אבות המזון תפקידם והשפעתם

אבות המזון מחולקים לחמש קבוצות, שהם הדלק והאנרגיה של גוף האדם: ויטמינים (שהם גם חומצות, חלק מהוויטמינים מיוצר על ידי הגוף עצמו), מינרלים, פחמימות, חלבונים (חומצות אמיניות) ושומנים.

21.07.2014 מאת: מאלכ הזימה
אבות המזון תפקידם והשפעתם

כול יסודות המזון הקיימים בטבע נחוצים לבריאותנו, אין לוותר על אחד מהם. בנוסף לאבות המזון, הגוף צריך אנזימים , כולסטרול וסיבים . כולם נמצאים בשפע במזון. כאשר אנו ניזונים היטיב ונכון, אנו מקבלים את כל אבות המזון ובריאותינו תהיה טובה.

אם המכונה (הגוף) חולה ,האם ניתן לתקנה באמצעות תזונה נכונה? בהחלט כן לרבות המחלות הקשות ביותר ואת זה אפרט בהמשך.

המלצה חמה- כבר מעכשיו להפסיק לצרוך מזון מעובד, כל החטיפים למיניהם, אוכל מקופסאות פח ולהתחיל לצמצם ככול האפשר, צריכת מזונות מהחי.

מקור נוסף ,יתכן ויפתיע את חלקכם, לקבלת חלק מאבות המזון (מינרלים וויטמינים) הנו קרני השמש. חשיפה לקרני השמש ,בשעות המוקדמות של הבוקר בלבד, תסייע לגוף לקלוט מנה יומית נכבדה. בנוסף חשיפה לקרני השמש כפי שציינתי, בשעות הבוקר המוקדמות, תסייע לקליטת אותם אבות מזון שאנו צורכים דרך התזונה, בצורה מיטבית בגוף.

צריכה נכונה לאבות המזון:

צריכת שומנים, חלבונים ופחמימות חיונית לבריאותנו. עם זאת אם אנו צורכים בעיקר אותם, נוצרות בגופינו בעיות השמנה ובריאות לקויה. זאת ,מפני שחסרים יסודות מזון אחרים שיעזרו להטמיע ולעכל אותם בצורה נכונה. והתוצאה ,הם מצטברים ונאגרים כשומן ברקמות הגוף.

על כן, חשוב להקפיד על צריכה נכונה ומלאה של כל יסודות המזון מכיוון שכולם חיוניים לתפקוד המערכות השונות בגופינו. אי אפשר לרמות את הגוף, מחסור ביסוד מזון כלשהו יגרור בעיית בריאות זו או אחרת. כמו כן ,לעתים צריכת יתר של יסוד מזון מסוים יכולה גם היא לצור בעיית בריאות.

לדוגמא ,למי שיש המוגלובין  (HB) גבוהה, במידה ויפריט באכילת גזר או פטרוזיליה יגרום לעליית הערך הזה, וזה עשוי לגרום ליתר לחץ דם.

הקפדה על צריכת יסוד מסוים, כמובן תסייע לתקן אותו ליקוי בריאותי. כל יסודות המזון הקיימים בטבע נחוצים לבריאותנו ואין לוותר על אף אחד מהם.

מאלכחשוב לדעת שיסודות מזון רבים, נהרסים כתוצאה ישירה של המודרניזציה. זיהום האוויר אינו מוסיף לבריאותנו ומחסל יסודות מזון רבים. בנוסף עישון ואלכוהול מזיקים במיוחד, גידול מזון בעזרת כימיקלים משמיד חלק גדול מיסודות המזון. כמו כן, מזון ששהה זמן רב בחנויות מאבד הרבה מיסודות המזון כתוצאה מהתחמצנות וזה אינו מוסיף לבריאותנו.

לכן, חשוב מאד לאכול מזון טרי ואורגני, עד כמה שאפשר. חשוב לגוון את מזוננו עד כמה שניתן, להשתדל לקצר בזמן בישול מזון, חשוב לבשל באידוי ולהימנע מעישון וטיגון.

צריכת יתר של יסודות המזון

כאשר אנו ניזונים ממזון מגוון ומבלי להגזים בצריכה של מזון מסוים, לא צפויה להיות בעיה מיוחדת. לעומת זה, אם לא נקפיד על צריכת מזון מגוון מהצומח ונרבה בצריכת מזונות מהחי ומזונות מעובדים, ייווצר בגוף חוסר איזון ומחסור בחלק גדול מיסודות המזון. מה שיגרום להופעתן של בעיות בתפקוד חלק ממערכות הגוף ויחייב טיפול.

בנוסף, גם אם נרבה מצריכת מזון מעובד, מסוג המאכלים החצי מבושלים וקפואים, כמו פיצות, בצקים למיניהם, לחם לבן, חטיפים, בשר קפוא וכל ה"ג'אנק- פוד", לא נקבל את כל כמות הוויטמינים והמינרלים הדרושה. יתרה מזו, נאבד את הוויטמינים מקבוצה B  הנוצרים בגוף והדרושים לעיכול ופירוק המזון.

צריכה מרובה של שמנים מזוקקים ומזון מזוקק, כמו קמח לבן, סוכר לבן ועוד (אורז לבן אינו מזון מזוקק וזו הטעות של כל התזונאים), שהוציאו מהם את המרכיבים החיוניים לבריאות, תגרום לנו לאבד את מלאי הוויטמינים B , C , ו- E בגוף.

על לכן, יש צורך לעשות איזון בצריכת המזונות שלנו, להרבות ככל האפשר בצריכת מזון מהצומח ולהימנע מצריכם מזונות מהחי.

תגובות

1. מדליה לפני 11 שנים
דלית אל כרמל

מומלצים