איך מתמודדים עם חווית מלחמה חוזרת?

המלחמה הנוכחית מציפה עבור רבים את החוויות הקשות, הפחדים החרדות שהם חוו במלחמת לבנון השנייה ומלחמות קודמות. לצד זה עולה הצורך לשמר חוסן נפשי ורגשי, על אף האתגרים.

23.11.2024 מאת: מיכל פליישר
איך מתמודדים עם חווית מלחמה חוזרת?

 

כשעבר והווה מתנגשים: איך מתמודדים עם חווית מלחמה חוזרת?, מיכל פליישר, עובדת סוציאלית מחוזית במאוחדת מספרת על האתגרים המיוחדים


מיכל פליישר, מנהלת תחום עבודה סוציאלית במחוז צפון במאוחדת, משתפת בתובנות והמלצות במטרה להקל על התושבים שמצאו עצמם שוב תחת אש

 

איך משפחות שחוו את מלחמת לבנון השנייה מתמודדות עם המלחמה המתמשכת?

 

המשפחות שחוו את מלחמת לבנון השנייה נמצאות היום במצב מורכב והזיכרונות הקשים מהעבר צפים ועולים. רבים חווים את אותן תחושות של חרדה, חוסר ביטחון וחוסר אונים. מה שמאתגר במיוחד הוא היכולת להבחין בין המציאות הנוכחית לבין מה שהיה בעבר, להתמודד עם הזיכרונות בצורה שלא תשתלט על היום יום ולייצר שגרת חיים תחת איום מתמשך .

 

כיצד אתם כמערך סוציאלי פועלים כדי לסייע למשפחות להתמודד עם הטראומה החוזרת?

 

המערך לעבודה סוציאלית במאוחדת מעניק מענה בשגרה ובחרום. המענה הראשוני, הזמין והמיידי הינו קו תמיכה רגשי טלפוני המאויש על ידי עובדים סוציאלים ופסיכולוגים. בנוסף, העובדים הסוציאליים במרפאות פוגשים את המשפחות למתן כלים פרקטים להתמודדות במצבי משבר, כמו: ארגון שגרת חירום, הדרכה לגבי התנהלות בממד/מקלט, פיתוח מנגנוני עזרה הדדית במשפחה ומחוצה לה, התמודדות עם חרדה ו-ויסות ריגשי והגברת החוסן. כמו כן הם יסייעו בחיבור למשאבים פנימיים וקהילתיים.

 

הכלי המרכזי הוא קודם כל שיח פתוח ומבוקר. זה קריטי לאפשר לבני המשפחה לדבר על תחושותיהם. כאן לפעמים נדרשת עזרה מקצועית כי האיזון מאד עדין, חשוב לדבר להציף את הדברים אך בו בזמן יש לשמור על וויסות רגשי ולא להציף את המצב הרגשי הקיים. יש לחזק את תחושת הכוחות הפנימיים, לציין הצלחות של התמודדות בעבר, ולעודד את החיבור לרשת התמיכה החברתית והמשפחתית.

 

הרבה מהצעירים שחוו את מלחמת לבנון השנייה הם היום הורים בעצמם. איך משפחות יכולות לשמור על שגרה ויציבות בזמן מלחמה לצד ההדהוד של הזיכרונות מהעבר?

 

שמירה על סדר יום קבוע, כולל שעות ארוחה מסודרות, שגרת שינה, למידה ועוד. שגרה עוזרת להחזיר תחושת שליטה בתוך הכאוס. גם פעילויות משפחתיות או משימות יומיות לילדים יכולות לספק עוגן וביטחון, כמו: בישול משותף, יצירה, פעילות גופנית משותפת. במקביל, מומלץ לתרגל טכניקות הרגעה כמו נשימות ודמיון מודרך, עיסוק בתחביבים ושמירה על הגינה אישית ולהקפיד על הגבלת חשיפה לחדשות עבורנו כמבוגרים ובמיוחד לילדים.

 

מהן הטכניקות החשובות ביותר להרגעת החרדה?

 

הטכניקה הזמינה והיעילה להרגעה היא נשימה. ישנן שיטות מגוונות לתרגול נשימה, כמו טכניקת נשימה 4-7-8 - שאיפה 4 שניות, עצירה למשך 7 שניות ושאיפה 8 שניות, לתרגל לפחות שלוש דקות. טכניקת נשימה נוספת היא נשימה דרך קשית – הכנסת אוויר דרך האף והוצאתו דרך הקשית.

 

מומלץ לתרגל טכניקות נשימה יחד עם בני המשפחה. אפשר לנסות גם דמיון מודרך - יצירת מרחב בטוח, שימוש בזיכרונות חיוביים, שימוש במוסיקה מרגיעה ודמיון של מקום רגוע. פעילות גופנית מסייעת להרגעה,  אפשר לנסות גם בתוך המרחב המוגן עם כל המשפחה – קפיצות במקום, כפיפות בטן ועוד.

 

טכניקה נוספת שנמצאה יעילה היא עיגון ברגע הנוכחי על ידי תרגיל 5-4-3-2-1 בשימוש רב חושי - חפש במרחב חמישה דברים כחולים, ארבעה דברים שניתן להרגיש (בד, עור, אבן, עץ...), שלושה רעשים שאפשר לשמוע (ציוץ ציפורים, שכנים מדברים, מכונית עוברת...), שני ריחות (בושם של אמא, הריח של הקפה), ודבר אחד  שטועמים (איזה טעם יש לי בפה כרגע). תרגיל זה מסייע להסיח את דעתנו ולקרקע אותנו בכאן ועכשיו.

 

איך קופת חולים מאוחדת כארגון בריאות מסייעת למשפחות שמתמודדות עם טראומה חוזרת?

 

מאוחדת מציעה שירותי תמיכה נפשית רחבים מאוד למשפחות שחוות קשיים רגשיים וטראומה. השירותים כוללים טיפול פרונטלי, דיגיטלי (וידאו) וטלפוני ווכן אפשרות למענה בשיחה אחת טלפונית, או 3 מפגשים טלפונים, או 15 מפגשים בוידיאו. זאת לצד פגישות במרפאה עם עובדים סוציאליים או פסיכולוגים, תוך שימת דגש על מתן כלים מיידיים להתמודדות במצבי חירום  ומתן סיוע בהתמודדות עם טראומה מצטברת.

 

תגובות

מומלצים