנקאיים בסך כולל של כ-35 מיליון ש"ח.
נכון ל-31.12.23 (סוף התקופה השוטפת הנוכחית) יתרת ההלוואות לכנסת על פי נתוני חשבות הכנסת הסתכמה בכ-146 מיליון ש"ח, עלייה של כ-317% בגובה יתרות החוב של הסיעות בגין הלוואות מאז חוקק החוק שמאפשר לקבל הלוואות מהכנסת (במקום מתאגידים בנקאיים).
מבקר המדינה מתריע כי נוכח גובה החובות של הסיעות לאוצר המדינה (הנובע בעיקרו מריבוי מערכות הבחירות שהתקיימו בשנים האחרונות) וקצב הפירעון שלהם בתקופה השוטפת הנוכחית (קיטון של כ-9% בגובה יתרת קרן ההלוואות), מתעורר חשש כבד שלא יהיה ביכולתן של הסיעות לפרוע את ההלוואות במועד שנקבע בחוק, וגדל הסיכון כי ההלוואות לא יוחזרו לאוצר המדינה. יש לכך משנה תוקף כאשר מדובר בסיעות שיחדלו מלהתקיים לאחר הבחירות הבאות ולא יהיו זכאיות למימון ממלכתי שוטף המאפשר את השבת החובות.
המבקר אנגלמן קובע כי על הסיעות שקיבלו הלוואות מאוצר המדינה לפעול להשבת חובותיהן, ובכוונתו להמשיך לעקוב אחר פירעונן של ההלוואות שניטלו מהכנסת במסגרת הביקורות על התקופות השוטפות הבאות.
מסירת דוחות למבקר המדינה באיחור ניכר
החשבונות והדוחות הכספיים של הסיעות תע"ל וחד"ש לתקופה השוטפת לא נמסרו למשרד מבקר המדינה במועד שקבעה ועדת הכספים של הכנסת.
נוכח האמור, הודיע המבקר אנגלמן ביולי 2024 ליושב ראש הכנסת כי הסיעות תע"ל וחד"ש לא מסרו את דוחותיהן הכספיים כנקבע בחוק, וכי אין הצדקה סבירה למחדלן, ובעקבות כך ובתוקף סמכותו הוא הורה שלא לשלם לשתי הסיעות את כספי המימון הממלכתי שהן זכאיות לו לצורך מימון הוצאותיהן השוטפות לפי חוק זה.
באמצע אוגוסט 2024 הודיע המבקר ליו"ר הכנסת כי סיעת תע"ל מסרה את חשבונותיה ואת הדוח הכספי שלה לתקופה השוטפת והמליץ, בתוקף סמכותו לפי סעיף 10(ג) לחוק, כי יישללו מסיעת תע"ל 13,474 ש"ח שהם 7.5% מהתשלום שלא שולם לה, בשל איחור של כחודש במסירת חשבונות ודוח כספי למשרדו. זאת, לצד מימון שוטף על סך 30,000 ש"ח שנשלל מסיעת תע"ל בגין מסירת דוח כספי וחשבונות למבקר המדינה שלא במועד.
עובר לפרסומו של דוח זה הודיע המבקר אנגלמן ליו"ר הכנסת כי סיעת חד"ש מסרה את חשבונותיה ואת הדוח הכספי שלה לתקופה השוטפת והמליץ כי יישללו מסיעת חד"ש 179,652 ש"ח שהם 10% מהתשלום שלא שולם לה, בשל איחור של כארבעה חודשים במסירת חשבונות ודוח כספי למשרדו. נוכח לוחות הזמנים שנקבעו למסירת דוח מבקר המדינה, לא נכללו בדוח זה תוצאות הביקורת בעניינה של סיעת חד"ש לתקופה השוטפת, והן יפורסמו לציבור בדוח נפרד.