המעורבות הטורקית בסוריה החדשה איום גובר על חופש הפעולה של ישראל
המציאות בסוריה השתנתה מקצה לקצה: אחרי שנים של מלחמת אזרחים, משטר אסד נפל, והנהגה סונית אסלאמיסטית, בראשות אחמד אלשרע (הידוע גם כאל-ג'ולאני), תפסה את השלטון בדמשק. מאחורי הקלעים, עומדת טורקיה, שתרומתה הצבאית והפוליטית להפלת אסד הייתה מכרעת.

עבור ישראל, התרחיש הזה מציף איום חדש: לא עוד סוריה בראשות שליט עלווי מחובר לאיראן, אלא סוריה אסלאמיסטית הנתונה להשפעה טורקית גוברת, עם רצון להכתיב גבולות חדשים לחופש הפעולה שלה.
טורקיה והמשטר הסורי החדש - יחסי חסות מסוכנים!
טורקיה ניצלה את הפילוגים בקרב האופוזיציה הסורית כדי לחזק את שליטתה הפוליטית בצפון סוריה ולהכתיב את זהות ההנהגה החדשה. נשיא סוריה החדש מקיים קשרים הדוקים עם אנקרה – אידיאולוגיים, צבאיים וכלכליים – ומשתמש בגיבוי טורקי לייצוב שלטונו.
השלב הבא של ההשפעה הטורקית כבר כאן:
הצבת מערכות הגנה אווירית, פתיחת מפקדות צבאיות סוריות תחת פיקוח טורקי, וחתימה על הסכמים ביטחוניים עם אנקרה. אלה לא רק מהלכים טקטיים – זו בניית משטר פרו-טורקי בלב הלב של הלבנט.
חששות ישראל: חופש הפעולה האווירי בסכנה!
לישראל היה עד כה חופש פעולה נרחב בשמי סוריה – בעיקר לתקוף מטרות איראניות, משלוחי נשק לחיזבאללה, ואתרי ייצור אמל"ח מתקדם. הקרבה בין המשטר החדש לטורקיה עלולה לשנות את כללי המשחק:
התנגדות פוליטית לפעילות ישראלית:
המשטר החדש, בהכוונת אנקרה, כבר מתחיל לגלות עוינות כלפי "הפרות הריבונות" הישראליות. גם אם אין כרגע שינוי בשטח, הקו האידיאולוגי והמוסרי מתהדק.
חשש מפריסת הגנה אווירית מתקדמת:
אם טורקיה תציב מערכות טורקיות או רוסיות להגנה אווירית בשטח הסורי, ייתכן שזה יהפוך את המבצעיות הישראלית למורכבת ומסוכנת הרבה יותר.
התנגשות בין טורקיה לישראל: גם אם לא מדובר בעימות ישיר, נוכחות כוחות טורקיים בשטח שממנו פועלת ישראל, יוצרת סיכון לחיכוך – טעות בזיהוי, פגיעה בתשתית, או אפילו "תגובה טורקית" על פעולות ישראליות.
יחסים מדיניים על סף רתיחה:
כבר כעת נשמעות באנקרה התבטאויות ביקורתיות נגד פעולות ישראל בגבול הסורי. באנליזה אסטרטגית שפורסמה לאחרונה בטורקיה, הוזכרה האפשרות ש"טורקיה תעשה שימוש בהשפעתה בדמשק כדי לאכוף על ישראל קווים אדומים".
מצד ישראל, אין עדיין שינוי במדיניות התקיפות – אך גוברת ההבנה שבמקרה של עימות, טורקיה תעמוד בצד הנגדי. מערכת היחסים הבעייתית ממילא, מקבלת כעת נדבך ביטחוני-אזורי שמאיים להחריף את המצב.
סיכום:
ההשתלטות של המשטר הסוני החדש בסוריה, בגיבוי טורקי מובהק, יוצרת אתגר אסטרטגי חדש לישראל. במקום משטר עוין אך צפוי (אסד), ישראל נאלצת להתמודד מול סוריה פרו-טורקית שיכולה להגביל את חופש הפעולה האווירי שלה. השאלה שנשאלת כעת היא – האם ישראל תצליח לגבש הבנות מאחורי הקלעים עם אנקרה, או שהמתיחות תגלוש לשטח?