73% מהתלונות על הטרדות מיניות נסגרו
בחצי השנה הראשונה למלחמה יותר מ־26 אלף פניות לסיוע בעקבות תקיפות מיניות, מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע אורית סוליציאנו: "3175 תיקים נגנזו ללא כתב אישום. יש 133 תלונות על עבירות מין והטרדה מינית מצד שוטרים בשנת 2023". 88% מהתלונות על הטרדות מיניות מצד שוטרים נסגרו ללא חקירה.
נחשפו נתוני הפרקליטות על פגיעות מיניות: 73% מתוך 4298 תלונות על הטרדות מיניות נסגרו.
בדיון מיוחד בוועדה לקידום מעמד האישה הוצגו נתוני דו"ח איגוד מרכזי הסיוע שחשפו תמונת מצב עגומה במיוחד. מנתוני הדו"ח בחצי השנה הראשונה למלחמה יותר מ־26 אלף פניות לסיוע בעקבות תקיפות מיניות. מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע סוליציאנו: "3175 תיקים נגנזו ללא כתב אישום. יש 133 תלונות על עבירות מין והטרדה מינית מצד שוטרים בשנת 2023". היוהל"ם: "קיבלנו 1887 דיווחים על מנעד הפגיעות המיניות. 433 הגיעו לאחריות פלילית". יו"ר הוועדה ח"כ תמנו שטה (המחנה הממלכתי): מדובר במכת מדינה נתוני דו"ח האיגוד קשים מאוד. הפרקליטות זרקה מהחלון 73% מהתלונות״.
הוועדה לקידום מעמד האישה קיימה דיון מיוחד בדו"ח השנתי של איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית בנושא: טיפול מערכת אכיפת החוק בעבירות מין.
יו"ר הוועדה ח"כ פנינה תמנו שטה: אנחנו פה יום אחרי שנחשפה פרשה קשה בצפון של אונס קבוצתי של ילדה בת 15. אסור לנו להפסיק את המאבקים המאוד ברורים וקשים של תופעות נבזיות שרוצחות את הנפש של ילדים וילדות כאחד".
יוליה זברסקי חשפה עדות קשה מאוד של פגיעה מינית מתמשכת: "הפנים שלי מפורסמות ברחבי הרשת ובאתרי הפורנו. בחרתי לדבר בוועדה בפנים גלויות. אני רוצה להתפרסם כמישהי אמיצה שנלחמת בהפצת תכנים אינטימיים ברחבי הרשת. אני ניצבת כאן היום כדי לספר לכם את הסיפור שלי שנמשך 13 שנים. אחרי שנים של תמונות ערוכות בפוטושופ התוקף שלי המשיך גם אחרי מאסר ממושך ויצר סרטונים פורנוגרפיים שלי באמצעות תוכנות דיפ פייק. גבר ממצרים שלח לי סרטון מפוברק שלי שהופץ בטלגרם וכך גיליתי שישנם עשרות סרטונים מפוברקים שלי ברשת. באותו זמן כבר הייתי אישה נשואה ואמא לילדות. התקשיתי לחלוק את הסיפור, הפוגע שלי המשיך להתחזק ואני המשכתי לסבול. לא היה לי אמון במשטרה. במהלך חקירה נתגלו במכשיר הפלאפון של הפוגע 500 תמונות ערוכות שלי ולמרות זאת התיק בפרקליטות נסגר מחוסר ראיות".
יו"ר הוועדה ח"כ תמנו שטה נדהמה: "הדברים שעברת קשים לעיכול והדעת לא מקבלת. זה שהוא ריצה עונש מאסר היה צריך לגרום לכל גורמי אכיפת החוק להבין שמדובר באיש ללא מעצורים. לא יתכן שבשנת 2024 עם כל החוקים שחוקקנו וכל הכלים שנתנו למשטרה והפרקליטות תהיה תשובה שאין ראיות. אני מרגישה שהמערכת נכשלת שוב ושוב. צריכה לקום נציבות שתלחם אך ורק בפגיעות המיניות".
