כשלים בטיפול בנפגעות סמי אונס
עדויות מצמררות על נפגעות סם אונס, קשיים באכיפה ועיכובים בבדיקות קריטיות, זה מה שעלה בדיון מעקב בסוגיית המאבק בסמי אונס, שקיימה הוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת, היו"ר דרשה להקים מעבדה לבדיקת שיער, נפגעת סם אונס: "הפרקליטות סגרה את התיק שלי מחוסר ראיות בלי לחקור עדים".
בעקבות דיון מיוחד של הוועדה בסוגיית המאבק בסמי אונס, עדות אמיצה של נפגעת הביאה לשינוי דרמטי בנהלי המשטרה. "הוא אנס אותי בצורה ברוטלית. התחתונים שלי נקרעו והבגדים שלי נקרעו והיו לי די והותר הוכחות", סיפרה הנפגעת נועה לוי, "הפרקליטות סגרה את התיק מחוסר ראיות". המשפטנית קאפח שמלווה את הנפגעת: "מדוע משטרת ישראל לא מוציאה צו חיפוש ומחפשת בביתו של חשוד בשימוש בסם אונס ומשיגה ראייה נסיבתית שקושרת אותו לביצוע העבירה?" נציגת המשטרה: "צודקת, ייבדק ויטופל". יו"ר הוועדה ח"כ תמנו שטה (המחנה הממלכתי) זעמה על הסחבת של משרדי הממשלה: "ב-73 אחוז ממקרי התקיפה היה שימוש של סם אונס. תביאו את פתרון מעבדת השער לישראל, תפרסמו את הנוהל החדש של משרד הבריאות תוך חודש ימים ותוודאו שנשים ידעו מה הזכויות שלהן. אתם מסבנים את נבחרות הציבור"
הוועדה לקידום מעמד האישה קיימה דיון מעקב בסוגיית המאבק בסמי האונס. יו"ר הוועדה ח"כ פנינה תמנו שטה (המחנה הממלכתי): "זאת תופעה שמשפיעה על ביטחונן של נשים וגברים בישראל. הסם מהווה אמצעי מסוכן לניצול ופגיעה באמצעות שלילת החירות של אדם להתנגד. יותר מ-200 פניות נרשמות מדי שנה במרכזי הסיוע בנושא. בשנת 2022 נרשמה עליה של 36% במקרים של שימוש בסם אונס. במרכז נטע נמצא כי ב-73 אחוז ממקרי התקיפה היה שימוש של סם אונס".
ח"כ נעמה לזימי מיוזמות הדיון: ניכר שהתופעה הזאת רחבה ויכולה לתפוס כל אחד ואחת. המדינה יודעת למגר תופעות קשות כשהיא מחליטה ובהקשר של פגיעות מיניות וניצול ואינוס המדינה מחויבת לעשות את מה שהיא צריכה". ח"כ מטי צרפתי הרכבי: מיוזמות הדיון "במבחן התוצאה השימוש בסמי האונס הולך ועולה. העובדה שעדיין אין מעבדה בישראל שבודקת שערה ואנו נסמכים על מעבדות באיטליה ובסופו של דבר אין אנס שהורשע מבדיקת שערה אז יש תחושה שהמגמות הפוכות שבה התופעה עולה ואנחנו לא מתקדמים בנהלים". היו"ר: "משרדי הממשלה תכינו את עצמכם היטב".
אופיר הילי נפגעת סם אונס: "6 שנים אחרי ואני עדיין מתרגשת. אין אנסים שיושבים בכלא כי הוכחנו שהם השתמשו בסם אונס. רוב האנסים סדרתיים ולא תופסים אותם. הפרקליטות מחכה לראייה פורנזית. בתי חולים טועים עוד פעם ועוד פעם ולא לוקחים את הבדיקה בזמן". רן מלמד מנכ"ל נקודת מפנה: "נדהמתי כשעלה נושא הנהלים אמרתי שאני חייב להציע לה לבוא לדבר כי לא יכול להיות שמחכים שנה לתוצאות הבדיקה. אני שמח שעם תוצאות הבדיקה התהליכים נגד הפוגע נמצאים בתנופה".
