דרישה מהממשלה לנקוט פעולות מידיות להורדה וריסון המחירים
בתום שורה של דיונים ביוקר המחייה דרש יו"ר ועדת הכלכלה ביטן מהממשלה לנקוט פעולות מידיות להורדה וריסון המחירים והודיע שיקדם הצעת חוק למע"מ דיפרנציאלי. הממונה על הרשות להגנת הצרכן דיווח על הקפאת הרפורמה בסימון מחירים – וחברי כנסת מהקואליציה והאופוזיציה הצטרפו לקריאה לבצע צעדים מידיים לטיפול ביוקר המחייה.
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, קיימה מספר דיונים שעסקו בנושאי יוקר המחייה, העלאות המחירים, סימון מחירים ברשתות השיווק ויישום התיקון לחוק הגנת הצרכן שיזם היו"ר ביטן ונועד לעצור עליות מחירים בלתי סבירות בתקופות מלחמה וחירום. במהלך הישיבות ציין היו"ר ביטן כי כבר הכין הצעת חוק למע"מ דיפרנציאלי ובכוונתו לקדם אותה, בנוסף הוא הזכיר כי הוועדה משקיעה זמן רב בטיפול ביוקר המחייה ומתוך 522 ישיבות שקיימה כ-20% עסקו בנושא הזה, אבל כוחה של הוועדה מוגבל. על רקע ציין כי הוועדה פונה לממשלה לנקוט בפעולות מידיות שירסנו ויורידו מחירים.
ח"כ נעמה לזימי, שיזמה את הדיון בנושא סימון המחירים, אמרה כי רגע לפני הדיון הודיע שר הכלכלה שהוא מקפיא את הרפורמה, וציינה כי זו המשמעות של פיקוח פרלמנטרי על העבודה הממשלתית. היא הוסיפה כי חיוני להוסיף אמצעים דיגיטליים להקל על הצרכן, אבל לא לשכוח שיש אוכלוסיות מוחלשות ולהבטיח גם שקיפות לציבור. "קודם נראה איך זה עובד, ורק אח"כ נראה אם אפשר וצריך לבטל רגולציה", אמרה.
ח"כ שלי טל מירון הוספיה כי "באופן פלאי, ממש רגע לפני הדיון שר הכלכלה מפרסם הודעה שהוא מושך את הרפורמה ויוצא פוש שהקמעונאים על הכוונת של משרד הכלכלה. אותנו מעניינים אזרחי ישראל, אנחנו רוצים שיוקר המחייה יהיה על שולחנה של הממשלה ושר הכלכלה והגיע העת לפעול". ח"כ אלי דלל הוסיף כי הבנקים ורשתות המזון היו המרווחים הגדולים ב-2024, הוא בירך את השר על הקפאת הרפורמה וקרא להגביר אכיפה. ח"כ רון כץ קרא לפרק את המונופולים ולקדם פיקוח על מוצרי בסיס.
הממונה על הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן, יעקב זריהן, ציין: "אתמול אחר הצהריים התבקשתי להציג את העמדה שלנו לפני השר, כאלמנט מתוכנן. בשורה התחתונה אנחנו סבורים, מהרבה סיבות, שלא בשלה העת לשנות בשלב זה את הצגת המחיר. צריך לנסות ולבחון את זה בפיילוט באופן ממוקד, להציג לציבור לבחון שביעות רצון להציג לוועדת הכלכלה ולקבל את עמדתה ורק לאחר מכן לעשות את זה". הוא הוסיף כי הרשות תקבל סיוע גם ממשרד הכלכלה ותצא במבצע אכיפה. היו"ר ביטן ציין בתגובה כי עם 8 מפקחים אי אפשר לעשות אכיפה.
היו"ר ביטן סיכם את הנושא ואמר כי הקמעונאים הבטיחו שהמהלך יוריד מחירים ב-4-5 אחוז, אבל זה לא מה שקורה בפועל. לכן ביקש מהרשות להציג לוועדה את הפיילוט, ורק אחרי שהוא יצליח להתקדם עם שינוי החקיקה. עוד הוא ציין כי הרשות צריכה לעודד אנשים לצלם הפרות בסלולרי ולפנות אליה כדי לטפל במקרים הללו.
