קרקעות הדרוזים בג'למה נשארו בור וממול בנייה פורחת
בזמן שביקנעם נבנה פארק הייטק על אדמות הדרוזים ובאלרואי שכונה בקרית טבעון נבנתה קריה חדשה עם פארקים וביגור מתחם קניון ענק, אדמות הדרוזים נשארו מובלעת שלא שייכת לשום רשות והדרכים אליה נחסמו, כך האדמה הדרוזית התרסקה והאדמה היהודית ממול התייקרה.
שוב חוזרים למחלוקת של הבטחות השווא בהסכמי המדינה עם הדרוזים באדמות ג'למה מנסורה, בהם כל הפרויקטים הלאומיים, (קו גז, קו נפט, רכבת, קו חשמל, סיב אופטי, מקורות ודרכים) הכל הוזז מאזור אלרואי לצד הדרומי בחלקות הדרוזיות.
עם התחלת המאבק היה הסכם שחתומים עליו המדינה, משרדי הממשלה, חוצה ישראל והדרוזים, שכנראה לא רצו לכבד, ומאז ועד היום הסכסוך הזה נמשך.
זה מאבק שהתחיל בשנת 2000 ששום פיצוי מההבטחות לא נפרע. היום האדמות של הדרוזים נשארו מובלעת, שהפירוש טריטוריה המוכלת כולה בתוך טריטוריה אחרת או שייכת לישות מדינית כלשהי אך מופרדת ממנה.
הדרוזים החזיקו במפער הקישון אלפי דונמים, 517 דונם רשומים על שם הדרוזים, אבל הצבא מחזיק בהם קרוב לקישון, היום בפועל נשארו רק 800 דונם, שמעובדים לחקלאות. בפועל האדמות הן חסרות ערך, לא ניתן לבנות בהם מחסן חקלאי, לא ניתן לפתח שום דבר, כאשר מטרים ספורים ממול שכונות פורחות, למרות שכל הפרויקטים שהזכרנו היו צריכים להיות בצד השני והוזזו לאדמות הדרוזים.
ההתנהלות הזו עד היום מצביעה על טבח תכנוני על שארית אדמות הדרוזים בג'למה.
ב-2012 נחתם הסכם בפגישה שהתקיימה במפער הקישון, בנוכחות שייח' מוופאק טריף, בעלי הקרקעות הדרוזים, עוזי יצחק מנכ"ל התחבורה, ראובן לבאון ז"ל מנכ"ל כביש חוצה ישראל, אייל גבאי מנכ"ל משרד רה"מ, ראש מנהלת נתיבי ישראל קובי בליטשטיין, ע. מנכ"ל משרד התחבורה אסף שאמלי, משרד התחבורה התחייב לכל הסיכומים שהוגשו בעבר, מתברר שכלום לא מומש.
מאבק אדמות הדרוזים במפער הקישון שנמשך שנים, לא מביא תוצאות לחקלאים עד יום זה, הקמת גשר מחבר בין הצד הצפוני לדרומי מעל כביש 70 כפי שהתחייבו כל משרדי הממשלה, לא מומש, ואך היום נחשף שהועדה המחוזית לתכנון ובניה כתבה בהחלטתה מתאריך 31.7.23 שבקרקעות הדרוזים תנוחת הרכבת אינה מאפשרת מעבר תת קרקעי, הועדה גם ציינה שיש להקים מעברים חקלאיים כדי לאפשר לחקלאים לנוע מצד לצד, מה שלא קורה בשטח, החקלאים "הועדה הסתמכה על נתונים שקריים".
בעלי הקרקעות מרגישים מופקרים ונשדדים בתכנון, שלא משרת אותם, בעלי הקרקעות מעוספיה, שנמאים בהליך משפטי מול המדינה נמצאים בשלבים האחרונים לקביעת דין.