ועידת האקלים הראשונה לנוער בישראל
בוועידה בין היתר, יוצגו מחקרים חדשניים ומיזמים פורצי דרך של תלמידים מחטיבות ביניים ותיכונים להתמודדות עם שינוי האקלים, בסיום התהליך, נבחרת התלמידים תגיש לנשיא המדינה מסמך המלצות מעשי כחלק מהמאמץ הלאומי לקידום מדיניות בנושא.

27 למרץ, אוניברסיטת בן גוריון, בכירי האקדמיה, הממשלה והדיפלומטיה ישתתפו בוועידת האקלים הראשונה לנוער בישראל ב-27 למרץ 2025, ביוזמה משותפת של משרד החינוך ובית הספר לקיימות ושינויי אקלים באוניברסיטת בן גוריון בנגב בשיתוף עם המשרד להגנת הסביבה, פורום האקלים הישראלי ושותפים נוספים, בהשתתפות ד"ר דב חנין, תמר זנדברג, השגריר גדעון בכר, פרופ' שמעון רחמילביץ' ועוד.
מיטב החוקרים, אנשי המקצוע ומובילי הדעה בישראל יתכנסו ב-27 במרץ 2025 באוניברסיטת בן-גוריון בנגב לוועידת האקלים הראשונה לנוער בישראל. הוועידה שתעסוק בדרכים מעשיות להתמודדות עם משבר האקלים, תתקיים ביוזמת בית הספר לקיימות ושינויי אקלים באוניברסיטת בן גוריון בנגב, משרד החינוך והמשרד להגנת הסביבה, ובשיתוף פורום האקלים הישראלי, ושותפים נוספים.
במסגרת הוועידה, מומחים מובילים בתחום האקלים יציגו תובנות מדעיות, מחקרים ודרכי פעולה להתמודדות; יתקיימו שולחנות עגולים עם חוקרים, אנשי מקצוע ומובילי דעה בתחום האקלים במטרה להעמיק את הידע ולגבש רעיונות יישומיים להתמודדות עם שינוי האקלים.
בין המשתתפים:
פרופ׳ שמעון רחמילביץ, ראש בית הספר לקיימות ושינויי אקלים באוניברסיטת בן גוריון.
ד״ר גילמור קשת – מנהלת אגף מדעים, המזכירות הפדגוגית, משרד החינוך.
רפאלה בביש, ממונה תחום שינוי אקלים, המזכירות הפדגוגית, משרד החינוך.
ד"ר דב חנין, יו"ר פורום האקלים הישראלי.
זיוית לינדר, מנהלת אגף חינוך וקהילה במשרד להגנת הסביבה.
תמר זנדברג – ראש המכון הלאומי למדיניות אקלים וסביבה.
השגרירה כרמלה שמיר, המתאמת הלאומית לCOP 29-, משרד החוץ.
השגריר גדעון בכר, שליח מיוחד לשינויי אקלים וקיימות במשרד החוץ ושגריר ישראל המיועד לקניה, אוגנדה, טנזניה, מלאווי ואיי סיישל החל מהקיץ הקרוב
בנוסף, במסגרת הוועידה, תלמידים מחטיבות ביניים ותיכונים יציגו את מיזמי האקלים שלהם, תוך הדגשת החדשנות, היתכנות וההשפעה הפוטנציאלית של הפתרונות המוצעים .כמו כן, תושק באופן רשמי תוכנית הלימודים החדשה בנושא שינוי אקלים של משרד החינוך.
בסיום הוועידה, יגבשו התלמידים מסמך המלצות להתמודדות עם שינוי האקלים בישראל, אותו יגישו בסוף חודש מאי לנשיא המדינה. המסמך יגובש כחלק מהמאמץ הלאומי לקידום מדיניות בנושא.
פרופ' שמעון רחמילביץ', ראש בית הספר לקיימות ושינויי אקלים באוניברסיטת בן-גוריון בנגב: "מזכ"ל האו"ם הכריז כבר ב-2023 כי 'נגמרה ההתחממות הגלובלית והחלה הרתיחה הגלובלית'. בני האדם הם הגורם העיקרי להתחממות, ואנו רואים את השלכותיה בעלייה בשכיחותם של אירועי אקלים קיצוניים ובנזק הכלכלי שהם גורמים. עם זאת, יש תקווה – לרוב הבעיות יש פתרון, והזמן לפעול הוא עכשיו. בבית הספר לקיימות ושינויי אקלים אנו פועלים באמצעות מחקר, חינוך, פעילות קהילתית וגיבוש מדיניות. ועידת האקלים הראשונה לנוער היא דוגמה מצוינת לעשייה שלנו – והיא אחד הכלים החשובים ביותר להנחלת שינוי בקרב הדור הבא, שחייב להיות חלק מהפתרון".
רפאלה בביש, ממונה תחום שינוי אקלים, אגף מדעים, המזכירות הפדגוגית במשרד החינוך: "ועידת האקלים הראשונה לנוער בישראל מדגישה את החשיבות של ידע מבוסס מדע לצד פיתוח מיומנויות חשיבה יצירתית וביקורתית בהתמודדות עם שינוי אקלים. הוועידה מאפשרת לתלמידים מכל חלקי החברה הישראלית לקחת חלק בדיון משמעותי, להביע את עמדותיהם ולהיחשף למגוון רחב של פרספקטיבות. שילוב זה של ידע, חשיבה מעמיקה וריבוי קולות מהווה ביטוי מעשי לתוכנית הלימודים החדשה, שהושקה בשנת תשפ"ג כחלק מחובת הלימודים במערכת החינוך. תוכנית זו נועדה להקנות לתלמידים הבנה מעמיקה של שינוי האקלים, השפעותיו והדרכים להתמודד עמו, תוך דגש על שילוב בין ידע מדעי עדכני, חקר ודיון ערכי. בכך, היא מכשירה את הדור הצעיר להבנת ההשלכות של שינוי האקלים ולקידום פתרונות בני-קיימא לעתיד, תוך חיזוק יכולותיהם לחשוב, לבקר וליצור שינוי בסביבתם".
הועידה נועדה להיות פלטפורמה חינוכית ללימוד, שיח ועשייה בנושא שינוי אקלים. מטרתה היא להעלות מודעות בקרב בני נוער להשפעות שינוי האקלים ולדרכי התמודדות עמו, תוך חיבור למגמות גלובליות ולעשייה המקומית בישראל. הוועידה שואפת לטפח תחושת אחריות אישית וקולקטיבית, לפתח חשיבה ביקורתית ויצירת ולעודד מעורבות פעילה בעיצוב מדיניות סביבתית.