התכנון בעוספיה לא מתקדם

על מי שמוביל את מועצת עוספיה להחליט עכשיו איך פותרים את בעיות התכנון במיוחד בקו התפר והגבולות המזרחיים והמערביים של הישוב, עוספיה מכוונת לאי תכנון והבעיה היא קשה מלכתחילה, כי התכנון לא התקדם מזה שנים, למרות סיפוח מוסכמות קלעג'י לשני הכפרים.

14.12.2024 מאת: חסין חלבי
התכנון בעוספיה לא מתקדם

 

היום בפועל יש מספר גדול של צווים מנהליים וקנסות נגד תושבים משני הכפרים דאלית אל כרמל ועוספיה, הדבר הזה היה יכול להימנע, אם היה תכנון מפורט ועקבי.

 

בתחילת השבוע נרחיב על נושא התכנון בעוספיה ודאלית אל כרמל במספר כתבות שנחשוף בהם פרטים חדשים לגבי התכנון המתקדם והתקוע.

 

מסמך קלעגי שקובע גבולות עוספיה ודליה, ועדת קלעג'י הועדה הגיאוגרפית לקביעת גבולות ישוב, הגיעה לעוספיה לאחר שהמועצה המקומית עוספיה דרשה לא לאפשר העברת שטחים של עוספיה לשטח שיפוט דאלית אל כרמל, דליה דרשה לספח מעוספיה כ-2000 דונם, ועדת קלעג'י החליטה שלא מגיע לה ודחתה את הבקשה של דליה.

 

 

מסמך ההמלצות של ועדת קלעג'י הוא מסמך רשמי, בתכנית המתאר המאושרת של דאלית אל כרמל לא לקחו בחשבון את השטחים של המלצות ועדת קלעג'י, בעוספיה, למזלם שהתכנית טרם אושרה וניתן להוסיף עליה את השטחים האלה.

 

הועדה דנה וסיכמה שכדי לשמור על החברה המקומית ועל הסביבה, הצמח והפארק, צריך לאפשר הרחבה. מה שעולה בסיכום ההמלצות שעוספיה הולכת ונהיית צפופה ללא עתיד התיישבותי, חברי הועדה בהמלצתם הבינו והכירו את כל המכשולים שדרשה המועצה בעוספיה, לשם כך אישרו את ההרחבה בתוספת קרוב ל- 5000 דונם.

 

 

 

קטעים נרחבים מדוח סיכום ועדת קלעג'י

 

בקשה לשינוי גבולות בין מועצה מקומית עוספיה לשטח חסר מעמד מוניציפאלי, דוח ועדה מסכם מוגש למנכ"ל משרד הפנים מרדכי כהן, ירושלים טבת התשע"ח, ינואר 2 בתאריך 16.09.18.

 

בזה מינתה מנכ"לית משרד הפנים דאז גב' אורנה הוזמן בכור, ועדת חקירה לאיחוד רשויות, שינוי גבולות, חלוקת הכנסות ושינוי מעמד מוניציפאלי באזור חיפה.

 

כתב המינוי של הוועדה כולל את הרשויות המקומיות הכלולות בתחום הוועדה ואת תכנית העבודה של ועדת החקירה לשנים 2016  - 2017 ,במהלכן ועדת החקירה תבחן ותמליץ בדבר נושאים המפורטים בכתב המנדט ביניהם נושא שינוי גבולות בין מועצה מקומית עוספיה מוניציפאלי שטח גלילי.

 

הרכב הוועדה על פי כתב המינוי: עמרם קלעג'י יושב ראש הוועדה, רו"ח יהודה אמסלם חבר ועדה, פרופ' דברה שמואלי חברת ועדה, רו"ח פאיז חנא חבר ועדה, עו"ד משה קריף חבר ועדה.

 

את הוועדה ריכזה גב' מריה קזקוב שהוחלפה במר סרגיי ניימן, מיפוי: גב' תמר דבורקין, ייעוץ תכנוני: לואיס בר-ניר, אורבניקס, ייעוץ כלכלי: יפית בראון, אורבניקס.

 

 

הוועדה ציינה: מועצה מקומית עוספיה נמצאת במחוז חיפה. המועצה ממוקמת על רכס הכרמל בלב "פארק הכרמל", וגובלת במועצה המקומית דאלית אל כרמל, רוב שטחי הפארק הם שטחים חסרי מעמד מוניציפאלי, המבוקשים בחלקם על ידי המועצות הדרוזיות .

 

בשנת 2003 במסגרת החלטה של משרד הפנים לאיחוד רשויות מקומיות, אוחדו שתי המועצות המקומיות למועצה אחת "עיר הכרמל". בשנת 2007 נחתם הסכם בין רשות הטבע והגנים הלאומיים להלן: רט"ג לבין ראש מועצת "עיר הכרמל", במסגרתו סומנו המתחמים עליהם הוסכם שיגרעו מתחומי "פארק הכרמל"


 

שטחי גריעות, בכפוף לתכניות שיוכנו ויאושרו על ידי הוועדה המחוזית. במהלך שנת 2008 בוטלה המועצה המאוחדת והמצב חזר לקדמותו. כעבור שנה התקיימו בחירות לראשות המועצה בהן נבחר וג'יה כיוף ראש המועצה המקומית עוספיה. בזמן עריכת הדוח.

 

אוכלוסיית היישוב עם עריכת הדוח מנתה כ-10,909 תושבים, תחום השיפוט של הרשות משתרע על פני כ-7,000 דונם, עם צפיפות אוכלוסייה של כ-1,558 תושבים לקמ"ר.