לאחר מכן התייחס היו"ר ביטן לתיקון שיזם שנועד לרסן מחירים במלחמה וחירום, ואמר כי בגלל שיישומו התעכב צריך לבחון מחדש את רשימת המוצרים עליהם הוא יחול. הוא מתח ביקורת על האוצר, ואמר כי המשרד הצליח במשימה שלו לעכב את העניין. על רקע זה הודיע כי בכוונתו לתקן את החקיקה כך שבעתיד האוצר לא יוכל לתקוע מקלות בגלגלים.
בנוסף דנה הוועדה גם בעליות המחירים ברשתות השיווק, בישיבה שיזמה ח"כ פנינה תמנו שטה. ח"כ תמנו שטה אמרה: "נדמה שרשויות המדינה נרדמו בעמידה, ושפקידי האוצר לא הבינו ששוק חופשי זה לא אור ירוק לדרוס את האזרחים והחלשים. לא יכול להיות שנפתח כל יום חדשות ונגלה עוד רשת ועוד יצרנית שמעלות מחירים. אזרחים רבים מגיעים לפת לחם. אימהות כותבות לי שהן לא יכולות להרשות בגדים ולא יכולות לקנות בשר ועוף לילדים. היום צריכה להיות הכרזת מלחמה של כל המפלגות נגד כל מי שמעז להעלות מחירים. אני קוראת לשר הכלכלה להתעורר - ואם הוא צריך עזרה בחקיקה, אנחנו כאן".
מנהל איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים, אביב חצבני, טען כי לפי נתוני 2024 מחירי המזון עלו רק ב-1.7% בעוד שהמדד עלה ביותר מ-3%. דבריו עוררו סערה וח"כ תמנו שטה התייחסה גם להיעדרות בעלי רשתות השיווק ונציגיהם הבכירים, ואמרה: "העובדה שהרשתות והיצרניות לא הגיעו, זו בושה - כי הם יודעים יופי להגיע לועדת הכספים כשעומדים להעלות להם מיסים. הם צריכים לדעת שכל פעם שהם מתעלמים מדיון כזה, יעלו להם מיסים".
ח"כ יבגני סובה ציין כי ב-2009 ישראל הייתה במרכז טבלת יוקר המחייה והיום היא צועדת בצעדי ענק למקום השני והראשון המכובד, וזה לא גזירת גורל ואפשר לטפל בזה. היו"ר ביטן ציין כי מתוך 522 ישיבות שקיימה הוועדה 20% הוקדש ליוקר המחייה, אבל כוחה של הוועדה מוגבל והיא לא יכולה לעשות הכל. ח"כ עאידה תומא סלימן אמרה כי רשתות השיווק עושות מה שמצופה מהן, ומנצלות הזדמנות להעלות מחירים, אבל הממשלה היא זו שזורקת אנשים מתחת לקו העוני.
נציגת לובי 99, אלה תמיר שלמה, ציינה כי תנובה חילקה בשנה שעברה את הדיבידנד הגדול בתולדותיה, אחרי שבשנת מלחמה העלתה מחירים פעמיים בזמן שרוב מחירי חומרי הגלם ירדו.
היו"ר ביטן התייחס לדברים שנאמרו בדיון ואמר כי כרגע מבחינת מדיניות הממשלה פיקוח על מחירים הוא בלתי אפשרי. הוא הזכיר כי המחיר של מוצרים ושירותים רבים כמו מים וחשמל נקבע בנוסחאות שעולות כמעט באופן אוטומטי, ולשרים אין השפעה, ואמר שאת זה צריך לשנות. "שר האוצר פרסם סרטון שבו הוא מוכר לנו תחרות כאופיות לתושבים, ובינתיים המחירים בסופר קופצים, לכן צריך פעולות מידיות. הוועדה פונה לממשלה בקריאה לנקוט בפעולות מידיות להפחית את המחירים בתוך תקופה קצרה", אמר.