עו"ד נילי פינקלשטיין ממשרד הפנים: "הממשלה קידמה החלטה להקמת נציבות לטיפול בנפגעי עבירה ומשרד המשפטים עומל להקמת נציבות כזאת". היו"ר: מדובר במגפה והנציבות חייבת להילחם בה. זה קורה בכל מקום ויש פה אוזלת יד. לא מבינה איך תיק כזה מלא באובססיה ופגיעה נסגר אז מה נאמר".
מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע אורית סוליציאנו: "3175 תיקים נגנזו ללא כתב אישום ואחד מהם זה התיק שלך יוליה. יש 133 תלונות על עבירות מין והטרדה מינית מצד שוטרים בשנת 2023". פנינה: "במשטרה עושים על זה כסתח". סוליציאנו: "בשני שלישים מאותם תיקים לא נפתחה חקירה".
הילה אדלמן ממח"ש: "הנתונים מדברים על 43% מהתיקים. עשינו תהליך בתוכנו ועם המשטרה נעשתה הטמעה על טיפול בעבירות מין והטרדות מיניות. היו"ר: אם מעל 40% לא נחקרו זה חמור מאוד".
נוגה ברגר מהאיגוד: "חצי מהתיקים שנסגרו עוברים למחלקת המשמעת ואנחנו יודעים שהמשטרה לא יכולה לחקור את עצמה". היו"ר: "אני לא מוכנה שהארגון יכסתח". אדלמן: "חלק מנפגעות העבירה לא מוכנות להליך". היו"ר: אני רוצה דיון שלם בעניין הזה. זה מאוד מטריד בטח במערכת שהיא אכיפת החוק. את זוכרת את התקופה שניצבים עפו על ימין ועל שמאל? רק לפני שבוע דווח על שוטר בדרגה בכירה שניצל את הפקודה שלו".
ח"כ לימור סון הר מלך זעמה על פתיח דו"ח האיגוד שבו נכתב "נחשפנו לדיווחים בתקשורת על התעללות מינית בעצירים פלסטינים במחנה שדה תימן" ואמרה: "לשם הולכים המשאבים שלכם? אתם שהבטחתם להגן על נפגעי ונפגעי פגיעות מיניות בשביל זה נלחמנו אתכם? לא עוד. אני מדמיינת אישה נפגעת אונס של מחבל נוחבה ואז אותו מחבל נמצא בסדרי העדיפויות של האיגוד. חיילי צה"ל לא אונסים מחבלים. אני דורשת התנצלות". גם יו"ר הוועדה הביעה מורת רוח מהדברים: "ראיתי את פתח הדברים היום והזדעזעתי. זה לא תפקיד מרכזי הסיוע להסתמך על פרסומים שלא התבררו. זאת טעות קשה וזה לא תפקידכם וזה מכפיש את החיילים. הם מחבלים ואנסים ושורפי תינוקות וזה לא צריך להיות תפקיד האיגוד להגן עליהם. זה לא צריך להיות בשום דו"ח שיכול להסתובב בעולם. מוטב לגנוז את פתח הדברים"
סוליציאנו: "צר לי לשמוע את הדברים של ח"כ הר מלך. אנחנו לא ארגון פוליטי. קראנו לחקור את הדברים ואותנו לא מעניין מי הנפגע ומי הפוגע. היו"ר: "לכתוב דברים פומפוזיים שמכתימים את שמם של החיילים והם צובעים אתכם בצבע פוליטי". סוליציאנו: "אנחנו קמים בבוקר כדי למנוע אלימות מינית בישראל".
