דלקות שיניים מדריך מקיף לאבחון טיפול ומניעה
דלקת שיניים היא מצב כואב ונפוץ המשפיע על מיליוני אנשים ברחבי העולם. היא מתרחשת כאשר חיידקים חודרים לתוך השן או לרקמות הסובבות אותה וגורמים לתגובה דלקתית. ללא טיפול מתאים, דלקת שיניים עלולה להתפתח לזיהום חמור, לפגוע בעצם הלסת ובמקרים נדירים אף להתפשט למערכות אחרות בגוף.

CANVA
מאמר זה יסקור את הסוגים העיקריים של דלקות שיניים, סימפטומים, גורמי סיכון, שיטות טיפול, עלויות ודרכי מניעה.
סוגי דלקות שיניים
כאשר אנשים שואלים תוך כמה זמן אנטיביוטיקה משפיעה על דלקת בשן התשובה מתחלקת למספר סוגים עיקריים של דלקות ודרכי טיפול. עששת (Dental Caries) היא צורה נפוצה של נזק לשן שמתחילה כאשר חיידקים יוצרים חומצות המפרקות את האמייל. דלקת חניכיים (Gingivitis) מתרחשת ברקמות החניכיים ומתאפיינת באדמומיות, נפיחות ונטייה לדימום. זהו שלב מוקדם של מחלת חניכיים שניתן לטפל בו ולהפוך אותו.
דלקת מסביב לשן (Periodontitis) היא מצב מתקדם יותר של מחלת חניכיים, שבו הזיהום פוגע ברקמות התומכות בשן ובעצם. מצב זה עלול להוביל לאובדן שיניים אם לא מטופל. דלקת במוך השן (Pulpitis) מתרחשת כאשר הזיהום מגיע לליבת השן, המכילה עצבים וכלי דם. דלקת זו גורמת לכאב חד ועשויה להצריך טיפול שורש.
סימפטומים וסימני אזהרה
הסימפטומים של דלקת שיניים משתנים בהתאם לסוג הדלקת וחומרתה. כאב שיניים חד ומתמשך, הוא סימן אזהרה ברור. רגישות שיניים מוגברת, נפיחות או אדמומיות של החניכיים, וטעם רע או ריח רע מהפה הם סימנים נוספים. סימפטומים חמורים יותר כוללים נפיחות של הפנים או הלסת, חום, קשיי בליעה או נשימה, ודימום מהחניכיים.
גורמי סיכון
מספר גורמים עשויים להגביר את הסיכון לפתח דלקות שיניים. היגיינת פה לקויה היא הגורם המרכזי, שכן היא מאפשרת לחיידקים להצטבר ולהתרבות. תזונה עשירה בסוכר וחומצות, כמו משקאות קלים ומזון מעובד, מגבירה את הסיכון לעששת.
גורמים נוספים כוללים עישון, שמפחית את זרימת הדם לחניכיים, יובש בפה שמפחית את היכולת הטבעית של הרוק להגן על השיניים, ומחלות כרוניות כמו סוכרת שפוגעות במערכת החיסון.
אבחון וטיפול
אבחון דלקת שיניים נעשה בדרך כלל בבדיקה פיזית של חלל הפה ובאמצעות צילומי רנטגן. הטיפול תלוי בסוג הדלקת ובחומרתה. עששת טיפולית בשלב מוקדם מטופלת באמצעות סתימה לאחר הסרת החלק הנגוע.
דלקת חניכיים קלה עד בינונית מטופלת בניקוי מקצועי אצל שיננית. במקרים חמורים יותר של מחלת חניכיים, ייתכן צורך בטיפול עמוק יותר כמו קרצוף והחלקת שורשים או ניתוח חניכיים.
דלקת במוך השן מטופלת בטיפול שורש, שבו מסירים את הרקמה הדלקתית ומחטאים את תעלות השורש. במקרים חמורים של זיהום, ייתכן צורך באנטיביוטיקה או אפילו עקירת השן.
עלויות טיפולים
עלויות הטיפול בדלקות שיניים בישראל משתנות בהתאם לסוג הטיפול ולמיקום המרפאה. ניקוי אבנית בסיסי אצל שיננית נע בין 200 ל-400 ₪, בעוד שטיפול עמוק יותר של קרצוף והחלקת שורשים עשוי לעלות בין 800 ל-1,500 ₪.
סתימה רגילה עולה בדרך כלל בין 300 ל-600 ₪, בהתאם לחומר ולגודל הסתימה. טיפול שורש יקר יותר ועלותו נעה בין 1,500 ל-2,500 ₪ לשן קדמית ועד 3,000 ₪ ומעלה לשן טוחנת עם מספר תעלות.
במקרים חמורים הדורשים ניתוח חניכיים, העלויות עשויות להגיע ל-4,000-6,000 ₪. חשוב לציין כי טיפולי שיניים מסוימים מכוסים כיום במסגרת סל הבריאות, במיוחד לילדים ולאזרחים ותיקים, ורוב קופות החולים מציעות ביטוחי שיניים משלימים המפחיתים את העלויות.
מניעה וטיפול ביתי
המניעה היא הדרך הטובה ביותר להתמודד עם דלקות שיניים. צחצוח שיניים פעמיים ביום עם משחת שיניים המכילה פלואוריד, שימוש בחוט דנטלי ושטיפת פה אנטיספטית הם חיוניים. בנוסף, מומלץ להימנע מאכילה מופרזת של מזונות עתירי סוכר וחומצה.
פורטל מידע לרפואת שיניים בישראל
הפורטל המקצועי iden.co.il המרכז את כל המידע הנחוץ בתחום רפואת השיניים בישראל. באתר תמצאו מדריך מקיף של רופאי שיניים מומחים בכל התחומים, מידע מפורט על טיפולים שונים, השוואת מחירים בין מרפאות, וזכויות המטופל במסגרת סל הבריאות. כמו כן, האתר מציע מאמרים מקצועיים בנושא היגיינת הפה, חידושים בתחום רפואת השיניים, ועצות לשמירה על בריאות הפה והשיניים.