הוראה על טראומה ישראלית
ילדי גן הילדים בשלומי לומדים לצד סטודנטים להוראה: "קיבלנו הזדמנות למפגש מרתק שיוביל למורה העתיד", המפגשים בין הסטודנטים לבין הילדים סיפקו לסטודנטים הזדמנות ייחודית להכרות מעמיקה יותר עם החברה הישראלית בשעת משבר.
רחל ווילפיש, צילום עצמי
מזה חמישים שנה שמפעיל ארגון אליאנס: כל ישראל חברים את מכון 'כרם' להכשרת מורים בירושלים, שמבין כותליו יצאו דורות של מחנכים. השנה, על רקע אירועי 7.10, פתח מכון כרם את שעריו להקמתם של גן עבור ילדי כפר מימון בהקמתה של עמותת early sturters ובית ספר שהוקם ע"י כי"ח ועמותת 'מבוע' עבור ילדי שלומי וקרית שמונה. וכך, בשטח לא גדול במיוחד, הוכשרו מורי העתיד, לצד הילדים של היו.
"לצד המאמץ לקיים שגרה אקדמית בזמן מלחמה, אני חושבת שהאופן בו למדנו והצטופפנו יחד, ילדים שאבדו את בתיהם, לצד סטודנטים שחלקם חזרו ממילואים ארוכים בעזה, היה השיעור הכי גדול שיכולנו ללמד השנה – קודם כל לתת מקום. לראות את מי שאין לו מקום ולתת לו הרגשה שהוא שייך. וגם ראינו כמה כח נותנת לכולנו היכולת להתכנס ולפתוח ספר, למרות ואף על פי המציאות הבוערת בחוץ" דבריה של דר' רחל וולפיש שמנהלת את מכון כרם.
המפגשים בין הסטודנטים לבין הילדים סיפקו לסטודנטים הזדמנות ייחודית להכרות מעמיקה יותר עם החברה הישראלית בשעת משבר. המציאות נכנסה לתוך חדרי הכתות והפכה את לימודי ההוראה לרלוונטיים במיוחד, מחוברים לשטח. הישיבה על הדשא בהפסקה לצד ילדים וצוותי חינוך שאבדו את ביתם ואינם יודעים מתי יוכלו לשוב אליו, מייצרת חשיבה אחרת על חינוך ועל המשמעות החברתית והערכית שלו.
"הגן ובה"ס לילדי שלומי בכרם היווה סביבה בטוחה ותומכת עבור הילדים, ואיפשר להם להמשיך בשגרת חייהם על אף הקשיים והאתגרים שבפניהם הם עומדים. הכשרת מורים היא לא רק הכשרה מקצועית, אלא גם הכשרה רגשית וחברתית. המפגשים הללו מאפשרים לסטודנטים לראות את המורכבות הישראלית בעיניים, ולהבין את התפקיד החשוב שלהם לא רק כמורים אלא גם כמובילי שינוי ומחנכים לחיים", מוסיפה רחל.
חני ממרם, סמנכ"לית כי"ח, אשר במסגרתה פועל מכון כרם להכשרת מורים: "הבנת הפחדים, ההשפעה של אירועים טראומטיים על ילדים, והתמודדות עם מציאות מורכבת, הם נושאים בעלי חשיבות רבה בהליך הכשרת המורים. הסטודנטים במכון כרם למדו השנה לא רק כיצד ללמד, אלא גם כיצד להעניק לילדים את הכלים להתמודד עם המציאות הקשה ולהרגיש שהם מסוגלים לצעוד לעתיד טוב יותר". המדריכות מספרות שהמורים שלהם יוצאים לשטח עם הבנה עמוקה יותר של המציאות הישראלית, ומוכנים לעמוד מול כל אתגר שהחיים יציבו בפניהם.