פ' נפגעת סם אונס חשפה באומץ רב את תהליך הגילוי על הפגיעה מסם אונס ועל התמשכות הטיפול בתיק שלה: "במשרד הבריאות אמרו שהזמן לקבלת תשובה של בדיקת השערה הוא 3-6 חודשים. לכן בסופו של דבר כתבתי להם על האונס ונגשתי אליהם כדי שיקחו את השיער מהראש. הם גם צילמו את התהליך כולו גם בוידאו וגם בסטילס. למשרד הבריאות הלכתי לבד וזאת הייתה טעות גדולה כי החוויה הייתה מאד מאד לא נעימה לעבור לבד. רציתי להגיש כבר אז תלונה במשטרה אבל החלטתי לחכות לתוצאות כדי להיות בטוחה שאני לא משוגעת. חשבתי שזה יקח 3-6 חודשים כמו שהם אמרו אבל בפועל זה לקח כמעט שנה שבמהלכה התפרקתי וההתפרקות הייתה גדולה עוד יותר כאשר קיבלתי את התוצאות שהוכיחו שבמשך תקופה ארוכה סוממתי בסם אונס ובקטמין. במשך שנה שבה חיכיתי לתוצאות, הרגשתי שאף אחד לא מאמין לי. שאף אחד לא מאמין שסוממתי ונאנסתי".
פ' סיכמה: "רק עכשיו אחרי לא מעט חודשים קיבלתי אומץ והחלטתי להתלונן במשטרה. אמנם אני לא מסוממת יותר אבל אני נמצאת בטיפול פסיאטרי ופסיכולוגי, הוכרתי כנכה ואיבדתי את כושר העבודה שלי". בעקבות תוצאות הבדיקה נראה כי הטיפול בתיק שלה מתקדם. היו"ר: "הסיפור שלך מאוד קשה ובגלל אי הידיעה התחלת לפקפק בעצמך". פ': "לא הסכמתי להגיש תלונה עד שקיבלתי את התוצאות". מלמד: "אתמול פ' חגגה יום הולדת ואיחלתי לה שמי שפגע בה ישלם את חלקו ושהיא תוכל להשתקם".
אלינה פופרנו ממשרד הבריאות: "הנוהל הקיים של בדיקות דם ושתן בבתי החולים פורסם בדצמבר 2018. אנחנו רוצים לפרסם חידוד לנהלים בהתאם לדרישות מהשטח". יעל שרר: "עד שלא יוציאו את החדש הם לא מכשירים את הצוותים אז אנחנו בתקופת ביניים שנגררת ונגררת". פופרנו: "העברנו הכשרה לצוותי כל בתי החולים בארץ". היו"ר: "האם העברתם נוהל גם לקופות החולים?". פופרנו: "לא". ח"כ תמנו שטה: "אז תפרסמו בכל מקום ושיהיה נהלים בכל מקום. שלא יהיה מצב שנפגעת לא תדע מה לעשות אם היא חושדת שהיא נפגעה מסם אונס".
פופרנו: "בעקבות ההכשרה מספר הבדיקות עלה פי 5 מ-27 מקרים ב-2020 ל-121 מקרים תוך שנה וכל שנה העלייה הגיעה בשנת 2024 ל-211 מקרים". היו"ר: אבל אם באיטליה יש מעבדות לשערה אני רוצה שגם לנו יהיו, שנוביל בעולם". פופרנו: "לעשות נוהל זה מורכב". היו"ר: "כשאישה קמה בבוקר אחרי שהיא נאנסה מסם אונס זה מורכב". היו"ר דרשה מד"ר זהר סהר מנהלת המחלקה לטיפול בפגיעות מיניות במשרד הבריאות פריסה ופילוח של בתי החולים שמעניקים את הטיפול והבדיקות לנפגעות". היו"ר: "תביאו את פתרון המעבדה בישראל, תפרסמו את הנוהל החדש תוך חודש ימים ותוודאו שנשים ידעו מה הזכויות שלהן. אני לא רואה התקדמות. אתם מסבנים את נבחרות הציבור וזה לא מתקבל על הדעת". ד"ר זהר: אולי זה נראה שאנחנו מסבנים אבל כל הצוות המקצועי מאוד מחוייב לנושא הזה. יש עשרות שעות עבודה שעשינו על תיקון הנוהל הנוכחי וזה עניין של שבועיים, שלושה. היו סוגיות משפטיות שעיכבו אותנו".
