כיצד לשמור על הזוגיות בימי מלחמה
אהבה תחת אש, הזוגיות שלנו מתמודדת עם אתגרים שלא הכרנו קודם, בשיחה עם ד"ר מרק שרמן מומחה לטראומה אבדן וחוסן, מנהל שרות פסיכולוגיה רפואית מחוז צפון מאוחדת, מרצה בארץ ובעולם ומנחה סדנאות חוסן בארגונים, בדקנו כיצד ניתן לשמור על זוגיות גם תחת אש
איך מלחמה משפיעה על זוגיות?
מלחמה היא מצב קיצוני בו חווים תחושות עוצמתיות של פחד, חוסר ודאות ולחץ. כל אלה יכולים להפעיל לחץ כבד על הזוגיות. לעיתים מלחמה מחזקת את הזוגיות, אך לעיתים היא דווקא מגבירה את המתחים הקיימים ויוצרת תחושות של ריחוק. המלחמה משפיעה על מגוון תגובות טבעיות: עוררות יתר, הימנעות, היזכרות ברגעים קשים באופן לא רצוני מול צורך לגונן על המשפחה, כעסים אל מול התכנסות ועוד. הרגשות הללו טבעיים ולגיטימיים.
מהם האתגרים העיקריים שזוגות עשויים להתמודד איתם במהלך מלחמה?
האתגרים המרכזיים כוללים חוסר בתקשורת, לחצים כלכליים ואובדן של תחושת יציבות. חשוב גם לזכור שכל אחד מבני הזוג מגיע לזוגיות עם "כפתורים" אישיים, שמפעילים אצלו תגובות רגשיות חזקות. במצבי מלחמה, הכפתורים האלה עלולים להידלק לעיתים קרובות יותר, במהירות רבה יותר ובעוצמות שיכולות להיות מפתיעות ומפחידות.
האם תוכל לתת לנו דוגמה מהיום יום, כיצד מלחמה משפיעה על זוגיות?
כמובן. ניקח לדוגמה איש צבא שחוזר הביתה לאחר תקופה ארוכה של שירות קרבי. הוא חווה דברים מזעזעים וכשהוא חוזר הביתה, הוא מתקשה להתעסק בחיי היום יום של זוגיות ובחיי המשפחה שנראים לו פתאום חסרי משמעות. אשתו, לעומת זאת, חיכתה בקוצר רוח לשותפות הזוגית. כאשר בן הזוג מתקשה בכך, בת הזוג מרגישה פגועה וננטשת, בעוד הוא מרגיש מותש ומתקשה להתקשר רגשית. השילוב הזה יכול להוביל למתח נוסף ולתחושות של ריחוק.
איך בכל זאת אפשר לשמור על הזוגיות במצבים כאלה?
מדובר באחריות אישית. כל אחד מבני הזוג צריך להיות מודע לטריגרים האישיים שלו ולהבין מתי הם מופעלים. לדוגמה, אם אחד מבני הזוג מרגיש חרדה מוגברת כששומעים חדשות, חשוב שהוא ישתף בכך ויבקש מרחב לתגובה או תמיכה.
כמו כן יש עוד כמה דברים קטנים שיכולים לסייע:
שמרו על תקשורת פתוחה: אל תפחדו לדבר על הרגשות שלכם, גם אם הם קשים.
קחו אחריות על הרגשות שלכם: הכירו בטריגרים האישיים שלכם ונסו להבין איך הם משפיעים עליכם ועל הזוגיות. זיהוי מוקדם יכול למנוע עימותים ולהוביל לשיחות בונות.
אל תחששו לבקש עזרה מקצועית: כדי לחזור למצב הטבעי שבו הנפש והגוף מנסים לחזור לשגרה, אל תחששו לקחת סיוע כדי להשתחרר מעוררות יתר וזיכרונות טראומטיים.
התערבות קצרה וממוקדת הן באופן אישי, הן באופן זוגי צפויה להועיל ולמנוע קשיים בהמשך. אין לנו שליטה על אירועי העבר אך חשוב לזכור, כי הכוח בידינו לקבוע כיצד ייראו חיינו בעתיד.
מצאו רגעים קטנים של אינטימיות: גם בזמן לחימה אפשר למצוא רגעים של קרבה – זה יכול להיות חיבוק, מילה טובה או אפילו סתם לשבת יחד ולשתוק.
התמקדו במה שבשליטתכם: במצבים שבהם כל כך הרבה דברים אינם בשליטתכם, חשוב להתמקד בדברים הקטנים שכן אפשר לשלוט בהם.
זכרו שאתם צוות: ראו את הזוגיות שלכם כיחידה חזקה ותומכת שמסייעת להתמודד עם המצב יחד, במקום להילחם אחד בשני.
מה לגבי בני זוג שאיבדו בעבר אהוב או אהובה במלחמה? איך הם מתמודדים עם טריגרים שמציפה המלחמה הנוכחית?
עבור אנשים שאיבדו בעבר בן או בת זוג בהקשר ביטחוני, התקופה הזו יכולה להיות רוויית טריגרים רגשיים עוצמתיים (גם אם חלף זמן רב), מה שעלול להשפיע על הזוגיות הנוכחית. במצבים כאלה, חשוב מאוד למצוא תמיכה רגשית – בין אם זה באמצעות שיחות עם בן או בת הזוג הנוכחיים או פנייה לייעוץ מקצועי.
איך זוגות ב"פרק ב'" יכולים להתמודד עם המורכבות של זוגיות בזמן מלחמה?
זוגות בפרק ב' עומדים בפני אתגר ייחודי, שכן הם מתמודדים לא רק עם הזוגיות שלהם אלא גם עם האתגרים שמביאים עמם הילדים מהמערכות הקודמות. חשוב במיוחד לשמור על תקשורת פתוחה בין בני הזוג, לשתף פעולה ולהציע תמיכה זה לזה.
לסיום, מה המסר המרכזי שאתה רוצה להעביר לזוגות בתקופה הזו?
במלחמה, כמו בכל משבר, יש לנו אפשרות לבחור אם לתת לו להרוס או לחזק אותנו. חשוב לזכור שהמפתח הוא לא להתעלם מהקושי אלא להתמודד איתו יחד. ובנוסף, היו סבלניים: זמן הוא פקטור חשוב בתהליכי ריפוי הגוף והנפש.