כמיליון ורבע ישראלים נזקקו לטיפולים נפשיים
בוועדת הבריאות של הכנסת נחשף כי ב-2024 הוענקו כמיליון ורבע טיפולים נפשיים לאזרחים, הדיון היה על אישור גביית השתתפות עצמית, בוועדה עלה ש-30% מהאוכלוסייה הבוגרת בארץ צורכת טיפולי בריאות הנפש, משרד הבריאות: השתתפות עצמית נועדה למנוע ביטול תורים. ח"כ יוני משריקי: חובה למזער את הפגיעה במטופלים.
כמיליון ורבע טיפולים נפשיים הוענקו בשנת 24' לאזרחי ישראל, מתוכם 982,310 טיפולים ע"י קופות-החולים או בהסדר וכ-274,030 טיפולים במסגרת מטפלים עצמאיים.
כך נחשף בוועדת הבריאות של הכנסת בדיון על אישור גביית השתתפות-עצמית בטיפולים אלו. הגבייה טרם אושרה, כיוון שיו"ר הוועדה, ח"כ יוני משריקי (ש"ס) הדגיש את החובה למזער את הפגיעה במטופלים, וביקש הבהרות ופירוט לגבי מקבלי הפטור מתשלום ההשתתפות.
משרד הבריאות ביקש, כי ההשתתפות-העצמית של מבוטח עבור ייעוץ וטיפול פסיכותרפי פרטני, למעט ייעוץ וטיפול פסיכותרפי ע"י מטפל עצמאי, תהיה 35 ₪ לטיפול, אך לא יותר מ-210 ₪ למשפחה בתוך תקופה של שלושה חודשים.
כמו-כן, ההשתתפות העצמית של מבוטח עבור ייעוץ וטיפול פסיכותרפי שניתן על ידי מטפל עצמאי תהיה 100 ₪ לטיפול פרטני או זוגי, ו-46 ₪ לטיפול קבוצתי. קופת החולים רשאית לגבות את ההשתתפות העצמית עם קביעת התור, וההשתתפות ששילם מבוטח שלא הגיע לתור שנקבע לו ולא ביטל אותו 24 שעות לפחות לפני מועד התור, תוחזר לו בתוך 45 ימים ממועד הגשת בקשה להחזר התשלום.
לפי ליאור ברק, סמנכ"ל קופות-החולים במשרד הבריאות, השתתפות זו היא חלק מתוכנית גדולה הכוללת תוספת של 1.4 מיליארד ₪ למערך בריאות הנפש. השתתפות כזאת קיימת בקבלת תרופות והתפתחות הילד, ונועדה ליצור מחויבות של המזמין ומניעת ביטול תורים ולא כדי לייצר מקור תקציבי לתכנית.
לדברי ד"ר גלעד בודנהיימר, ראש אגף בריאות הנפש במשרד, כ-30% מהאוכלוסייה הבוגרת בארץ צורכת ברמה זו או אחרת טיפולי בריאות הנפש, ולכן חובה לנהל מערכת זו כדי שיורחבו הטיפולים, לתעדף את הדחופים יותר, ולווסת ולבחור מי יקבל איזה טיפול. ההשקעה המרכזית היא בהרחבת והנגשת הטיפולים, אך במקביל חובה לנהל ביקוש זה ע"י השתתפות-עצמית, תוך מתן פטור מהשתתפות זו לזקוקים לכך, כילדים ומעוטי-יכולת.
דינה צ'רנו, מהאגף לפיקוח על קופות החולים במשרד ציינה כי עקרונות המתווה הם הפחתת ההשתתפות העצמית של המבוטחים בכ-33% בממוצע, על טיפול שניתן ע"י מטפל עצמאי, תקרת תשלום רבעונית של 210 ₪ למשפחה, ופטור מתשלום עבור קטינים, מקבלי הבטחת הכנסה ומבוטח שמשתלמת לו גימלה נוספת לנכה. היא העריכה את הטיפולים והפטורים הפסיכותרפיים לשנת 24', ב-274,030 טיפולים במסגרת מטפלים עצמאיים, 982,310 טיפולים ע"י קופות-החולים או בהסדר, וכ-5,190 מבוטחים מקבלי פטור מעל גיל 18.
מיכל וולדיגר (הציונות הדתית) הלינה על כך שמתמודדי נפש המקבלים קצבת נכות כללית לא ייהנו מפטור בהשתתפות העצמית, גלעד קריב (העבודה) הזהיר מריסוק מערכת הבריאות וכשל מוסרי, וקרא לביטול ההשתתפות, וטטיאנה מזרסקי (יש עתיד) קראה לקבוע קנס חליפי על אי-הגעה לתור, במקום השתתפות-עצמית מראש.
גאיה עפר, ממונת בריאות באגף התקציבים הזהירה כי כ-20% מהתורים הנקבעים לא מנוצלים, ותופעה זו פוגעת בהענקת שירות לזקוקים לו.