האם ישראל ערוכה למהפכה הדמוגרפית?
עד 2040: שני מיליון אזרחים ותיקים בישראל, ישראל ממשיכה להתמודד עם שינויים דמוגרפיים משמעותיים, כשתוחלת החיים ממשיכה לעלות וצפויה להגדיל את מספר האזרחים הוותיקים, תוחלת החיים בישראל עומדת כיום על 80.7 שנים בקרב גברים ו - 84.8 שנים בקרב נשים.
השרה לשוויון חברתי וקידום מעמד האישה הובילה החלטת ממשלה על איגום משאבים להמשך ביצוע מחקר בינלאומי בישראל – סקר הבריאות, הזדקנות ופרישה באירופה (SHARE).
ישראל ממשיכה להתמודד עם שינויים דמוגרפיים משמעותיים, כשתוחלת החיים ממשיכה לעלות וצפויה להגדיל את מספר האזרחים הוותיקים לכשני מיליון עד שנת 2040, המהווים כ - 14% מהאוכלוסייה.
על פי הנתונים המעודכנים, תוחלת החיים בישראל עומדת כיום על 80.7 שנים בקרב גברים ו - 84.8 שנים בקרב נשים. עלייה זו משקפת מגמה עולמית, אך גם מדגישה את הצורך במדיניות שתתאים לאוכלוסייה המזדקנת.
סקר SHARE הוא מחקר האורך הגדול ביותר באירופה בתחום מדעי החברה. הסקר מאפשר השוואה בינלאומית בתחומי בריאות, כלכלה, וחברה בין 27 מדינות אירופאיות וישראל. במסגרת הסקר נערכו למעלה מ - 600,000 ראיונות עומק ופורסמו כ - 4000 מאמרים, ספרים וניירות עבודה. בישראל נערכו למעלה מ - 17,000 ראיונות בעברית, ערבית ורוסית.
הנתונים מצביעים על ירידה משמעותית בתחושת הבדידות בקרב בני 65 ומעלה – מ - 33% בשנת 2015 ל - 27% בשנת 2022. גם בתחום הבריאות נרשמו הישגים משמעותיים: בעקבות הרפורמה בבריאות השן, חלה עלייה בשימוש בשירותים דנטליים, והממצאים מצביעים על נגישות גבוהה יותר מהממוצע האירופי.
לצד ההישגים, המחקר חושף פערים כלכליים מהותיים: 62% מבני 65 ומעלה מסוגלים להתמודד עם הוצאה בלתי צפויה של 4,900 ₪, אך קיים הבדל ניכר בין יהודים (69.5%) לערבים (25.8%).
השרה לשוויון חברתי וקידום מעמד האישה, חה"כ מאי גולן ציינה: "מחקר ה - SHARE הוא כלי מרכזי במאמצינו להבין את צרכי האזרחים הוותיקים ולפתח פתרונות יעילים לשיפור איכות חייהם. נמשיך להבטיח שהם ימשיכו לתרום לחברה הישראלית ולהרגיש חלק ממנה".
מנכ"לית המשרד לשוויון חברתי וקידום מעמד האישה, מירב שטרן הוסיפה: "הסקר הוא תוצר של שיתוף פעולה בין משרדי ממשלה מובילים ומהווה בסיס לפיתוח מדיניות ארוכת טווח למען האזרחים הוותיקים".
הסקר מבוצע בישראל על ידי מרכז הידע לחקר ההזדקנות באוניברסיטה העברית. המשרד לשוויון חברתי וקידום מעמד האישה ימשיך להוביל את פרויקט SHARE גם בשנים 2026-2024, תוך שיתוף פעולה עם משרד ראש הממשלה, משרד הרווחה, משרד הבריאות והמוסד לביטוח לאומי, במטרה להבטיח תשתית של ידע לצורך קביעת מדיניות מותאמת שתספק מענה לאתגרים הדמוגרפיים של ישראל.