ישראל מאמצת את שיטת מיון הקרקע המובילה בעולם

מהפכה בסיווג קרקעות, התחנה לחקר הסחף במשרד החקלאות וביטחון המזון, מובילה מיזם לאומי פורץ דרך למיון ואפיון קרקעות ישראל לפי טקסונומית הקרקע Soil Taxonomy , שיטת מיון הקרקע הנפוצה והמובילה בעולם

10.02.2025 מאת: פורטל הכרמל והצפון
ישראל מאמצת את שיטת מיון הקרקע המובילה בעולם

 

הקרקע היא משאב טבע חיוני לקיומנו ולקיומן של מערכות אקולוגיות. היא מערכת חיה ודינמית התומכת בכל צורות החיים על פני כדור הארץ. היא משמשת כמצע חיוני לחקלאות ותשתיות, תורמת לוויסות זרימות המים באמצעות חלחול וסינון, ומהווה בית גידול למגוון רחב של אורגניזמים וצמחים.

 

יתרה מזו, לקרקע תפקיד מרכזי בהשפעות שינויי האקלים, על ידי אצירת פחמן וויסות הטמפרטורה ושמירה על מגוון המינים. לכן, שימוש מושכל במשאבי הקרקע הוא קריטי בניהול בר קיימא של משאבי הסביבה. מיון תיאור ומיפוי מאפייני הקרקע הוא הכרחי להשגת שפה משותפת בין בעלי עניין  כגון חקלאים, מדענים, מהנדסים וקובעי מדיניות. 

 

לצורך כך, התחנה לחקר הסחף במשרד החקלאות וביטחון המזון, מובילה מיזם לאומי פורץ דרך למיון ואפיון קרקעות ישראל לפי טקסונומית הקרקע (Soil Taxonomy) – שיטת מיון הקרקע הנפוצה והמובילה בעולם. אימוץ השיטה יוביל לשיפור יכולת החקלאים לנהל טוב יותר את שטחיהם, ובכך לסייע בצמצום תהליכי הגרעת קרקע ובכלל זה סחיפת קרקע מואצת, המלחה וניתרון, אובדן פוריות ושיפור בריאות הקרקע לאורך זמן.

 

שיטת המיון החדשה צפויה לשפר את יכולתן של כלל רשויות המדינה בניהול בר קיימא של משאבי הסביבה בישראל. יתרון בולט נוסף באימוץ טקסונומית הקרקע הוא שיפור התקשורת עם הקהילה הבינלאומית. 

 

חלקו הראשון של מיזם טקסונומית קרקעות ישראל, שהחל בקיץ 2022 וממשיך להתרחב, ניתן כעת להורדה כשכבות ממ"ג.

 

המיזם מבוצע במימון החטיבה לניהול משאבי סביבה במשרד החקלאות וביטחון המזון ובשיתוף המכון הגיאולוגי לישראל, האגודה הישראלית למדעי הקרקע, אוניברסיטת מרילנד (ארה״ב) ומשרד החקלאות האמריקאי. בראש המיזם עומדים ד״ר דני איטקין וד״ר גיל אשל מהתחנה לחקר הסחף במשרד החקלאות וביטחון המזון, וד״ר און כרובי מהמכון הגיאולוגי לישראל.

 

קרקע היא הבסיס לקיומנו. השקעה בהבנתה ואפיונה היא השקעה ישירה בעתיד החקלאות וביטחון המזון, משק המים והסביבה של ישראל.

 

מידע נוסף אודות המיון והורדה של שכבות המידע בקישור - (דרך לשונית ״שכבות מפה״ ⇦ ״אפשרויות״ ⇦ ״ייצא״ ולבחור את סוג הקובץ לייצוא).

 

תגובות

מומלצים