 

 

המועצה מדורגת באשכול 4 במדד החברתי כלכלי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, 2015. 2.2 רקע להגשת הבקשה בשנת 2012 הגישה המועצה המקומית עוספיא את הבקשה לספח אל תחום שיפוטה שטח של כ- 1,668 דונם שחולקו בין 7 מתחמים.

 

בתאריך 2013.12.01 מונתה ועדת חקירה בראשות פרופ' ערן רזין אשר התבקשה לבחון ולהמליץ למנכ"ל לגבי הבקשה הנ"ל.

 

לאחר קיום מספר ישיבות של הוועדה הוגשה בקשה להרחבת מנדט הוועדה והוכנה "מפת בקשה מורחבת" בדצמבר 2014 מטעם משרד הפנים.

 

 

עם התקדמות הקמת ועדות גאוגרפיות, משרד הפנים הקפיא את הדיונים בבקשה עד להקמת "הוועדה הגאוגרפית חיפה" בסוף שנת 2016 .

 

במרץ 2017 החלה הוועדה הגאוגרפית חיפה לדון בנושא שינוי גבולות בין עוספיה לשטח חסר מעמד מוניציפאלי בהתאם למפת הבקשה המורחבת. בקשה זו ביקשה להוסיף אל תחום השיפוט של עוספיה כ-3,903.04 דונם שהוצגו ב-11 מתחמים. חלק מהשטחים המבוקשים ע"י עוספיה מבוקשים גם ע"י המועצה המקומית דאלית אל כרמל אשר הגישה את הבקשה לשינוי שטחי השיפוט.

 

הנימוקים לבקשה לשינוי גבולות עוספיה שטח חסר מעמד מוניציפאלי 2012: יצירת רצף שטחים תכנוני הכללת שטחי פארק הכרמל אשר כלולים ב"מסמך ההבנות"


הכללת שטחים בבעלות פרטית של תושבי המועצה המקומית עוספיה, מחוסרי קרקע בתחום היישוב הקיים 2012

8.54 רצף תכנוני, טיפול בפיתוח שאינו בניה, עיגון תכנוני של שטחי נוף וטבע, שטחי הסכמה, 7.89 הסדרתו של מגרש הכדורגל ודרך הגישה אליו, הסדרה תכנונית של חלקות חקלאיות, 4.1102 הסדרת הבניה הקיימת, איתור מקום לתחנת מעבר לפסולת, שטחי הסכמה, 2.329 רצף תכנוני, הסדרת הבניה הקיימת, תכנית המתאר חלה על השטח.

 

שטחי הסכמה, 0.26 רצף תכנוני, שטחי הסכמה, הסדרת הבניה הקיימת, 6.12 שטחי הסכמה, הסדרה תכנונית, 3.53 רצף תכנוני, צמידות דופן לשטחים מתוכננים, הסדרה תכנונית, שטחי הסכמה סה"כ 93.1667

 

 

לפי תכנית מתאר ארצית להלן: תמ"א 35 כל תא השטח מוגדר כמרקם שמור משולב ושמורות וגנים. לפי תכנית מתאר מחוזית להלן: תמ"מ 6 כמחצית מתא השטח הינו גן לאומי ומחציתו השנייה שמורת טבע.

 

תא שטח זה אינו כלול בהסכם הגריעות של רט"ג. עם זאת, תחום הפיתוח של המועצה על פי תכניות שנמצאות בהליכי תכנון, חלים על חלקו הדרומי של תא שטח זה.

 

שימוש בפועל – גודל תא השטח 2.732 דונם. ישנה בנייה בלתי חוקית בשטח. הבנייה מצויה בתוך תחום הגן הלאומי המוכרז.

 

אותו חלק מופר נכלל בהסכם הגריעות עם רט"ג. דרומה משם קיימת בנייה בלתי חוקית נוספת, הממוקמת על קרקע אשר הוגדרה בתמ"מ 6 כאזור לפיתוח עירוני.

 

 

רוב השטח מבוקש להעברה גם על ידי דאלית אל כרמל. בשטח עובר נחל אורן, המקביל לגבול השיפוט של דאלית אל כרמל. בעלות  רוב השטח הינו בבעלות פרטית, חלקו בבעלות קק"ל וחלק קטן בבעלות המדינה ובעלות מעורבת.

 

תכניות לפי תמ"א 35 רוב תא השטח מוגדר כמרקם שמור משולב ובחלקו הצפוני כשמורות וגנים ומדרום מוגדר כיער ויעור.

 

 

לפי תמ"מ 6 מרבית השטח הינו שטח פתוח / חקלאי מוגן, במזרח תא השטח יעוד הקרקע הינו לגן לאומי, אזור פיתוח עירוני, שטח פתוח עירוני ויער נטע אדם.

 

 

החלק המזרחי הגובל בעוספיה נכלל בתחום הפיתוח של המועצה לפי התכניות המפורטות המקודמות על ידה.

 

 

מערכת פורטל הכרמל והצפון, לכל פניה ניתן לפנות ל 0545823934  או למייל editor@karmel.co.il

 

תגובות

4. אני לפני 14 שעות
למעימה עמאשה המכובדת שלום רב זה לא קשור לצבא זה קשור למושחתים
3. عسفيا לפני 16 שעות
הדחלילים במעוצה
2. نعيمة عماشة לפני 22 שעות
وماذا بعد ؟
1. תכנון לפני 1 יום
דורש אנשי מקצןע

מומלצים