סנ"צ ענת יקיר רמ"ד נפגעי עבירה בחטיבת החקירות במשטרה: "בשנים 2023-2024 יש עלייה גדולה בסיכולי הברחות בכל הגבולות ועלייה משמעותית במספר התפיסות. יש עלייה מ-44 קילוגרם ל-244 קילוגרם בקטמין. על אף שיש שמחה על כל תפיסה זה רק מסמן לנו את העלייה בצריכה ובביקוש של מה שנכנס לארץ. בעקבות הדיון הקודם הפצנו הנחייה לכלל המערך כדי לסמן את סעיף העבירה הרלוונטי שייכתב בתלונה. בשנת 2024 נפתחו 41 תיקים בעבירה הזאת". היו"ר: הפערים במספרים לא מסתדרים לי. גם 200 זה תת דיווח אבל איך יש רק 41? למה הם לא פונות למשטרה?". סנ"צ יקיר: "לעניין העברת האחריות ממשרד הבריאות למשטרת ישראל בהתקשרות עם המעבדה עשינו דרך בהעברת הידע".
סנ"צ רון חיבל ראש מעבדה כימית אנליטית: "במהלך 2024 התבקשנו לתת התייחסות למעבדת סמי אונס בשיער. בעולם לא כולם מסכימים באחידות למהימנות הבדיקה וה-FBI לא מסתמכים עליה. משטרת ישראל בכלל והמעבדה שלנו בודקת מייצגים ומשרד הבריאות עשה במיקור חוץ. ברגע שיש מיקור חוץ משך הזמן לקבלת התשובות לא בשליטתנו. זה תחום מומחיות אחר וזה לא רק כימי". היו"ר: אז תפעלו להקמת מעבדה לבדיקת שיער בארץ אלא אם אתם חושבים שדמם של נשות ישראל הפקר".
עו"ד ליזו וולפוס מומנה בפרקליטות מחוז ירושלים: "בשנת 2024 נפתחו 31 תיקים שכללו את הסעיף האמור והוגשו 7 כתבי אישום בסעיף הספציפי הזה. בשנת 2024 נפתחו 6596 תיקי בכלל הפגיעות המיניות והוגשו 1154 כתבי אישום שהם 17% אחוז מהתיקים כי לא היו לנו מספיק ראיות". היו"ר: אתם אומרים לנפגעות שהן שקרניות? המספרים הללו הם בושה וכלימה. לפני שאתם יוצאים בהצהרות והדגל שלכם הוא מאבק באלימות מינית אז יש פה אפס התקדמות. אנחנו נזמין את פרקליט המדינה לפה". היו"ר: כמה אחוז הרשעות יש מתוך ה-17% אחוז?". עו"ד מאיה אוברבאום מאיגוד מרכזי הסיוע: "81% הרשעה בתיקים הללו". וולפוס: "צריך לעשות תחקור של האירוע ולבוא לפה".
נועה לוי נפגעת סם אונס בת 31 סיפרה בגילוי לב אמיץ: "לפני שנתיים יצאתי לדייט עם מישהו שטען שהוא רופא והיה בעצם סטודנט. הדייט היה בחוץ ועבר אליו לבית. הוא נתן לי משקה והרגשתי לא טוב. הוא אנס אותי בצורה ברוטלית. התחתונים שלי נקרעו והבגדים שלי נקרעו והיו לי די והותר הוכחות. באיכלוב אליו הגעתי ואמרו שאין חדר 4. אחר כך העבירו אותי לוולפסון. הפרקליטות החליטה לסגור את התיק בגלל מחסור בראיות. היו עדים ולא חקרו אותם. לא עשו לי בדיקת סם אונס ולא אמרו לי על בדיקת שערה וזאת פעם ראשונה שאני שומעת על זה בדיון הזה שיש בדיקה כזאת. באותו היום ניסיתי להתאבד. הייתי במצב מאוד קשה נפשית ואני פה כדי שתבינו מה מרגישים, הצלקות הללו נשארות שנים עד יום מותי והוא התקדם בחיים שלו והוא רופא ויש לו גישה לחומרים מסוכנים והוא עלול לעשות זאת לאחרות. הצדק אצלי לא נעשה. אני מדברת בקול רועד. אני אשמח שתבדקו את התיק שלי שוב".
אביה קאפח משפטנית מתנדבת עם נפגעי עבירה: אני לא מבינה למה לא קיים נוהל במשטרת ישראל כאשר מוגשת תלונה בגין ביצוע עבירת מין בחשד לסימום מטשטש תודעה מדוע משטרת ישראל לא מוציאה צו חיפוש ומחפשת בביתו של החשוד ומשיגה ראייה נסיבתית שקושרת אותו לביצוע העבירה למה להסתמך רק על בדיקות דם ושערה. גברים לא יכולים לבצע בדיקות שערה כי הוא קצר מדי וזה מדיר אותם". היו"ר: "למה לא מוציאים צו חיפוש?" סנ"צ יקיר: "צודקת, ייבדק ויטופל".