צנתור נדיר בכרמל הציל את ליבה של ציפורה
בצנתור נדיר ומורכב לראשונה בכרמל ולאחר שאפסו כמעט כל הסיכויים, השתילו הקרדיולוגים של ביה"ח כרמל בליבה של ציפורה מסתם מיטרלי חדש במקום המסתם התותב הישן שהפסיק לתפקד והצילו את חייה. "אין לי מילים הצוות המדהים של כרמל פשוט הציל את חיי", אומרת היום בחיוך ציפורה סלע כשהיא מתאוששת במחלקה.
צילום אלי דדון
ציפורה בת ה 77 מהקריות כבר מכירה היטב את כל המחלקות הקרדיולוגיות בצפון הארץ. לפני כ 10 שנים היא עברה ניתוח להחלפת מסתם ומאז היא במעקב קרדיולוגי צמוד. "בחודשים האחרונים התחלתי להרגיש קושי מתגבר ללכת ולנשום " מספרת ציפורה, "הגעתי למומחי הלב של כרמל שבדקו אותי היטב ואמרו לי שיש לי דליפה מהמסתם הישן ואני חייבת להחליף אותו " .
פרופ' רונן יפה מנהל יחידת הצנתורים במרכז הרפואי כרמל - מקבוצת כללית מסביר: "מהניסיון רב השנים שלנו בתחום אנחנו יודעים כי אורך החיים הממוצע של מסתמים ביולוגיים תותבים הוא כ 10 שנים. כשמתפתחת דליפה משמעותית של המסתם והחולה מתחיל לסבול מאי ספיקת לב שיכולה להידרדר עד למוות, אנחנו צריכים לטפל במסתם בהקדם".
למחלקה הקרדיולוגית בכרמל ניסיון רב מאוד של מעל ל 1000 השתלות מסתם בצנתור במקום ניתוח, פעולה הנקראת TAVI. המסתמים המוחלפים בצנתור ה TAVI הם המסתמים האורטלים הנמצאים בין החדר השמאלי לאבי העורקים. החלפת המסתם המיטרלי, הנמצא בין העליה השמאלית לחדר השמאלי קשה מאוד להחליף בצנתור ורובם מוחלף בניתוח לב פתוח.
ד"ר אמנון איתן סגן מנהל המערך הקרדיולוגי בכרמל ומי שהוביל את הטיפול בציפורה מסביר כי " הבעיה שלנו עם ציפורה היתה שאי אפשר היה לנתח אותה. לצערנו בגלל מורכבות מצבה הבריאותי היא לא מסוגלת לעמוד בניתוח לב פתוח חוזר. גם צנתור בגילה ובמצבה הרפואי, זאת פעולה מאוד מורכבת ובעלת סיכון גבוה ".
לאחר שצוות הקרדיולוגים ישב והסביר לציפורה את מורכבות הצנתור הנדיר, הסיכונים והסיכויים, אמרה ציפורה שהיא סומכת על הצוות של כרמל נתנה את הסכמתה והורדה לצנתור.
" חלק ממורכבות הצנתור היתה חציית המחיצה בין העליות בלב, והעברת המסתם החדש והגדול דרך חור זה ", מסביר ד"ר איתן . כאן נכנס לפעולה ד"ר אסף דנון, רופא בכיר במחלקה שפתח במיומנות את החור בין עליות הלב, והרחיב אותו באמצעות בלון מיוחד עד שניתן היה להעביר דרכו את המסתם.
במהלך הניסיונות להחדיר את המסתם החדש למקומו צצה בפני המצנתרים בעיה חדשה וקשה. בכל פעם שהם הכניסו את הצנתר עם המסתם החדש הוא משך החוצה את התיל מהחדר השמאלי ומנע את האפשרות לבצע ולהתקדם עם הצנתור .
בפעולה יצירתית ומסובכת הכניסו המצנתרים תיל נוסף לליבה של ציפורה, תיל שכופף בצורת לאסו והחזיק את התיל עליו המסתם, בחדר השמאלי שלא יברח עד לסיום הצנתור.
זה לקח מספר שעות מותחות, כולל איבוד דופק והחייאה על שולחן הצנתורים, אבל בסופו של דבר ולאחר עבודת צוות מורכבת ועדינה הצליח צוות המצנתרים המוכשר של כרמל לבצע את השתלת המסתם בתוך מסתם המורכבת בהצלחה, והמסתם הביולוגי החדש בליבה של ציפורה החל לפעול לשמחת כולם בדיוק של שעון שווצרי.
למטופלת ציפורה סלע מקרית חיים יש 3 בנים והיא סבתא גאה לעוד 7 נכדים.
" החלום שלי זה לצאת מכאן על הרגליים ולחזור לנכדים המתוקים שלי ", אומרת בחיוך ציפורה ממיטת האשפוז שלה במחלקה הקרדיולוגית בכרמל.
" קיבלתי כאן את הטיפול הכי טוב בעולם שאפשר לקבל, הצוות כאן הוא אנושי מקצועי והרגשתי שאני בידיים הכי טובות שיש, אין לי מילים להודות לצוות של כרמל אני חייבת לכם את חיי ".
את הצנתור הנדיר והמורכב בליבה של ציפורה ביצע צוות מצנתרים בכיר ומורחב של כרמל כשאת הצנתור מובילים ד"ר אמנון איתן ופרופ' רונן יפה בסיוע פרופ' דני דביר מנהל היחידה לקרדיולוגיה פולשנית בביה"ח שערי צדק. לצידם פעלו ד"ר סלים עדווי עם אקו TEE צמוד, ד"ר רונן גלילי מנהל יחידת ניתוחי החזה בכרמל ,ד"ר אסף דנון , ד"ר חוסין סולימאן וצוות אחיות מנוסה .
פרופ' אבינעם שירן מנהל המערך הקרדיולוגי של כרמל הוסיף ואמר: "הצנתור הנדיר שביצע צוות המחלקה והתוצאות המוצלחות הם נקודת ציון נוספת בניסיון במוניטין וביכולות המקצועיות שלנו. מערך הלב של כרמל הוא ממרכזי המצוינות הבולטים והטובים ביותר בישראל. אנו גאים בצוותים שלנו במקצועיות חסרת הפשרות באיכות ובשירות המעולה הידועים שלנו. אנו מעמידים לטובת תושבי חיפה והצפון את רפואת הלב המתקדמת והאיכותית שיש ומכל הלב ".