חוק להרחבת הכלים למאבק בסרבנות גט

היו"ר ח"כ שמחה רוטמן:"הצ"ח כה מורכבת היא תוצאת הרבה פשרות והסכמות. כל צד נתן וקיבל משהו ובדברים מסוימים נאלץ להתפשר. הצלחנו לרבע פה מעגלים בהבנה שהגענו לאיזון נכון. המכלול הוא טוב ויש פה בשורה מאוד גדולה".

17.07.2024 מאת: פורטל הכרמל והצפון
חוק להרחבת הכלים למאבק בסרבנות גט

צילום ועדת הכנסת

 

ועדת החוקה אישרה לקריאות שניה ושלישית את הצעת החוק להרחבת הכלים למאבק בסרבנות גט


 

במהלך הדיונים התגלעה מחלוקת משמעותית שלדברי הח"כים קריב ואלהרר מנעה את תמיכתם. החוק כיום מאפשר להטיל את אותן סנקציות על גברים ונשים, אך כשמדובר בנשים נדרש אישור נשיא ביה"ד הרבני הגדול. במהלך הכנת הצ"ח הציע ח"כ יצחק פינדרוס לבטל את דרישת האישור והח"כים קארין אלהרר וגלעד קריב עמדו על כך שההסדר יישאר על כנו.

 

היו"ר רוטמן הכריע כפשרה להחיל את הסדר הסנקציות ללא אישור נשיא ביה"ד הגדול כהוראת שעה לשנה שניתן יהיה להאריכה ועדת החוקה אישרה היום (ג') לקריאות שניה ושלישית את הצ"ח בתי דין רבניים (קיום פסקי דין של גירושין) (תיקון מס' 10) התשפ"ג-2023.

 


הצ"ח הממשלתית, נועדה להסמיך את בתי הדין הרבניים להשתמש בכלים משפטיים נוספים אל מול סרבנות גט, ולעגן את סמכות בתי הדין להפעיל בין היתר "הרחקות דרבנו תם“, תשלומי כפיית ציות, ועוד.

 

ח"כ קארין אלהרר: "רציתם ליצור שוויון שלא קיים כי בבסיס אין שוויון בביה"ד הרבני ואם רוצים לשנות את המצב לטובה יש לשנותו במקור. מכיוון שזה לא קרה יש להישאר במצב הרגיל. כמו כן, 90 יום זה הרבה זמן כשהמטרה היא קיצור תהליכים ולא הארכתם.

 

ח"כ גלעד קריב: "אנחנו רואים בהצעה לבטל את הצורך באישור נשיא ביה"ד הרבני הגדול העמקה מטרידה מאוד של ההפליה המובנית בביה"ד בין גברים לנשים. ההפליה חלה הן בדין המהותי והן בדין הפרוצדורלי. אין ספק שגם גברים נפגעים אך תפקיד המחוקק הוא לאזן. בסופו של דבר לגבר עומדות זכויות מהותיות ודיוניות שלא עומדות לנשים בביה"ד.

 

הוראה זו הוכנסה כדי לאזן במעט את ההפליה. הורדת הדרישה הזו בחלק מההרכבים, שלצערי רואים בהם הקצנה נגד נשים וחוסר נכונות לאמץ פסיקות חדשניות המתירות נשים מעגינות וסרבנות גט, ויש כאן ויתור על מנגנון מאזן מאוד חשוב. אם הסעיף הזה לא יתוקן הוא יוביל לצערי להצבעתי נגד החוק שיש בו הרבה דברים טובים.

 

בנוסף יש לקצוב זמן לדיוני הפיקוח למתן הגט. לא ייתכן שלא יהיה פרק זמן שמחייב את ביה"ד להתכנס לפסק דין. עלינו לקבוע זמן של שנה. כמו כן, כשמוטל על צד שהתעמר בצד השני קנס, אין שום מקום לביטול הקנס. אין מקום לתת פרס למי שהתעמר בשני וביה"ד מצא שראוי להטיל קנס כי אינו מציית לפסה"ד. אני לא מכיר מקום אחר בחוק הישראלי שמוטלת סנקציה ואז נפתח מו"מ לגביה".

 

הצעת החוק אושרה בקולם של היו"ר ח"כ שמחה רוטמן והח"כים ארז מלול וגלית דיסטל אטבריאן ובהתנגדות הח"כים גלעד קריב וקארין אלהרר.

תגובות

מומלצים