מהי חתימה דיגיטלית?

חתימה דיגיטלית היא טכניקה קריפטוגרפית המשמשת לאימות האותנטיות והשלמות של מסמכים, הודעות או תוכנות דיגיטליות. זוהי המקבילה הדיגיטלית של חתימה בכתב יד או חותמת, אבל היא מציעה אבטחה טבועה בהרבה.

04.07.2024 מאת: פורטל הכרמל והצפון
מהי חתימה דיגיטלית?

 

חתימות דיגיטליות מבוססות על קריפטוגרפיה אסימטרית, הידועה גם כקריפטוגרפיה של מפתח ציבורי. מערכת זו משתמשת בשני מפתחות: מפתח פרטי, הנשמר בסוד על ידי הבעלים, ומפתח ציבורי, המופץ באופן נרחב.

 

איך עובדת חתימה דיגיטלית?

במהלך ביצוע חתימה דיגיטלית בנייד או בכל פורמט אחר, נוצרת חתימה ייחודית באמצעות המפתח הפרטי של החותם. לאחר מכן, כל אדם שיש לו גישה למפתח הציבורי המתאים, יכול לאמת את החתימה הזו.

על מנת לחתום על מסמך, החותם משתמש במפתח הפרטי שלו כדי ליצור hash ייחודי של המסמך. Hash זה הוא מחרוזת תווים באורך קבוע המייצגת באופן ייחודי את המסמך. לאחר מכן ה-hash מוצפן עם המפתח הפרטי ליצירת החתימה הדיגיטלית.

 

אימות החתימה

כאשר הנמען מקבל את המסמך החתום, הוא משתמש במפתח הציבורי של החותם כדי לפענח את ה-hash, ואם מתרחשת התאמה, ניתן לאשר חתימה דיגיטלית ולקבוע שהחתימה לא השתנתה ושהמסמך אכן נחתם על ידי בעל המפתח הפרטי.

 

מיתוסים נפוצים על חתימות דיגיטליות

 

חתימות דיגיטליות זהות לחתימות אלקטרוניות

בעוד שחתימות דיגיטליות וגם אלקטרוניות משמשות לחתימה אלקטרונית על מסמכים, הן אינן זהות. חתימה אלקטרונית היא מונח רחב המתייחס לכל שיטה אלקטרונית המשמשת לציון הסכמה או אישור על מסמך דיגיטלי, כגון הקלדת שם או הוספת תמונה סרוקה של החתימה בכתב יד.

חתימה דיגיטלית, לעומת זאת, משתמשת בשיטות קריפטוגרפיות כדי לוודא את האותנטיות והשלמות של המסמך, ומספקת רמת אבטחה גבוהה יותר.

 

חתימות דיגיטליות אינן מחייבות מבחינה משפטית

בישראל, כמו במדינות רבות בעולם, חתימות דיגיטליות מוכרות מבחינה חוקית והן בעלות משקל זהה לחתימות בכתב יד.

חוקים כגון חוק ESIGN בארצות הברית ותקנת eIDAS באיחוד האירופי מספקים מסגרת חוקית לשימוש בחתימות דיגיטליות, וקובעות את תקפותן ואכיפתן בבית המשפט.

 

קל לזייף חתימות דיגיטליות

חתימות דיגיטליות מבוססות על אלגוריתמים קריפטוגרפיים מורכבים שמקשים מאוד על זיוף. המפתח הפרטי המשמש ליצירת חתימה דיגיטלית הוא ייחודי ומאובטח, וכל ניסיון לשנות את המסמך החתום יגרום לאי התאמה בין ה-hash המקורי ל-hash החדש, מה שמצביע מיד על שיבוש.

 

חתימות דיגיטליות פוגעות בפרטיות

האמת היא שעם חתימה דיגיטלית ניתן לשפר את הפרטיות על ידי יצירת מצב שבו רק הנמען המיועד יכול לאמת את האותנטיות של המסמך.

המפתח הפרטי המשמש לחתימה על המסמך לעולם אינו משותף, ותהליך החתימה אינו חושף את תוכן המסמך לגורמים לא מורשים.

 

חתימות דיגיטליות דורשות תוכנה יקרה

חברה שמתמחה בחתימות דיגיטליות מציעה מגוון פתרונות במחירים נוחים ליצירה ואימות של פלטפורמות חתימות, עם כלים ידידותיים למשתמש לחתימה באופן דיגיטלי על מסמכים, מה שהופך את הטכנולוגיה הזו לנגישה לאנשים פרטיים ולבעלי עסקים בכל הגדלים.

 

תגובות

מומלצים