תא"ל אלה שדו היוהל"ם: "אנחנו בצבא מקבלים דיווחים על כל המנעד מעבירה מטרידה עד לאירועים חמורים. קיבלנו 1887 דיווחים על מנעד הפגיעות המיניות. על פי רצון הנפגעת אין דיווח שהנפגעת תבקש שנבצע מהלך מול הפוגע וזה לא יקרה. אנחנו מסייעים לנפגעות ולעיתים תוך כדי הטיפול הן מקבלות כוחות כדי לעשות משהו כנגד הפוגע. בעבר 50% ביקשו לא לעשות כלום והשנה אנחנו עומדים על 20%. 85 אחוז מהדיווחים הם בין חיילים לחיילים. בשאר זה בפילוח שלם על כל מנעד הפגיעות והפוגעים. מחקרים מראים שנפגעים ונפגעות סובלים מרפואת שיניים והכשרנו רופאי שיניים לטפל בנפגעי ונפגעות תקיפה מינית. אנחנו מכשירים את כל הקב"נים בצה"ל לתת מענה ראשוני לנפגעים והנפגעות. גם חוקרי וחוקרי מצ"ח שלנו עוברים הכשרה מקצועית איך לגשת ברגישות יתרה לנפגעים. הרחבנו אפשרויות למיצוי דין כנגד פוגעים. אנחנו רוצים להיות במקום של מניעה".
תא"ל שדו: "הדיווחים נשארים באותו ממוצע דיווחים. זה מעיד על אי קבלת התופעה וזה מראה שהם רוצים שנעזור להם. מתוך ה-1800 תלונות 433 הגיעו לאחריות פלילית".
ח"כ שלי טל מירון: כשאנחנו חיים בעידן דיגיטלי עם AI אנחנו חייבים לטפל בעניין הפגיעות המיניות ברשתות. המצב הופך להיות יותר גרוע והוא כבר גרוע". רחל יעקובס ממגן: "המצב קשה, יש לי עשרות דוגמאות. למה התיקים עוברים פיזית בין המשטרה לפרקליטות. הנתונים פה מטורפים. מה יהיה הלאה? שנה הבאה נהיה באותו מקום. כמה פעמים היו חוקרי משטרה והחוקר לא הפעיל הקלטה והיה צריך לעשות לאחר מכן עימות בין הפוגע לנפגעת? כמה פעמים לא היו חוקרים מתאימים בתחנה כי הם יצאו לקורס". היו"ר לפרקליטות: "אתם צריכים שולחן עגול עם הארגונים כדי לשמוע את המצוקות שעולות מהשטח. יש מגפה של הטרדות מיניות".
ח"כ מטי צרפתי הרכבי: "מצבנו כנשים לא טוב והדו"ח מדאיג. וזה פושה בכל תחומי החיים שלנו. שולחים אותנו למאחורי האוטובוס ואנחנו מנהלות מאבק לא מתפשר".
עו"ד אשרת שהם ראש פורום עבירות מין במשרד המשפטים: "בשנת 2023 – סגרנו 73% מהתיקים. קיבלנו 4298 תיקים והגשנו 623 כתבי אישום". היו"ר זעמה: "זה פשוט כמו לומר הדלת סגורה פה – נפגעת? לא תקבלי מענה. אתן מבינות כמה תעצומות נפש צריך עד שהתיקים מגיעים לפרקליטות?".
עו"ד שהם: "בגלל הרף הראייתי הנדרש לאישום". היו"ר: "73% מהתלונות זרקתם מהחלון. לא נתתן להן את יומן בבית המשפט ואתם תגלו אם תעברו תיק תיק עשרות אחוזים שיש רף ראייתי מתאים ולא נעשתה מספיק עבודה".
עו"ד שהם: אני לא מסכימה עם האמירה הזאת. 25% אחוז מהתיקים מגיעים מהמשטרה עם המלצה לסגור אותם וזה לא מעניין אותי ואנחנו ממשיכים לבדוק".
עו"ד מאיה אוברבאום מהאיגוד: "המצב היום לא מצב טוב. הרבה מהבעיות זה בתחנות המשטרה איך מתבצעות החקירות. הרף הראייתי הוא כמעט בלתי עביר בעבירות מין. צריך פה לשנות הנחיית פרקליט מדינה. שיהיו פחות הרשעות אבל יותר כתבי אישום שיגיעו לבתי משפט".