"לדרוזים היה חלק גדול בעצמאות סוריה"

פרופ' עלי זגייר הבחין בהתעלמות מהמנהיג המנוח סולטאן באשא אל אטרש בתקשורת הערבית, בשיחה לפורטל הכרמל והצפון על מה שקורה בסוריה אחרי נפילת משטר אסד ומחדד:"העולם הערבי צריך ללמוד את ההיסטוריה ולשים את הדגש ולהבליט את מי שהביא לעצמאותה של סוריה ובתמורה לא דרש שום תפקיד או דבר לטובתו".

29.01.2025 מאת: חסין חלבי

 

פרופ' עלי זגייר, איש חברה ואקדמיה, שלמד מדעי כדור הארץ, ובמשך כל השנים חקר את ההיסטוריה המקומית של המקומות והאנשים וההיסטורים במזה"ת.

 

 

פרופ' עלי:" סולטאן אל אטרש עמד בראש מאבקים נגד האימפריה העות'מאנית, וצרפת בעת שליטתן בסוריה, היה מנהיג גדול שהוביל לעצמאות סוריה. מאוד חורה לי שבתקשורת הערבית מזניחים את התפקיד המרכזי שהוא הוביל ולא מזכירים אותו ובוחרים להבליט אחרים".

 

 

סולטאן באשא אל אטרש נולד בשנת 1891 ונפטר 198,‏ הוא היה מנהיג דרוזי בולט ומנהיג המרד הדרוזי בשנים 1925–1927, סולטאן באשא עמד בראש מאבקים נגד האימפריה העות'מאנית, וצרפת בעת שליטתן בסוריה, סולטאן היה בין הדמויות הבולטות ביותר בהיסטוריה של הדרוזים במאה ה-20, ובעל השפעה מרכזית על גורלו של הר הדרוזים ואף על דרכה של סוריה.

 

בתמונה אל אטרש בימי גלותו במדבר הערבי זמן קצר לאחר המרד הדרוזי

 

פרופ' עלי זגייר: "בתקופת שלטונו של אדיב שישכלי, שהאשים את הדרוזים בניסיון להפיל את משטרו ושלח מספר פעמים צבא להפגיז את הדרוזים בהר הדרוזיםסולטאן אלאטרש נרדף על ידי השלטונות על רקע התנגדותו למדיניות הממשל, בחודש דצמבר 1954 עזב סולטאן את סוריה ועבר לירדן, סולטאן שב לסוריה רק לאחר נפילת משטרו של שישכלי, בשנת 1958 תמך סולטאן ביוזמת הרפובליקה הערבית המאוחדת, והתנגד נחרצות לפילוגה של הרפובליקה בשנת 1961".

 

פרופ' עלי זגייר: "סולטאן מעולם לא ביקש דבר לעצמו, הוא דאג לכולם ולא רצה לקבל שום תפקיד אישי, הוא נשאר חקלאי שעיבד את אדמתו, אדם עממי שמחובר לעם, לעומת מנהיגי סוריה האחרים, שמה שעניין אותם זה הרכוש האישי וחיזוק מעמדם בעולם ולטובת תושבי סוריה לא עשו כלום, מי שמשדר דברים חשוב שלא יתעלם מהאמת של סוריה ומי שהביא לעצמאות סוריה".

 

פרופ' עלי זגייר מחדד את האירוע של יולי 1948 כאשר בן דונקלמן התמנה למפקד חטיבה 7 בגליל המערבי, "הוא למד על העדה הדרוזית שעמם לא רצה להתעסק, כיוון שהם כמעט עקרו את הצרפתים מסוריה, וכנראה שלקרב רמת יוחנן הייתה השפעה על החלטת דונקלמן לא להילחם בדרוזים, אלא לגייסם לצידו, אז הוא פנה לשני אנשים במפקדה שלו חיים אוירבך קצין מודיעין של ההגנה ומרדכי שכביץ איש הסוכנות היהודית, שסידר את המפגש של דונקלמן עם המנהיגות הדרוזית המקומית בבית שייך מרזוק מעדי בירכא".

 

 

פורטל הכרמל

תגובות

מומלצים