מתחילת השנה סורבה כניסתם של 6,889 תיירים
הוועדה המיוחדת לעובדים הזרים בראשות ח"כ אליהו רביבו (הליכוד) דנה במענה רשויות המדינה למניעת הסתננות דרך נמל התעופה בן גוריון. בדיון נחשף כי בשנת 2023 נתפסו בנתב"ג 1,643 איש שניסו להסתנן לארץ, השנה נפתחו 10 תיקים נגד חשודים בהברחת אנשים.
יו"ר הוועדה ח"כ אליהו רביבו אמר, כיו"ר הוועדה, אני פועל למניעת הסתננות מכל גבול שהוא, במיוחד מגבול ירדן הפרוץ.
בסיור שערכה הוועדה אשתקד בנתב"ג, הבנו שיש צורך לסנכרן את מערכת המחשוב של רשות האוכלוסין לזו של משטרת ישראל על מנת לתפוס עובדים זרים שהצליחו להסתנן לארץ, לבחון שיתופי פעולה מול מדינות המוצא כדי לפרום את שרשרת הסייענים למסתננים הלא חוקיים ובפרט לעבריינים החוזרים. הפירצה יכולה לשמש גם גורמי פשיעה וטרור. היו מקרים בהם מסתננים התחזו לעובדי נתב"ג על מנת לעבור את ביקורת הגבולות, עם כרטיס עובד נתב"ג מזויף.
ח"כ רביבו שיבח את פס"ד של דיין בית הדין למשמורת, הממונה על פיקוח על הכניסה לגבול ישראל שפרסם אזהרה חריגה והתריע מפני הקלות שבה ניתן להסתנן לישראל. החלטה שניתנה בעניינה של מסתננת מגאורגיה ששילמה למבריחים כסף כדי להסתנן לישראל דרך פרצות אבטחה בנתב"ג.
לא רק שהענישה לא מספיקה אמר רביבו, אלא שמדינת ישראל מממנת בחלק מהמקרים על חשבונה כרטיס טיסה חזרה למדינת המוצא, בעלות של מיליוני שקלים לשנה.
ישראל אבישר מנהל מינהל ביקורת הגבולות ברשות האוכלוסין אמר, כתוצאה מהנתונים שמתקבלים מחברות התעופה וממערכת eta-il מערכת שמאפשרת לאזרחי מדינות שפטורות מחובת אשרת הגעה, להגיש בקשה מוקדמת להגיע ארצה 72 שעות לפני הגעת הטיסה ארצה, מאות נוסעים לא עולים לטיסה בארצות מוצאם.
עוד אמר אבישר כי מתוך 28 מיליון שעברו במעברי הגבול, בשנת 2023 סורבה כניסתם ארצה בנתב"ג של 17,150 תיירים. מתחילת שנת 2024 שנה אשר עקב המלחמה מספר העוברים בנתב"ג פחת לכ-17 מיליון (עד יום חמישי האחרון), סורבה כניסתם של 6,889 תיירים. בשנת 2023 נתפסו בנתב"ג 1,643 איש שניסו להסתנן לארץ. ואילו בשנת 2024 נתפסו 486 זרים שניסו להסתנן ארצה. המערכת עושה מאמצים רבים, אולם לא ניתן להגיע ל-100% סיכול.
אמנון שמואלי מרשות האוכלוסין סיפר בדיון על מקרה שקרה אתמול, שתי נשים גיאורגיות שנתפסו לאחר שהן המתינו 10 שעות בשירותים כדי לנצל הזדמנות להסתנן. שמואלי הודה שהם לא ידענו על היעלמותם בתוך שדה התעופה.
ח"כ רביבו שאל, מדוע מערכות המחשוב לא מצליבות את מספר הנוסעים שירדו מהמטוס, לעומת מספר הנוסעים שעברו את ביקורת הגבולות.
שמואלי השיב כי המערכות צריכות לעבור שדרוג כדי לקבל את מירב הנתונים. אנחנו בדרך לשם ואנחנו מתחקרים כל מקרה אמר שמואלי.
נצ"מ אתי גריס מפקדת מרחב נתב"ג אמרה, אנחנו מפעילים כלים רבים לאתר מבריחים ומסתננים, הם משתמשים בזהויות בדויות לעיתים הם מסתייעים בעובדי נתב"ג. בשנת 2024 נפתחו 10 תיקים נגד חשודים בהברחת אנשים. גריס סיפרה על אדם שעסק בהברחת מסתננים, הורשע ונשפט ל-30 חודשי מאסר וקנס בסך-50,000 ₪.
בתגובה לדברים אמר יו"ר הוועדה, כי העונש קל מאוד. אזרח ישראל שפוגע בכלכלה ובריבונות של ממדינת ישראל תמורת בצע כסף, צריך לשקול לשלול את אזרחותו.
רונן בנאש מרשות שדות התעופה הודה כי נחשפו כמה מקרים בודדים בהם נתפסו עובדי נתב"ג שסייעו להבריח מסתננים ארצה. אנחנו מבצעים איסוף מודיעין כדי למנוע הסתננות לא חוקית.
יונתן יעקובוביץ מהמרכז למדיניות הגירה בישראל אמר, צריך להפעיל מדיניות אכיפה. החוק מאפשר הטלת עונשי מאסר כבדים על מי שמנסה להסתנן ארצה בניגוד לחוק. מסתנן שנתפס וחוזר לארצו על חשבון מדינת ישראל, למה שהוא לא ינסה להגיע ארצה שוב?