משפחות ומשפחתונים רבים על סף קריסה

אלפי משפחות הזכאיות לסבסוד משפחתונים, מדווחות על עיכובים בטיפול בבקשות הסבסוד ונותרו ללא מענה במוקדי השירות ואי ודאות כלכלית, משרד העבודה: "80% מהבקשות כבר טופלו בטיפול ראשוני, 45% כבר הוכרו, כ-8,300 הבקשות של משרתי המילואים כבר אושרו".

13.02.2025 מאת: פורטל הכרמל והצפון
משפחות ומשפחתונים רבים על סף קריסה

 

ועדת העבודה והרווחה בראשות ח"כ ישראל אייכלר קיימה דיון בנושא קריסת מערך סבסוד מעונות היום. הדיון כונס לבקשת מספר חברי כנסת, זאת לאחר שעשרות אלפי משפחות שהגישו בקשות לדרגות סבסוד טרם קיבלו תשובות ונאלצות לשאת בעלויות של אלפי שקלים בחודש.
 

 

בפתח הדיון אמר ח"כ אייכלר: "מזה שנים אנחנו שומעים על בעיות בנושא של סבסוד מעונות היום. צריך להגיש מסמכים ומישהו שיבדוק אותם, יש פקידים מעטים ופונים רבים, וכך למרות שהנתונים קיימים במערכות המדינה, בשביל לקבל זכאות צריכים לעבור שבעה מדורי גיהינום. השנה נוצר קושי נוסף כשהמערכת נפתחה כבר במהלך שנת הלימודים, זה יצר פקק וקושי גדול מאוד להורים לתכנן את ההתנהלות הכלכלית של המשפחה. שמענו על קריסה של המוקד הטלפוני למרות שהוא כבר הוצא למיקור חוץ והורים מבקשים לקבל רטרואקטיבית את הכספים ולא מקבלים".

 

ח"כ אימאן חט'יב יאסין, מיוזמי הדיון אמרה: "כל נושא החינוך לגיל הרך במדינת ישראל סבוך, מורכב ולא נותן מענים לכלל הילדים ובפרט באוכלוסיות ספציפיות בחברה הישראלית. מה שקרה השנה יצר מכשול גדול ואמיתי שהביא לכך שהרבה מהמשפחות והמשפחתונים המפוקחים הגיעו לסף קריסה. חייבים לאפשר זרימה מיידית של כל הכספים שהמדינה צריכה להעביר להם ולוודא שהמחדל הזה לא יחזור על עצמו בשנים הבאות".

 

שרי דרור, מנהלת האגף לגיל הרך בויצו​: יש עדיין עשרות אלפי ילדים שזכאים לחינוך מסובסד ולא מקבלים אותו. אנחנו התגייסנו וסבסדנו את העלות מתחילת השנה עבור מי שהיה זכאי בשנה שעברה. השקענו מיליונים, אנחנו על הקצה ו-50% מהם עדיין לא קיבלו את הזכאות. בשבוע הבא פותחים את הרישום לשנה הבאה, חייבים שהמנגנונים יהיו מוכנים ומסונכרנים. כרגע אנחנו צריכים לעבוד עם 3 משרדים ולא מצליחים לעשות את זה. אין מישהו שמייצר מענה אחיד".

 

מטפלת במשפחתון במודיעין עלית סיפרה: "מתחילת השנה הסבסוד מהמדינה שמהווה חלק מההכנסה שלי לא הגיע. רק עכשיו 3 מתוך 5 ילדים שנמצאים אצלי הוכרו. רוב חברותיי קיבלו עד עכשיו בקושי על ילד אחד. יש הורים שמבינים את העניין ומשלימים בעצמם את התשלום, למרות שמדובר במשפחות שצריכות את הסבסוד הזה, ובמקרים אחרים המטפלת לוקחת את זה על עצמה".

 

מור דקל, יו"ר העמותה למען הילד בגיל הרך: "אנחנו 6 חודשים מתחילת השנה. נקלענו לסיטואציה הזאת בגלל אירוע פוליטי וגם חודשיים וחצי אחרי עשרות אלפי כהורים עוד לא קיבלו את הזכאות שהיו אמורים לקבל כבר באוגוסט. המערכת הייתה אמורה להיות מוכנה וברגע שהמשבר נגמר הזכאות הייתה צריכה להינתן בלחיצת כפתור. בוודאי להורים שכבר היו זכאים בעבר. זה לא עניין פוליטי או מגזרי. זה אנשים שזקוקים לזה: משפחות רווחה, אימהות יחידניות, משרתי מילואים ועוד".

