20 היישובים המובילים בישראל בתאונות עבודה

במסגרת ועידת נצרת של המוסד לבטיחות ולגיהות שנערכה היום, כחלק מהמאבק בתאונות העבודה בחברה הערבית, הוצגו נתונים מדאיגים: 31% מההרוגים בתאונות העבודה בישראל בין השנים 2020-2022 מגיעים מהחברה הערבית, עוספיה נמצאת ברשימת הישובים המובילים בישראל בכמות תאונות העבודה.

05.07.2022 מאת: פורטל הכרמל והצפון
20 היישובים המובילים בישראל בתאונות עבודה

 

נאבקים בתאונות העבודה בחברה הערבית

 

 

20 היישובים המובילים בישראל בכמות תאונות העבודה מגיעים מהמגזר הערבי כשבפסגה נמצאים עילוט, דיר אל-אסד ובענה.

 

 

המוס"ל הגביר את פעולות אבחון הסיכונים והדרכות הבטיחות במקומות העבודה בחציון הראשון של שנת 2022 עם 21,770 פעולות ב-865 מקומות עבודה שונים, 14% מהם בחברה הערבית. באתרי הבנייה בוצעו כ-5003 פעולות אבחון והדרכה.

 

 

היום (ג') נערכה ועידת נצרת של המוסד לבטיחות ולגיהות, כחלק מהמאבק בתאונות הבנייה בישראל ובחברה הערבית בפרט. במהלך הכנס, הוצגו נתונים של המוסד לביטוח לאומי והמוס"ל, לגבי מצב הבטיחות והתחלואה התעסוקתית של העובדים בחברה הערבית. ע"פ נתוני הלמ"ס, החברה הערבית מהווה 14% מכמות המעוסקים בישראל. ישנם מספר מקצועות מרכזיים בהם המגזר הערבי מהווה חלק נכבד באוכלוסיית העובדים לדוגמא כ-44% בקרב כלל העובדים בתחום הבינוי הינם מהחברה הערבית, 23% בתחום אספקת המים וטיפול בפסולת ו-23% מכלל העובדים בתחום החקלאות הייעור והדיוג הינם מהחברה הערבית.

 

 

מנהל מחוז צפון של המוס"ל, ד"ר סמי סעדי הציג תמונת מצב תלת שנתית מדאיגה, לפיהם 31% מההרוגים בתאונות עבודה בישראל מגיעים מהחברה הערבית. מתוך כלל היישובים בישראל, 20 היישובים המובילים בכמות הנפגעים מתאונות העבודה, מגיעים מהמגזר הערבי: עילוט עם 27 נפגעים בכל שנה בממוצע, דיר אל אסד עם 21, בבענה וביפיע  18 נפגעים.

 

 

את החמישייה סוגרת שייח' דנון עם 17 נפגעים מדי שנה. בהמשך הרשימה של 20 היישובים עם המובילים בתאונות העבודה בישראל, ניתן למצוא את: נצרת, עספיא, מזרעה, מייסר, סולם, דייר חנא, ג'ת, ג'דיידה-מכר, פסוטה, בועיינה-נוג'דיאת, כפר מצר, ריינה, עיילבון, משהד, מעיליא.

 

 

מבין מקבלי הקצבאות בממוצע תלת שנתי (2020-2022) כ-31% מכלל מקבלי דמי פגיעה הם מהחברה הערבית וכ-14% מכלל מקבלי קצבת נכות הם מהחברה הערבית.

 

 

בכדי להיאבק בתאונות העבודה בחברה הערבית וישראל בפרט, המוס"ל הגביר את פעילותו בחציון הראשון של שנת 2022. מדריכי המוס"ל ביצעו הדרכות במקומות עבודה בכ- 71 ישובים מתוך 79 היישובים הקיימים במגזר הערבי. בחציון הראשון של שנת 2022  המוס"ל ביצע כ-10,847 פעילויות אבחון סיכונים והדרכות כ-14% מהאתרים היו בחברה הערבית.

 

המוס"ל נותן את העדיפות בביצוע פעילות באתרי הבניה שבהם בוצעו כ-5003 פעילות אבחון והדרכות בטיחות. במפעלים ובתי מלאכה קטנים בוצעו כ-3590 פעילויות אבחון בהדרכה, במשקים החקלאיים כ-914 פעילויות אבחון ובמפעלים כ-1,382 פעולות אבחון.

