הממשלה הסורית החדשה בין שינוי פוליטי לאתגרים עתידיים
בצעד מפתיע, הוכרז על הקמת ממשלה סורית חדשה בראשות אחמד א-שרע, מה שמעלה שאלות לגבי עתידה של המדינה לאחר שנים של מלחמה ופיצול פוליטי. ממשלה זו, שהוקמה לאחר נפילת משטר אסד, מעוררת מחלוקת לגבי מידת ייצוגה של כלל מרכיבי החברה הסורית, במיוחד לאור הרכבה שנוטה לרקע פוליטי וצבאי מסוים.

מאפייני ההרכב הממשלתי: הממשלה כללה דמויות בולטות מהאופוזיציה, כגון מראהף אבו כסרה כשר הביטחון, ואסעד חסן א-שיבאני כשר החוץ, ששניהם מילאו תפקידים מרכזיים בממשלת ההצלה הסורית, שהייתה קשורה ל"האיית תחריר א-שאם". כמו כן, נכללו בהרכב אישים אקדמיים ומנהליים כגון מהאר א-שרע, שר הבריאות, ובאסל עבד אל-עזיז, שר הכלכלה, מה שמשקף ניסיון לשלב בין אנשי מקצוע לדמויות עם רקע צבאי.
היעדר איזון עדתי וגיאוגרפי: למרות הדיבורים על ממשלת מעבר, המינויים חסרים גיוון עדתי ואתני, שהוא מאפיין מרכזי של המרקם החברתי הסורי. לא מונה אף שר מהעדה העלאווית, שהייתה עמוד השדרה של המשטר הקודם, וייצוגם של הנוצרים הוגבל להינד קובואת. הדרוזים והאסמעילים לא קיבלו כל תפקיד, בעוד שהריכוז הגיאוגרפי נראה מוגבל למחוזות אידליב, חלב וחמה, דבר שעשוי לעורר אי-שביעות רצון באזורים אחרים כמו דמשק ולטקיה.
חותם הפלגים החמושים: נוכחותם של אישים בעלי רקע צבאי באופוזיציה, כמו מוחמד עבד א-רחמן, שר הפנים, מעלה שאלות לגבי אופי המשטר העתידי: האם תהיה זו ממשלה אזרחית לחלוטין, או שהיא תסתמך על השפעה צבאית? מינויו של אנאס חסן ח'טאב, שהיה ממייסדי ג'בהת א-נוסרה, לראש המודיעין מגביר את החששות הללו, במיוחד לאור היותו כלול ברשימות הטרור של האו"ם.
האתגרים העומדים בפני הממשלה: למרות הניסיון לאזן בין אישים פוליטיים וצבאיים, הממשלה הזו ניצבת בפני אתגרים מהותיים:
1. הכרה בינלאומית: בשל קשריהם של חלק מהשרים עם קבוצות חמושות, ייתכן שקשה יהיה להשיג הכרה בינלאומית רחבה.
2. יציבות פנימית: היעדר ייצוג הולם עלול להוביל לפילוגים פנימיים בין העדות והאזורים השונים.
3. שיקום כלכלי: מרבית השרים מגיעים מרקע צבאי או מנהלי, בעוד שאין מספיק נציגות למומחים כלכליים המסוגלים להתמודד עם המשבר הכלכלי החמור במדינה.
סיכום: הממשלה הסורית החדשה מהווה צעד משמעותי בהיסטוריה של המדינה, אך היא ממשיכה לעורר מחלוקות לגבי מידת ההכללה שלה ויכולתה להביא ליציבות. אם לא תטפל בפילוגים הפנימיים, היא עלולה להיתקל בקשיים המאיימים על המשך קיומה. עתידה של סוריה תלוי ביכולתה של הממשלה לבנות קונצנזוס לאומי אמיתי, אחרת המדינה עלולה להידרדר לכאוס נוסף.
רשימת השרים בממשלתו החדשה של א-שרע, ממשלת מעבר חדשה בסוריה. מטרת הממשלה היא להיות מקיפה יותר ולכלול רכיבים דתיים ואתניים שונים במדינה.
רשימת השרים החדשים, כולל רקעם הדתי והאזורי:
מוחמד יסר ברניה - שר האוצר
הינד קובואת - שרת הרווחה והעבודה
מראהף אבו כסרה - שר הביטחון
אסעד חסן א-שיבאני - שר החוץ
מוחמד עבד א-רחמן - שר הפנים
שאדי מוחמד אל-וויסי - שר המשפטים
מהאר א-שרע - שר הבריאות
באסל עבד אל-עזיז - שר הכלכלה והמסחר החוץ
חוסאם חוסיין - שר ההקדשים
פאדי אל-קאסם - שר הפיתוח
מוחמד יעקוב אל-עומר - שר התקשורת
נד'יר אל-קאדרי - שר החינוך
טהא אל-אחמד - שר החקלאות
מוחמד עבד א-רחמן מוסלם - שר המנהל המקומי.