בכל חודש מאובחנות בישראל כ-467 נשים חדשות עם סרטן השד

חודש המודעות הבין לאומי לקידום המאבק בסרטן השד. בישראל מצוין החודש בצל המלחמה וההסלמה בצפון. באגודה למלחמה בסרטן קוראים לציבור הנשים להיות מודעות לגופן ולפעול על פי ההמלצות המעודכנות לאבחון מוקדם של סרטן השד בהתאם לגילן ולהיסטוריה המשפחתית.

05.10.2024 מאת: פורטל הכרמל והצפון
בכל חודש מאובחנות בישראל כ-467 נשים חדשות עם סרטן השד

 

על פי הערכת האגודה למלחמה בסרטן עד סוף שנת 2024 יאובחנו בישראל כ-5,600 נשים חדשות עם סרטן השד, שהן כ- 467 חולות מדי חודש. הצפי לתמותה בשנת 2024 עומד על כ-1,000 נשים.

 

על פי תחזית הסוכנות הבין-לאומית לחקר הסרטן של ארגון הבריאות העולמי, בשנת 2045 עתידיות להיות מאובחנות בישראל כ- 6,900 נשים עם סרטן השד וכ-1,990 נשים ככל הנראה ימותו מהמחלה.

 

על פי נתוני משרד הבריאות סרטן השד אחראי לכשליש ממקרי הסרטן החדשים בכל שנה בקרב נשים. בכל שנה, שיעור הגברים המאובחנים עם סרטן השד מהווה כאחוז אחד מכלל האבחנות, רובם המכריע (91%) הם מעל גיל 50.

 

משה בר-חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, הסביר כי: "סרטן השד הוא השכיח ביותר בקרב נשים בישראל. גילוי מוקדם חיוני להגברת שיעורי הריפוי עד 90% ויותר. אחד מגורמי הסיכון הוא היסטוריה משפחתית, ולכן חשוב מאוד שכל אישה שיש במשפחתה סרטן השד, תעדכן את הרופאה המטפלת על מנת שניתן יהיה להתאים עבורה את המעקב הרפואי הנדרש. במקביל נשים ממוצא אשכנזי בכל גיל צריכות לממש את זכותן לבצע בחינם בדיקת דם למוטציה בגן BRCA בקופת החולים. מי שתתגלה כנשאית נמצאת בסיכון מוגבר ועליה להיות במעקב תכוף יותר מגיל צעיר יותר. שכן סרטן השד אצל נשים אלו מתגלה לעיתים גם לפני גיל 40".

 

פרופ' תניר אלוייס, מנהלת מערך השד והמחלקה לכירורגיית שד במרכז הרפואי הדסה, יו"ר החברה לכירורגיית שד באיגוד לכירורגיה וחברת ועדת העדכון בנושא סרטן השד באגודה למלחמה בסרטן מוסיפה כי: "הוכח שממוגרפיה מפחיתה את התמותה מסרטן השד בכ-25% הודות לאבחון מוקדם. משרד הבריאות ממליץ לנשים מגיל 50 לבצע ממוגרפיה אחת לשנתיים. נשים מעל גיל 45 יכולות לפנות לרופא כדי לקבל מידע על היתרונות והחסרונות של הבדיקה בגיל זה ולשקול להתחיל לבצעה מוקדם יותר".

 

לגבי הסיכון המוגבר מוסיפה גם אורית שפירא, מנהלת מחלקת שיקום ותמיכה באגודה למלחמה בסרטן כי: "הנשאות הגנטית כרוכה באתגרים מנטליים ובתנודות רגשיות. כל אישה חווה את המצב בצורה שונה וזקוקה לזמן כדי להסתגל למציאות החדשה. האגודה למלחמה בסרטן מספקת תמיכה נרחבת באמצעות צוות עובדות סוציאליות בכל הארץ, כדי לסייע לנשים וללוות אותן ואני מזמינה נשאיות לפנות אלינו".

 

ההמלצות המעודכנות של האגודה למלחמה בסרטן לאבחון מוקדם של סרטן השד בהתאם לגיל ולהיסטוריה המשפחתית:

 

בכל גיל - אם יש מקרים של סרטן שד במשפחה, חשוב לעדכן את הרופא/ה  על מנת להמשיך בירור או להתאים את המעקב הרפואי הנדרש לנשים עם היסטוריה משפחתית.

 

בכל גיל - הכירי את שדייך. אם גילית  שינוי כלשהו, כגון התקשות, גוש, הפרשה מהפטמה או ציור ורידים מוגבר, פני לרופא ודרשי לברר את טיבו. ניתן לבצע בדיקת שד פעם בשנה על ידי רופא המומחה בבדיקת שד (אך בדיקת שד ידנית לא הוכחה כאמצעי המפחית את התמותה מסרטן השד).

 

בכל גיל - לנשים ממוצא אשכנזי מלא או חלקי, מומלץ לבצע בדיקה לנשאות גנטית של מוטציות בגן BRCA 1,2 גם ללא סיפור משפחתי וללא צורך בייעוץ גנטי מקדים.

