עדיין לא הוגש אף כתב אישום נגד מחבלי הנוחבה
הוועדה לקידום מעמד האישה ביקשה לבחון את התקדמות החקירות והעמדה לדין של מחבלי הנוחבה בגין פשעי מין ואנושות, טלי ששרדה את הטבח:"אם בהתחלה חששתי מטילים אז בהמשך היום ידעתי שאני בסרט אחר ושאני במשימת התאבדות שאסור שיתפסו אותי בחיים, שאם המחבלים נכנסים אני בורחת כדי לקבל כדור בראש".
הוועדה לקידום מעמד האישה קיימה דיון מיוחד לציון שנה לטבח ה-7 באוקטובר. בדיון שביקש לבחון את התקדמות החקירה נגד מחבלי הנוחבה והעמדתם לדין התקשתה נציגת הפרקליטות להסביר מדוע שנה אחרי הטבח לא הוגש אפילו כתב אישום אחד: "הדברים נעשים בקפידה". יו"ר הוועדה ח"כ תמנו שטה (המחנה הממלכתי): "זוהי החובה שלנו, לא לשכוח ולא לעצור, עד שהמחבלים ישלמו על פשעיהם. לטיימינג יש משמעות". חברות הכנסת שהשתתפו בדיון דרשו מהפרקליטות לומר אם יש קושי משפטי או חקיקתי בהעמדה לדין של המחבלים. טלי בינר ניצולות הטבח בפסטיבל הנובה שיתפה בעדות מצמררת: "שמעתי נשים צועקות 'לא, לא' במשך שעות; הבנתי שאסור שיחטפו אותי בחיים, שאני במשימת התאבדות, שעליי לרוץ כדי לקבל ירייה בראש".
הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי קיימה דיון מיוחד לציון שנה לטבח ה-7 באוקטובר. בדיון ביקשה הוועדה לבחון את התקדמות החקירות והעמדה לדין של מחבלי הנוחבה בגין פשעי מין ואנושות.
יו"ר הוועדה ח"כ פנינה תמנו שטה שפתחה את הדיון בדקת דומייה אמרה: "היום השבעה באוקטובר, שנה מאז אותו יום ארור, בו התעוררנו לאסון הגדול ביותר שקרה לישראל מאז השואה. כשמחבלי הנוחבה פרצו את הגבול מעזה והחלו ברצח עם ותושבי הדרום, תוך שהם מוציאים להורג, שורפים משפחות שלמות בעודן בחיים, אונסים ומתעללים. המחבלים המפלצות בצעו פשעי אנושות ולא בחלו בשום אמצעי להכות ולפגוע בישראל. התמונות מאותו הבוקר נצרבו בזכרוננו לעד, הקורבנות הרבים, קולות הזעקות לעזרה ומאות ילדים, נשים וקשישים נגררים ונחטפים לתוך עזה צמאת הדם. שנה מאותו בוקר זוועות, התכנסנו כאן הבוקר לציין את הטבח והאסון של השביעי באוקטובר ולהעמיק בהתקדמות איסוף העדיות, איסוף הראיות וקידום משפט צדק והעמדה לדין של מחבלי הנוחבה המתועבים, בגין הפשעים שהם ביצעו. זוהי החובה שלנו, לא לשכוח ולא לעצור, עד שישלמו על פשעיהם".
טלי בינר שורדת הטבח בפסטיבל הנובה הגיעה לוועדה וסיפרה בדמעות: "מאז השביעי לא חזרתי לחיים הקודמים שלי ואני מדברת פה היום בשם אלו שלא חזרו הביתה. במשך 7 שעות שהייתי בקרוואן שמעתי כל מה שאתם יכולים להעלות על דעתכם. שמעתי נשים צועקות לא לא במשך שעות ואז אני שומעת צרור שלא נגמר ושק והאחד ועוד אחד הוא מאוד פשוט. אם בהתחלה חששתי מטילים אז בהמשך היום ידעתי שאני בסרט אחר ושאני במשימת התאבדות שאסור שיתפסו אותי בחיים, שאם המחבלים נכנסים אני בורחת כדי לקבל כדור בראש. הפחד היה שלא רק שירצחו אותי אלה שירצחו לי את הנפש". בגרון חנוק אמרה בינר: "לא רציתי להתפרסם ואני לא יכולה לשבת פה גם בשנה הבאה. אני גם יכולתי להיות תמונה. אמא שלי יכלה להיות זאת ששוברת את כל העולם כדי להחזיר אותי הביתה ואין מי ששומע. הוועדה הזאת נותנת אור של תקווה".
דקל ליפשיץ נכדו של החטוף עודד ליפשיץ: "השביעי באוקטובר הזכיר לנו מה הגדולה שלנו כעם ואומה. קצוות שונים בחברה עומדים יחד נגד ארגון שרצה לחסל אותנו בגלל מי שאנחנו. איבדנו אבדות קשות מאוד ובניהם נחטפו 250 אנשים ובהם סבי וסבתי. סבי בן 84, איש שכל חייו עשה למען המדינה ונתן את נשמתו למדינה. אני פונה לחברי הכנסת הרבים כאן, 'תקחו את הזכות שלכם ותביאו את החטופים הביתה. תעצרו את הפיצול המטורף שאנחנו מגיעים אליו ללא סיבה'".
דגנית כהן ויליאמס ממונה במחלקה פלילית של פרקליטות המדינה: "החקירה מתבצעת ויש צוות ייעודי בפרקליטות מחוז דרום שעוקב ומנתח את החומרים. יש צוות ייעודי לעבירות המין בפרקליטות המדינה והדברים נעשים בקפידה".
