עלייה בפטור נפשי מצה"ל בקרב גברים
בדיון בוועדה לביקורת המדינה נחשף כי בין 6-7 אחוזים מהגברים מוציאים פטור נפשי מגיוס לצהל, זאת לעומת בין 2 ל-3 אחוזים בלבד מהנשים. יו"ר הוועדה ח"כ מיקי לוי דרש לקבל לוועדה פילוח נתונים מדויק, "המטרה היא לסייע לצה"ל לסגור את פערי כוח אדם".
הוועדה לביקורת המדינה בראשות ח"כ מיקי לוי, התכנסה לדיון מהיר עפ"י בקשת חברי הכנסת משה טור פז, שרון ניר, גלעד קריב ואוהד טל בנושא הפטורים הנפשיים בצה"ל. הבקשה לדיון הגיעה בעקבות טענות שהועלו בתקשורת על שיעור גבוה של פטורים כאלו משירות צבאי בקרב צעירים חרדים.
יו"ר הוועדה, ח"כ מיקי לוי דרש בדיון מצה"ל לקבל את הנתונים המדויקים בנושא שהם לדבריו הבסיס להבין היכן ליקויים ואיך ניתן לוועדה לסייע, "אנחנו במצב מלחמה ולצה"ל חסר אנשים. זו עבודה. ההחלטות שאנו מקבלים היום ישפיעו גם על צה"ל לשנים רבות קדימה. לכן, עלינו לדון בכל הנתונים המפורטים שיאפשרו לנו לזהות את האתגרים העומדים בפנינו. אם ישנם נתונים שצה"ל חושב שזה לא היה נכון מבחינת ביטחון מידע לקיימם בוועדה הרגילה, נכנס דיון חסוי של ועדת המשנה ונעלה את כל הפרטים שם. המטרה שלי היא אחת - לא כנגד שום אוכלוסייה ולא פוליטית - רק לסייע לצה"ל לסגור את פערי כוח אדם".
ח"כ משה טור פז: "בימים אלו סוגיית כוח האדם היא אינה של צה"ל אלא של המדינה כולה. על כל אחד שקיבל סתם פטור נפשי נוכל להצליח עשרה מילואימניקים בראיה עתידית. בחישובים שונים רואים אחוזים גבוהים רבים בחברה החרדית על רקע פטור נפשי. יש צעירים חרדים שהוכוונו לקבל פטור נפשי והיום כבר רוצים להתגייס ולא יכולים".
ח"כ שרון ניר: "סוגיית גיוס החרדים לצה"ל היא סוגיה אקוטית. יש פערי כוח אדם בצה"ל שהולכים וגדלים. אנחלנו מול שבע זירות והצבא זקוק לכוח אדם. יש לעשות הרבה יותר בכדי לגייס עוד קהלים".
ח"כ מאיר כהן "בצבא שאני הכרתי היה שבעה מדורי גיהנום כדי לקבל פטור נפשי. היום זה לא ככה. הצבא לא אוהב להתעסק עם החרדים ולכן הוא מוציא ככה פטורים מהר. אי אפשר להבין את זה שהם מקבלים שיש 15% פטור נפשי במגזר החרדי. הצבא נוהג במדיניות של הסתר פנים. הצבא אמור להיות פוקד וצריך להתייחס בצורה קשוחה לכל המגזרים בבדיקות כפל כפליים".
אביחי לויט, מנהל אגף לביקורת משרד הביטחון במשרד מבקר המדינה "המבקר קבע כי המלש"בים המקבלים פטור על רקע נפשי הוא אירוע חירום. נקבע בדו"ח כי יש על ראש אכ"א לבצע שינויים במדיניות".
מפקדת מיטב, אל"מ יפעת יגר אשר "אחוז אי הגיוס לצה״ל בגלל פטור נפשי עומד על בין 6-7 אחוזים בגברים ועל 2-3 אחוזים בקרב אוכלוסיית הנשים בשנתון לידה 2002. מדובר בנתון יציב אך התופעה מטרידה לאור כך שכל אחוז חשוב. אנחנו עדים להתרחבות של תחלואת הנפש באוכלוסייה הכללית. אנחנו רואים עלייה בקרב המלש״בים שפונים אלינו באמצעות עורכי דין וזה מטריד אותנו, לכל אזרח יש את הזכות אבל הייתי מעדיפה שידברו איתנו באופן ישיר.
התקיימה עבודת מטה גדולה שמגייסת היום מלש״בים שבעבר היו פטורים על רקע נפשי והגענו כבר ל-720 חיילים המשרתים בצבא בתנאים מותאמים, עושים טירונות של עשרה ימים בתנאי יומיות, המפקדים מבקרים אותם בבית ויוצרים את הקשר האישי והם משרתים בתנאים מותאמים. זה לא פותר את האתגרים אבל מאפשר להפנות אנשים אחרים ליחידות במדרג קדמי. בכל תהליכי המיון של צה״ל אנחנו מסתכלים על אדם באשר הוא אדם. מלשבים שמקבלים פטור ומבקשים לחזור - הוא עמד בפני הצבא וטען על תחלואות נפשיות ועכשיו הוא צריך להוכיח שזה לא המצב, כדי שנוודא שאנחנו מכניסים בשערי הצבא את מי שאנחנו צריכים. כאשר פטור על רקע נפשי מבקש לבטל את הפטור אנחנו נדרשים לבדוק את הנושא בצורה יסודית על מנת לגייס את מי שנכון לגייסו״.
מפקד המרכז לבריאות הנפש, אל״ם ד״ר יעקב רוטשילד: ״כל מסמך רפואי שאנחנו מקבלים נבחן בכובד ראש על ידי גורמי בריאות הנפש בצה״ל ללא הטיה של השתייכות לאוכלוסייה כזו או אחרת. במקרים מסוימים לא ניתן לקבל החלטה על בסיס מסמך, למשל חוות דעת חד פעמית או כשהוא מביא מסמכים עם סתירה או שהם עומדים בסתירה לממצאים של החוליה הפסיכוטכנית. במקרים כאלה קבענו כללים ברורים - מזמינים את המלש״ב לבדיקה אצלנו על ידי איש מקצוע לובש מדים. דורשים מהמלשבים להביא עדויות נוספות כגון אסמכתאות על הוצאת מרשמים, סיכום רופא המשפחה, חוות דעת תפקודית והממצאים האלו מטרתם לאפשר לגבש תמונת מצב שהיא חוות דעת נכונה״.
אורי קידר, מנכ"ל ישראל חופשית: "יש ריבוי פטורים נפשיים באוכלוסייה החרדית, גם בהשוואה לאוכלוסייה הכללית וגם במספרים מוחלטים וזו תופעה מוכרת. אין כמעט פטורים נפשיים בקרב נשים בחברה החרדית כי אין צורך ויש פטור גורף. יש לדרוש ממבקר המדינה לערוך ביקורת מעקב בנושא ולקבל מצה"ל נתונים עדכניים המאפשר למידה אמיתית אודות היקף הפטורים".