מה עובר על אזרחים ותיקים בימי המלחמה?
כולנו חוששים בימים אלה, אולם רף החרדה אצל אזרחים ותיקים עלול לטפס גבוה יותר. על מנת לסייע לאזרחים הוותיקים להפחית את החרדה ולשמור על התפקוד הפיזי והקוגניטיבי, כדאי להם לנהל סדר יום ולטפח שגרה. כיצד בני המשפחה שלהם ומי שמטפל בהם יכולים לעזור להם לנהל שגרת חירום?
המלצות ממרפאים בעיסוק, ליצירת "שגרה בחירום", שתכלול פעילויות משמעותיות וחיוניות.
תנו לאזרחים הותיקים לקבל החלטות ולשמור על תחושת השליטה
אם הם חוששים ללכת לקניות, מחשש שתפקוד אותם אזעקה בדרך, ובני המשפחה מבצעים עבורם קניות – מומלץ שהמבוגרים יבחרו את המוצרים ויכינו את רשימת הקניות. כדאי להתקשר אליהם בזמן ביצוע הקנייה ולהתייעץ איתם לגבי המחיר או בחירת מוצרים.
יציאה מהבית תורמת לגוף ולנפש ומחייבת להתלבש כראוי ולשמור על רצף הפעילויות
מומלץ לעזור למי שחושש להתרחק מהבית ולבנות לו מסלול הליכה בטוח, שכולל מרחבים מוגנים בדרך. מי שלא רוצה להתרחק יכול להקיף את הבניין או ללכת בחצר, אם ברור שהוא יוכל להגיע בזמן למרחב המוגן. גם יציאה לזרוק זבל נחשבת.
חשוב שיהיו בסדר היום פעילויות שמשמרות את השגרה שקדמה למלחמה, לרבות בישול וכביסה
כדאי שמי שיכול לעשות פעילויות שגרתיוית שימשיך לעשות זאת בעצמו ככל שניתן. את הדאגה אפשר להביע בדרכים אחרות.
המליצו למבוגרים להתעדכן בענייני אקטואליה, אך במידה סבירה.
חשוב להיות בקשר
נסו לבקר אותם ככל הניתן ולהרבות בבילויים משותפים; משחקים שתיית קפה, בישול משותף. ובכל מקרה הקפידו לצלצל, במיוחד אחרי כל אזעקה שנשמעה באזור המגורים שלהם ולשבח אותם על ההתארגנות שלהם בזמן האזעקה.
כדאי לעודד את מי שבוחר לא לצאת מהבית, לבצע פרויקטים בתוך חלל המגורים, למשל סידור מדפי ספרים או אלבומים.
לשמור על יכולות קוגניטיביות
כדאי לעודד את בני הגיל השלישי להשתמש בטכנולוגיות שיעזרו להם לשמור על יכולות קוגניטיביות, לתקשר עם בני המשפחה ולהשתתף בפעילויות פנאי מרחוק, למשל הרצאות או הצגות. מומלץ לשלב אותם בביצוע קניות אונליין, מעקב אחרי חשבון הבנק ועוד.
התקופה הזאת מציפה בזיכרונות מהעבר, כדאי לנצל זאת כדי לתעד למען הדורות הבאים, ניתן להציע למבוגרים לכתוב בעצמם, לבקש מהנכדים לצלם אותם מספרים על חייהם ועוד.