עלייה משמעותית במספר פינויי פלישות לקרקעות מדינה

חרף השפעות המלחמה במהלך 2024 נרשמה עלייה משמעותית במספר פינויי פלישות לקרקעות מדינה, חל שיפור דרמטי באיתור פלישות למקרקעי לאום, פינוי שטחים שנפלשו ומניעת שימושים שאינם חוקיים בקרקע, באמצעות טכנולוגיות בינה מלאכותית מתקדמות ונרשמה ירידה בפלישות במרכז הארץ.

15.01.2025 מאת: פורטל הכרמל והצפון
עלייה משמעותית במספר פינויי פלישות לקרקעות מדינה

 

החטיבה לשמירה על הקרקע ברשות מקרקעי ישראל (רמ"י) מסכמת שנה עם הישגים משמעותיים בשמירה על קרקעות המדינה. החטיבה אמונה על שמירה על קרקעות המדינה כמשאב ציבורי לטובת כלל הציבור. פעילות החטיבה בשנת 2024 כללה איתור פלישות למקרקעי לאום, פינוי שטחים שנפלשו ומניעת שימושים שאינם חוקיים בקרקע, תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות של בינה מלאכותית וביצוע מבצעי אכיפה נרחבים בכול רחבי הארץ.

 

 

במהלך שנת 2024 אותרו 3,178 הפרות בקרקעות מדינה. נתון זה כולל: פלישות חוזרות וחדשות, הפרות חוזים במגזר העירוני ושימושים לא כדין במגזר החקלאי. בשל השפעות המלחמה בשנת 2024 חלה ירידה בכמות האיתורים בהשוואה לשנת 2023, אולם בהשוואה לשנת 2022 חלה עלייה בכמות האיתורים. רוב האיתורים מתמקדים בפלישות חדשות ולא ישנות, מה שמאפשר פעולות מהירות ויעילות בטיפול בהפרות.
 

 

במהלך שנת 2024 בוצעו 2,693 פינויים, עלייה משמעותית לעומת 2,518 פינויים שבוצעו בשנת 2023, מתוכם 1,984 היו פינויים עצמאיים של פולשים, נתון שממחיש את ההרתעה שמייצרות פעולות האכיפה הממוקדות ואת האפקטיביות של הטיפול בפלישות חדשות בשלבים מוקדמים. עיקר הפינויים התבצעו במרחב דרום, כולל הריסות נרחבות של מבנים בלתי חוקיים ומתחמים שלמים בנגב. בשנת 2024 ממשיכה מגמת העלייה במסירת צווים בהשוואה לשנים קודמות. בשנה שחלפה מסרה החטיבה 1,373 צווים לפינוי קרקע, עלייה לעומת 1,176 צווים שנמסרו בשנת 2023. בנוסף, נפתחו 385 פניות משפטיות, המשקפות גידול קל בהשוואה לשנה הקודמת, כחלק מהמאמצים למצות את הדין מול מפרי חוק.

 

 

במהלך השנה שחלפה הטמיעה החטיבה לשמירה על הקרקע מערכת מתקדמת מבוססת בינה מלאכותית - "אימיסייט", המאפשרת איתור אוטומטי של פלישות על בסיס צילומי אוויר מלוויינים, מרחפנים וממטוסים. בשנת 2024 נסרקו באמצעות המערכת שטחים בהיקף של כ-10,735 קמ"ר, שבהם אותרו כ-1,263 תאי שטח החשודים כפלישה. המידע המזוהה על ידי המערכת עובר ניתוח ובדיקה על ידי צוותי החטיבה, ובעקבותיו נערכו מבצעים ארציים לחלוקת התראות. כמו כן, ננקטו מאות הליכי אכיפה ביישובי המגזר הבדואי בנגב, בצפון ובמרכז. ב-2024 נפתחו כ-495 הליכי אכיפה בעקבות גילויים של המערכת ואיתורי המפקחים בשטח.

 

 

החטיבה לשמירה על הקרקע ממשיכה לעבוד בשיתוף פעולה עם זרוע אח"מ (אגף חקירות מודיעין במנהלת תיאום פעולות אכיפה) במשטרת ישראל. הזרוע הוקמה ב-2022, בין היתר, במטרה לסייע לרשות מקרקעי ישראל בפינוי פולשים לפני פתיחת הליכי אכיפה. מרחבי השמירה של החטיבה לשמירה על הקרקע מעבירים לזרוע איתורים של פלישות, בעיקר פלישות ישנות, זאת כדי שצוותי המשא ומתן יפעלו מול הפולשים לפינוי עצמי. בשנת 2024 הועברו לזרוע מספר שיא מאז הקמתה של כ-214 פניות, שמתוכם בוצעו 90 פינויים עד כה ו-95  פניות נמצאות בשלבים שונים של משא ומתן מול הפולשים.

 

סיכום הפעילות לשנת 2024 מדגיש את מחויבותה של רמ"י לשמירה על מקרקעי המדינה ולהגנה על הסביבה, תוך ניצול מיטבי של משאבים טכנולוגיים ושילוב גישות אכיפה חדשניות. הפעולות, שבוצעו השנה, משקפות את הנחישות להבטיח שמקרקעי ישראל יעמדו לרשות הציבור כולו, וימשיכו לשרת את האינטרסים הלאומיים.

 

ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל: "השמירה על קרקעות המדינה היא אינטרס ציבורי חשוב ועבורה הרשות מקדישה משאבים רבים. פעילות החטיבה לשמירה על הקרקע מבטיחה ששימוש בקרקעות מדינה ייעשה בצורה חוקית ובאופן המשרת את כלל הציבור. בזכות השמירה על קרקעות המדינה הרשות עומדת ביעדיה בפיתוח יחידות דיור, מבני ציבור, תעסוקה ומסחר, תשתיות לאומיות ושומרת על שטחים פתוחים".

 

שירה תם, מנהלת חטיבת השמירה על הקרקע ברשות מקרקעי ישראל: "בשנת 2024 הגברנו משמעותית את היקף האכיפה בשטח. למרות אתגרי המלחמה ביצענו קרוב ל-2,700 פינויים, עלייה ניכרת ביחס לשנה שעברה. הטמעת מערכת הבינה המלאכותית 'אימיסייט' מאפשרת לנו לאתר פלישות בשלבים מוקדמים הרבה יותר, וזה משתקף בשטח על ידי תגובת אכיפה מהירה ויעילה. השילוב של טכנולוגיה מתקדמת ועבודת השטח המאומצת של עובדי החטיבה, לצד שיתוף הפעולה ההדוק עם כלל הגורמים הרלוונטיים בראשם משטרת ישראל, ייצרו תוצאות משמעותיות בהגנה על קרקעות המדינה".

 

תגובות

מומלצים