חברות הכנסת שטרית ותמנו שטה שאלו: "אם מחבלים הודו למה אין כתבי אישום? וכהן השיבה: "זמנים ומועדים זה לא מידע שאני יכולה לתת. הדברים יותר מורכבים במשפט פלילי". היו"ר: "לטיימינג יש משמעות". כהן אמרה: "זה במעקב צמוד של פרקליט המדינה. גם הסיפור של כתבי האישום עבירות המין הם חלק מחקירה הרבה יותר גדולה של הזוועות".
בשלב זה של הדיון זעמו חברות הכנסת על אי מתן התשובות - ח"כ שרון ניר: "את נותנת תשובות בשוויון נפש. אין פה שום קריטריונים". ח"כ שטרית: "בינתיים מוגשים לבג"צ בקשות לשפר את התנאים שלהם". ח"כ לימור סון הר מלך: "אני זוכרת את החודש הראשון אחרי הזוועות שכאב לי הרחם. אנחנו נדרוש את הדין. כרגע החוק הנוכחי לא מאפשר לכם להגיש כתבי אישום על אירועים שבהם אין קורבן. אם כרגע החוק הנוכחי לא מאפשר לכם את זה אז נשנה את החוק.
ח"כ מירון: "האם יש שיתוף פעולה בין הארגונים האזרחיים לבינכם כדי להביא את הפושעים הללו לדין?".
נציגת הפרקליטות הדגישה: "בהודאה של חשוד לא צריך קורבן צריך – זה לא חסם בפני עצמו, זה קושי שאין קורבן ואם יש ראיות אחרות אז אפשר להתגבר על הקושי".
סנ"צ עדי אדרי ראש מחלקת חקירות: "מה-7 לאוקטובר להב 433 החלה לחקור. כל יחידה חוקרת זירה. אנחנו חוקרים ואין אבן שאנחנו לא הופכים. החקירות אצלנו בלהב, אנחנו משתפים את הפרקליטות בכל פרטי החקירה. היא לא הסתיימה. מי שרצה למסור עדות יכול. זאת חקירה רגישה והיא לוקחת זמן".
ח"כ שטרית שאלה את כהן: "מתי נפגשתם עם פרקליט המדינה? מתי כלל גורמי החקירה נפגשו איתו על הסוגיה הזאת?". כהן לא ידעה להשיב.
פרופ' רות הלפרין קדרי ראשת מרכז רקמן: "צריך להביא לכאן את פראמילה פאטן המשמשת כיום כנציגה המיוחדת של האו"ם לאלימות מינית בעימותים ותת-המזכ"ל של האו"ם שניהלה כאן בדיקה ומצאה שהיו פגיעות מיניות בקבוצה גדולה של גברים ונשים –פאטן רוצה לחזור לישראל ולהמשיך בחקירה שלה על הפגיעות המיניות בחטופים ובחטופים שנמצאים בשבי החמאס".
ח"כ מירב כהן: "בכל מקום שבו היה טבח הייתה אלימות מינית קשה. העדויות שהיה אונס קבוצתי והשחתת אברי מין, אונס של נשים מול קרובי משפחתן ורצח נשים תוך כדי אונס. בשבעה באוקטובר לא התעסקו בזיהוי פורנזי. כל טרוריסט שלקח בטבח הוא אשם לא משנה אם הוא החזיק את האישה בזמן שאנסו אותה או החזיק את ילדיה כדי שיראו את אונס אימם ולכן כולם צריכים להיות אשמים בפשעים נגד האנושות".
ח"כ שרון ניר: חשוב לראות איך מתקדמים במישור החקירתי ולהביא כל צורר כזה שיבוא על עונשו בצורה החמורה ביותר שאפשר ואסור שהנושא הזה ירד מסדר היום.
עו"ד אבי גז: "יש פה משהו לא הגיוני ולא סביר של פרק הזמן ויכול להיות שהבית הזה צריך שלא יהיו דיני הראיות הרגילים. לתחושתי יש פה לקונה משפטית. אני מתרשם שיידוע הנפגעים והנפגעות אינו מתקיים".
ח"כ סון הר מלך: "יש מסר שעובר בזה שאנחנו שנה אחרי ואין כתב אישום אחד ואין הליך סדור לטפל בדבר הזה. זאת מציאות שסותרת את כל ההיגיון האנושי והיא עוול שזועק".
ח"כ מירב בן ארי: "חייב להתקיים דיון חסוי עם גורמי המשטה, השב"כ, שב"ס כדי לקבל תוצאות. היום אנו מציינים את ה-7 באוקטובר. ככה לא היה צריך להתנהל היום המיוחד הזה. מליאת הכנסת לא מתכנסת ולא כל המדינה מורידה את הדגלים וכן הייתי מצפה שהכנסת והממשלה יתנהלו בצורה אחרת".
ח"כ אביחי בוארון: "יש פה בעיה מטורפת – צריך פה חידוש משפטי והגשנו הצעת חוק אפויה וגורמי מקצוע לא רוצים להעביר את החוק הזה ולכן נצטרך אתכן חברות הכנסת של הוועדה שתסייעו לנו עם החוק הזה".
ח"כ מיכל וולדיגר: "ככל הנראה יש פה לקונה משפטית ואם צריך תיקון חקיקה נעשה את זה יחד. מדובר במפלצות שאי אפשר לתאר אותן במילים וכולם שם שותפים לפשע הזה".