 

בתחום הדרכות הבטיחות באתרי הבנייה, המוס"ל שם דגש מיוחד בפעילות ההדרכתית במבני מגורים עם 2548 הדרכות ומבני תעשייה וציבור עם 1593 הדרגות וכמו כן גם בתחומים של התחדשות עירונית ושיפוצי מבנים קיימים.  חלק מפעילות ההדרכה של העובדים באתרי הבניה, בחקלאות ובתעשייה, נעשית באמצעות ניידות הבטיחות של המוס"ל שהדריכו כ-21,770 עובדים ב-865 מקומות עבודה שונים.

 

הליקויים המרכזיים שנמצאו בהדרכות מדריכי המוס"ל באתרי הבנייה היו: 878 ליקויים כתוצאה מהיעדר שילוט עם פרטי בעלי התפקידים באתר ועוזרי הבטיחות באתר, 952 ליקויים על חוסר בגידור כנדרש ואמצעי מגן למניעת נפילה של משטחי עבודה בגובה, 313 ליקויים על אי שימוש בציוד מגן אישי ע"י כנדרש בתהליך העבודה,301 ליקויים על היעדר תמצית מידע לעובדים בכתב בדבר הסיכונים שאליהם הם עלולים להיחשף בעבודתם, דרכי גישה שאינן בטיחותיות בכול מקום באתרים

 

סגן שרת הכלכלה והתעשיה, יאיר גולן: " אנחנו משקיעים המון בבטיחות ולצד העלייה בכמות התחלות הבנייה בישראל בשנה האחרונה, אני יכול לומר שרמת המודעות אצל הקבלנים הגדולים לנושא הבטיחות השתפרה באופן משמעותי. יש לנו יעדים כשהמרכזיים שבהם נוגעים לשילוב כמה שיותר קבלנים ועובדים בתכנית כוכבי הבטיחות ו-'תכנית הבטיחות המעשית', תכנית שמחייבת לשלוח את העובדים ליום הכשרה מעשית.. גילינו פערים עצומים ברמת הידע של העובדים באתרי הבנייה בכל הנוגע לבטיחות. בזכות התוכניות הללו הגענו לעוד אלפי עובדי באתרי הבנייה, מהפכה של ממש בנושא הבטיחות. גילנו פערים עצומים בידע הבטיחותי של הפועלים שהשתתפו בפרוייקט. עלינו לקבוע סדר פעולות ולבצע בקרה באתרי הבנייה. סדר של פעולות ותגובות. הבעיה המרכזית היא שאנשים לא חושבים בטיחות וככל שנגייס יותר עובדים להדרכות, ככה נציל יותר חיים ככה העובד ישמור על חייו ועל חיי חבריו לעבודה.

 

 

מנכ"ל המוס"ל, ד"ר מיקי וינקלר הגיב לממצאים ואמר: "הנתונים שאספנו בחברה הערבית מדאיגים. עבודה באתרי בנייה לא מוסדרים, אי עמידה בדרישות החוק לבטיחות העובדים ובריאותם התעסוקתית, מסכנת חיים. אנחנו במוס"ל פועלים מסביב לשעון לקידום תרבות הבטיחות בכלל מקומות העבודה ובמיוחד בחברה הערבית על מנת להקנות את הכלים הנדרשים לשמירה על בריאותם ולהיאבק בתופעה המדאיגה של נפגעים והרוגים בתאונות עבודה. אנו קוראים לכל היזמים ולכל המנהלים להיעזר בשירותינו למען שינוי תרבות הבטיחות ושמירה על ביטחונם של העובדים, ביחד נצליח כולנו לקדם תרבות של בטיחות במדינת ישראל.

 

 

ח''כ אוסאמה סעדי, יו''ר ועדת משנה לבטיחות בעבודה : "בחצי שנה האחרונה 34 עובדים איבדו את חייהם בתאונות עבודה. 14 מהם עובדי בניין. כמעט חצי. מדברים בצדק על יוקר המחיה, ופחות מידי על מי שמשלמים בחייהם בעבודה. קורבנות עבודה של 'תאונות' שהן תוצאה ישירה של מדיניות. לפי מדדי הOECD יש מחסור עצום בכמות המפקחים. בזמן שהיו צריכים להיות בין 200 ל 400 מפקחים, יש בפועל כמעט רבע. וזה מבלי לדבר על הרקע, הכשרה, אמצעים ותנאי העסקה שלהם. הפיקוח, צריך להתבצע גם ברמת הרשויות המקומיות. בנוסף, צריך לשפר את ההכשרות לעובדים כולם, את הענישה הכלכלית והפלילית על קבלנים ויזמים. צריך להשלים את שינוי מנגנון הטלת האחריות ששם את כובד האחריות על יזם אחד שממתין חודשים ארוכים במשרד המשפטים. הגיע הזמן למדיניות אפס הרוגים, זה אפשרי".

 

פורטל הכרמל

תגובות

מומלצים