כל מה שצריך לדעת כדי לשמור על הבריאות בגלי קור

גלי קור קיצוניים בחורף משפיעים במיוחד על אוכלוסיות רגישות כמו קשישים וילדים צעירים. ד"ר אביטל וייס, מנהלת תחום רפואת המשפחה במחוז צפון של קופת חולים מאוחדת, מסבירה מהן וכיצד ניתן להתגונן מהסכנות הבריאותיות הטמונות במזג אוויר קר במיוחד

29.11.2024 מאת: פורטל הכרמל והצפון
כל מה שצריך לדעת כדי לשמור על הבריאות בגלי קור

צילום ענבל מרמרי

 

כשהטמפרטורות צונחות, מהן הסכנות הבריאותיות המרכזיות בגלי קור?


בחשיפה ממושכת לקור, אחת התופעות הנפוצות והמסוכנות היא כוויית קור, פציעה שנגרמת כאשר כלי הדם באזורים פריפריים כמו אצבעות, אף ואוזניים מתכווצים, מה שמפחית את זרימת הדם לאזורים אלו. במקרים חמורים, הרקמה הפגועה עלולה להגיע למצב של נמק ואף לקטיעה. סכנה נוספת היא היפותרמיה, ירידה בטמפרטורת הגוף מתחת ל-35 מעלות צלזיוס. כאשר הטמפרטורה יורדת מתחת ל-32 מעלות צלזיוס, המצב הופך לקריטי ועלול לגרום למוות. ילדים, תינוקות, קשישים ואנשים עם מחלות כרוניות נמצאים בסיכון גבוה יותר.

 

 

איך מזהים כוויות קור או היפותרמיה?
 


סימנים לכוויות קור כוללים עור בהיר או כחלחל, תחושת צריבה או כאב באיבר שנפגע, ובמקרים חמורים – חוסר תחושה ונמק. בהיפותרמיה, הסימנים הראשוניים כוללים רעד בלתי נשלט, חולשה, עייפות ובלבול. במקרים מתקדמים יותר, השינויים הפיזיולוגיים עלולים לגרום לאובדן הכרה.

 

 

איך ניתן להתגונן מפני הקור?

 

ראשית חשוב להקפיד על חימום הבית. שימוש במכשירי חימום בטוחים כמו רדיאטור או מזגן מומלץ במיוחד בחדרי ילדים ותינוקות, כשהטמפרטורה האידיאלית היא 22-24 מעלות צלזיוס. יש להימנע משימוש בתנורי חימום עם להבה גלויה, ואם משתמשים בהם, יש להקפיד על השגחה רציפה.

 

 

כמו כן יש להקפיד על לבוש מתאים, בעיקר תינוקות עד גיל חודשיים שאינם מסוגלים לווסת את חום גופם, לכן יש להלבישם בשכבה אחת יותר מהמבוגרים, בתוספת גרביים. מעל לגיל חודשיים, כדאי להלביש בשתי שכבות ולהוסיף כובע וכפפות ביציאה החוצה. בזמן השינה, יש להסיר את הכובע כדי למנוע סכנת חנק.

 

בכל מקרה מומלץ להקפיד על ערנות, אנשים עם מחלות כרוניות, כמו סוכרת, צריכים לבדוק את האזורים הפריפריים בגופם, במיוחד כפות הרגליים, לעיתים קרובות. אצל ילדים ותינוקות, מומלץ לבדוק את חום הגוף על ידי מגע בגב או בחזה ולא בכפות הידיים או הרגליים, שעלולות להטעות.

 

מה עושים במצבי חירום, כמו הפסקות חשמל ממושכות?

 

הפסקות חשמל נפוצות בחורף, קל וחומר במלחמה. חשוב להיערך מראש למצבים כאלה באמצעות שמיכות חמות, לבוש תרמי ומזון חם. במקרה של הפסקת חשמל ממושכת ובמידה ונעשה שימוש במכשירי חימום שאינם חשמליים, יש לדאוג לאוורור כדי למנוע הצטברות גזים רעילים.

 

במידה ומופיעים סימנים מדאיגים כמו רעד בלתי נשלט או אובדן תחושה, יש לפנות מיד לעזרה רפואית. מומלץ לוודא שהבית מבודד מקור ושכל בני המשפחה לובשים בגדים מתאימים. במיוחד עבור קשישים או אנשים עם מוגבלות, חשוב לשמור על חימום רציף ולדאוג לשתייה מספקת כדי למנוע התייבשות, שגם היא מסוכנת בקור.

 

תגובות

מומלצים