 

מגיל 45 עד 49 - נשים יכולות לפנות לרופא או לרופאה על מנת להתייעץ בנוגע לביצוע בדיקת ממוגרפיה כבר מגיל זה.

 

מגיל 50 עד 74 - יש לבצע אחת לשנתיים בדיקת ממוגרפיה. הבדיקה כלולה בסל הבריאות. ממוגרפיה היא בדיקת הדמיה הנחשבת כיום לשיטה הטובה ביותר לזיהוי גידול סרטני בשד בשלב מוקדם, לפני שניתן לזהות אותו במישוש.

 

המלצות לנשים הנמצאות בסיכון גבוה - לאישה שקרובת משפחה שלה בדרגה ראשונה (אם, בת, אחות) חלתה בסרטן השד, מומלצת בדיקת ממוגרפיה מגיל 40, אחת לשנה, או מוקדם יותר, בהתאם להמלצות הרופא. לנשאית מוטציות בגנים BRCA1/2 ולנשים בקבוצות סיכון נוספות, מומלץ לבצע בדיקת MRI של השד אחת לשנה, בהתאם להמלצות משרד הבריאות. הבדיקה מומלצת גם לנשים שהוגדרו כבעלות סיכון של יותר מ-20% לחלות בסרטן השד במשך חייהן (פירוט כל ההתוויות המאושרות בסל, ניתן למצוא באתר האגודה). אישה שעברה טיפולי קרינה בבית החזה (בדרך כלל כטיפול במחלת לימפומה מסוג הודג'קין), בעיקר לפני גיל הפריון, נמצאת בסיכון מוגבר לחלות בסרטן השד, ומומלץ כי תבצע מעקב רפואי לגילוי מוקדם בהתאם להמלצות הרופא. 

 

האגודה למלחמה בסרטן היא ארגון ללא כוונות רווח וכל שירותיה ניתנים לחולים ולבריאים ללא תשלום, הודות לתרומות הציבור מאז הקמתה בשנת 1952. האגודה פועלת בכל הדרכים לקידום המחקר, דרכי המניעה, האבחון המוקדם ושיפור אמצעי הטיפול והשיקום של חולים ומחלימים.

 

באגודה פועלים כ-3,500 מתנדבים הפרוסים בכ-70 סניפים ברחבי הארץ, השותפים לקידום המאבק בסרטן בקהילה המקומית. כיו"ר האגודה למלחמה בסרטן בהתנדבות מכהן בשנים האחרונות פרופ' משה מיטלמן. לצדו בתפקיד סגן יו"ר אגודה מכהן ליאון רקנאטי העושה זאת בהתנדבות מאז 1988.

 

בין היתר פועלים בשנים האחרונות בוועד המנהל של האגודה למלחמה בסרטן גם פרופ' עידו וולף, פרופ' ברוך ברנר ופרופ' סיגל טל. כל חברי הוועד המנהל וחברי ועדות המומחים המייעצות של האגודה למלחמה בסרטן פועלים בהתנדבות, מאז הקמתה בשנת 1952.

 

כך בין היתר גם פרופ' רונית סצ'י פאינרו ופרופ' איתן פרידמן חברי ועדת המחקר של האגודה וכן פרופ' אהרון צ'חנובר, זוכה פרס נובל לכימיה לשנת 2004 המכהן בהתנדבות בתפקיד נשיא הכבוד של האגודה למלחמה בסרטן.

 

למידע נרחב על אודות שירותי התמיכה והמידע בנושא סרטן השד, היכנסו לאתר האגודה למלחמה בסרטן, או התקשרו בשיחת חינם לטלמידע 24/7 לטלפון שמספרו 1-800-599-995.

 

נשים שחלו בסרטן השד המעוניינות בתמיכה וסיוע או נשים המעוניינות להתנדב ולהצטרף למעגל התמיכה של 'יד להחלמה' של האגודה למלחמה בסרטן מוזמנות לפנות בטל. 1-800-36-07-07 בחיוג חינם.

 

למידע על סרטן השד בקרב גברים לחצו כאן: קישור

 

נשאות למוטציה בגן BRCA1/2 קישור

 

ממוגרפיה מגיל 45 קישור

 

מה אעשה כשאהיה בפנסיה ממוגרפיה קישור

 

סרט טיפה – גילוי מוקדם לסרטן השד יכול להציל חיים קישור

 

אל תתני לאף אחד לטשטש את מה שאת מרגישה

 

באוקטובר 2023 נערך משט ורוד בשיתוף פעולה של עיריית הרצליה, החברה העירונית לפיתוח תיירות בעיר והאגודה למלחמה בסרטן. צפו בקטע:

 

בחודש אוקטובר, 2023 הואר  באור ורוד בית הנשיא בירושלים ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן. צפו בקטע:

 

 

תגובות

מומלצים