שתלים דנטליים

החיוך שלכם הוא כלי רב עוצמה, ולרוב הוא יהיה הדבר הראשון שאנשים ישימו לב אליו בכם. שיניים פגומות או חסרות עלולות לגרום לאי נוחות רבה מבחינה אסתטית ולהשפיע על בריאות הפה הכללית והבריאות בכלל. למרבה המזל, השתלות שיניים חוללו מהפכה בתחום רפואת השיניים, והציעו פתרון ארוך טווח להחזרת החיוך והביטחון העצמי.

30.09.2023 מאת: פורטל הכרמל והצפון
שתלים דנטליים

freepik

 

בכתבה זו ניקח אתכם למסע בעולם של השתלות השיניים, נבין אותן לעומק, נכיר את התהליך המורכב להצבת שתלים דנטליים ואת הטיפול לאחר ההשתלה שמהווה חלק בלתי נפרד מהצלחת הטיפול. 

 

 

מהי השתלת שיניים?

 

השתלת שיניים היא תותבת שיניים מתוחכמת אך יעילה להפליא שנועדה להחליף שיניים חסרות או פגומות קשות. בעיקרו של דבר, הוא מורכב משלושה מרכיבים עיקריים: השתל עצמו, העזר והכתר. השתל הוא עמוד טיטניום קטן המונח בניתוח בתוך עצם הלסת ומשמש כתחליף שורש. הקישור מחבר את השתל לכתר, שהוא החלק הגלוי של השן החלופית. 

 

 

היסטוריה של השתלות שיניים

 

המסע של השתלות שיניים מתוארך לתרבויות עתיקות, ממצאים ארכיאולוגיים מצביעים על כך שתרבויות כמו בני המאיה השתמשו בצדפים ובאבנים כצורות מוקדמות של השתלות שיניים. עם זאת, רק במאה ה-20 החלו להתגבש בתור שתלים דנטליים מודרניים כפי שאנו מכירים אותם. בשנות ה-50, המנתח האורטופדי השוודי ד"ר פר-אינגבר ברנמרק גילה בטעות את תהליך האוסאואינטגרציה, שהוא היתוך של עצם עם טיטניום, ומניח את הבסיס להשתלות שיניים עכשוויות.

 

 

סוגי השתלות שיניים

 

השתלות שיניים עברו כברת דרך מבחינת עיצוב ויישום. כיום, ישנם סוגים שונים של השתלות שיניים המותאמות לצרכים ספציפיים:

 

שתלים אנדוסטאליים – אלו הם הסוג הנפוץ ביותר של השתלות שיניים, השתלים ממוקמים בניתוח ישירות לתוך עצם הלסת ומתאימים לרוב החולים.

 

שתלים תת-פריאוסטאליים – שתלים אלו ממוקמים על גבי עצם הלסת אך מתחת לרקמת החניכיים, הם משמשים בדרך כלל עבור חולים שיש להם גובה עצם לא מספיק.

 

שתלים זיגומטיים – כאשר יש אובדן עצם משמעותי בלסת העליונה, שתלים זיגומטיים מעוגנים בעצם הלחי (זיגומה) ולא בעצם הלסת.

 

שתלים הכול על 4 – גישה חדשנית זו מאפשרת הנחת קשת שיניים מלאה באמצעות ארבעה שתלים במיקום אסטרטגי בלבד, זהו פתרון מצוין למטופלים עם מספר שיניים חסרות.

 

תהליך השתלת שיניים

 

תהליך השתלת שיניים הוא תהליך רב שלבי הדורש דיוק ומומחיות. רופא השיניים יעריך את בריאות הפה, יצלם צילומי רנטגן וידון בתוכנית הטיפול, לאחר מכן השתל הדנטלי מוחדר בניתוח לתוך עצם הלסת, ובמשך מספר חודשים הוא מתמזג עם הלסת ויספק בסיס לשן החלופית. השלב הבא יהיה להציב את האבוטמנט – החיבור בין העצם לשתל ובשלב האחרון מצמידים את הכתר ליצירת שן במראה טבעי. 

 

 

לאחר ההשתלה

 

לאחר ההשתלה, טיפול ותחזוקה קפדניים חיוניים להצלחה ארוכת טווח. היגיינת פה נכונה, כולל צחצוח רגיל, שימוש בחוט דנטלי וניקוי מקצועי, חיונית למניעת סיבוכים כגון מחלות חניכיים. מומלץ להימנע מהרגלים כמו עישון, שיכולים לעכב את תהליך הריפוי ולהשפיע על אורך חיי השתל.

 

במקרים מסוימים, ייתכן שיידרשו טיפולים משלימים, במיוחד אם חסרה שן במשך תקופה ממושכת. בחירת האורתודנט המתאים עבור שתלים דנטליים היא בעלת חשיבות עליונה להצלחת הליך השתלת השיניים שכן אורטודנט מומלץ בעל מוניטין יבטיח שתקבלו את הטיפול האיכותי ביותר, החל מהייעוץ הראשוני ועד לשיקום הסופי של החיוך.

 

תגובות

מומלצים