 

עדי, אם יחידנית סיפרה: "בשנים קודמות הייתי זכאית לסבסוד. עכשיו אני ממתינה לתשובות במשך חצי שנה ומשלמת למעלה מ-2,800 ₪ בחודש. אני עצמאית, מפרנסת יחידה, כל יום מחלה של הילד אין מי שישלם והכסף הזה מאוד חשוב לי. אני מתקשרת למשרד העבודה ואין מענה. אין לי למי לפנות. הגעתי לפה כדי לנסות לטפל בזה עבור הילד שלי" (סרטון באלבום).

 

אילנית סויבלמן, שדולת הנשים: "מגיעות אלינו פניות של אלפי משרתות מילואים או נשות משרתים, שנפתחה להן הטבה לזכאות לסבסוד השנה והרבה לא מקבלות את זה. הן מספרות שאין מענה- לא  דחייה ולא אישור. רבים מהנשים שנותרו לבד מאחור בבית נפגעו משמעותית מבחינה כלכלית ועסקית והפגיעה הזאת לא נקודתית, יש לה השפעות לטווח ארוך על העסקים ועל העבודה".

 

חגי פורגס, משרד העבודה התייחס לדברים: "לזכאות לסבסוד יש קריטריונים ובסופו של דבר כדי לתת אותה כל הבקשות צריכות להיבדק. מתוך מעל 100,000 בקשות שהוגשו, 80% כבר טופלו בטיפול ראשוני לפחות. לכ-45% מהם כבר נקבעה זכאות ולאחרים נדרש המשך טיפול של הגשת מסמכים נוספים. אין ספק שאחוז הילדים שיש להם דרגה כרגע הוא נמוך ממה שהיינו רוצים שיהיה בשלב הזה של השנה אבל אנחנו משקיעים הרבה כדי להפחית את הנטל הביורוקרטיה של הגשת מסמכים מההורים ולדעתנו זה נושא פרי. עשינו מהלכים שאם לא היו היינו בכ-30% פחות. היה ניסיון בשנה שעברה של דרגות זמניות כהמשך לזכאים משנה קודמת אבל בסופו של דבר זה עשה לא טוב לכולם כי זה הותנה בהצהרה של ההורים שלא היה שינוי בהכנסות ואם בעת חידוש הזכאות התברר שכן היה, נוצרו חובות רטרואקטיביים".

 

באשר לזכאות משרתי המילואים אמר "כ-8,300 בקשות שהוגשו אושרו והוזנו במערכת בימים האחרונים. הזכאים יקבלו על כך הודעה היום או מחר".

 

בסיכום הדיון התייחס יו"ר הוועדה ח"כ ישראל אייכלר לשלילת הסבסוד ממשפחות של אברכים המיועדים לגיוס ואמר: "בג"צ עשה פיגוע חברתי מסיבות פוליטיות כשקבע שלא כל אזרחי ישראל ולא כל ילדי ישראל שווים". עוד אמר ח"כ אייכלר: שמענו עכשיו שהייעוץ המשפטי הודיע שמה-1 למרץ יחזרו על הגזירה האנטי חברתית הזאת. רק היום ניהלנו כאן דיון שבו לייעוץ המשפטי היה קשה כשדיברנו על שלילת זכויות בסיסיות ממחבלים. אין זכות בסיסית מזו של אם לצאת לעבודה לפרנס את המשפחה, להשאיר את הילדים במעון ולקבל את הסבסוד כמו כל אזרח אחר. אמשיך לקדם את תיקון החקיקה שאומר שזכות האישה על עבודתה, שכרה ותנאיה אינה תלויה במי שהיא חיה איתו. בינתיים הוועדה דורשת להמשיך את הזכאות לסבסוד לפחות עד סוף השנה".

 

בהתייחס לטענות שעלו בדיון אמר: "הוועדה דורשת תוספת של 100 עובדים נוספים במיקור חוץ שיבדקו מידית את כל הבקשות שהוגשו. בנוסף יש לאפשר למפעילי המעונות להגיש בשם ההורים בקשות ומסמכים, לאפשר להם גישה למידע ובכך להפחית את הביורוקרטיה המוטלת על ההורים. אנחנו רוצים לשמוע בתוך מספר שבועות שכל הבקשות טופלו ודורשים שבשנה הבאה תהיו מוכנים לפני פתיחת שנת הלימודים".

 

תגובות

מומלצים