מיזם חדש של תוכנית המנהיגות
בצל החשש מזליגת המתיחות הבין מגזרית לתוך הקמפוסים, סטודנטים יפעילו יוזמות לקידום חיים משותפים ולהגברת הביטחון האישי במוסדות האקדמיים בישראל.
הדס פוקס סלב, צילום שאולי לנדנר
מיזם חדש של תוכנית המנהיגות "שגרירי רוטשילד" מבית ארגון "שותפויות אדמונד דה רוטשילד" מנסה להתמודד עם המתיחות ולתת לה פתרון
הדס פוקס סלב, מנהלת התוכנית: "הביקוש הגדול להצטרף למיזם מאותת עד כמה הנושא מעסיק את הסטודנטים, ועד כמה יש נכונות מצידם לקחת אחריות ולנסות לייצר פתרונות".
ציון שנה לאירועי שבעה באוקטובר ולמלחמת "חרבות ברזל", מעלה חשש כי עם פתיחת שנת הלימודים האקדמית הנוכחית, תתלקח מחדש המתיחות בין סטודנטים יהודים וערבים בקמפוסים.
מיזם "שגרירי חיים משותפים" מבית "שותפויות אדמונד דה רוטשילד", תחת הכותרת "יחד בקמפוס סטודנטים מובילים מרחב משותף", מתקיים בימים אלה בעשרה מוסדות אקדמיים ברחבי הארץ, ומנסה להתמודד עם המתח הבין-מגזרי מתוך רצון להגביר את תחושת הביטחון האישי של הסטודנטים.
מיזם "שגרירי חיים משותפים" מאגד קבוצות סטודנטים מכלל האוכלוסיות, שיעברו הכשרה ועל בסיסה, יפתחו יחד מנגנונים חברתיים-אקדמיים עבור כלל הסטודנטים במוסד בו הם לומדים, ויוציאו לפועל יוזמות מתוך אחריות משותפת על מרחב החיים הסטודנטיאלי.
בכל מוסד אקדמי בו פועלת התוכנית, מוקם פורום משותף, המורכב מנציגות הנהלת המוסד, נציגות אגודת הסטודנטים ונציגות של תוכנית "שגרירי רוטשילד", לטובת התאמת ההכשרה לקהל היעד ולסיוע במתן מענים לטובת הצלחת המיזם.
המיזם מבוסס על מודל העבודה של תוכנית המנהיגות הוותיקה "שגרירי רוטשילד" מבית ארגון "שותפויות אדמונד דה רוטשילד".
בחודשים האחרונים פעלה התוכנית במתכונת פיילוט, שבמהלכה נוצרה תשתית למיזם, שכללה, בין היתר תהליכי מדידה, הערכה ומיפוי, שנעשו בכל המוסדות האקדמיים המשתתפים, ושבהם נבדקו תחושת השייכות, הביטחון והאחריות הסטודנטיאלית במרחב האקדמי, מיפוי האתגרים המרכזיים בכל מוסד ומוסד, פילוח קהלי היעד, גיוס כוח אדם, הכשרות ועוד. הקבוצה הראשונה שקמה הייתה בשותפות עם לשכת סגנית הנשיא למגוון והכלה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב ונחלה הצלחה גדולה.
בהתאם לממצאי הפיילוט, התקבלו החלטות על דרכי הפעולה האפשריות לתרחישים חברתיים שונים, ופותחו תוכניות המותאמות ספציפית לצרכים ולאתגרים הפרטניים של כל מוסד אקדמי וקהל הסטודנטים הלומדים בו.
במוסדות האקדמיים החלו ויחלו כמה פעילויות שונות לטובת הנושא, החל מתהליך של כתיבת אמנה סטודנטיאלית באחד המוסדות, הטמעת פרקטיקות של חיבור בין האוכלוסיות במערכת ההרשמה למגורים במעונות או בתהליכי השיבוץ לתוכניות "אח בוגר" (סטודנטים משנים מתקדמות המהווים מנטורים לסטודנטים בשנת הלימודים הראשונה), מיסוד מפגשי קפה עברית-ערבית בקפיטריות, וכלה בקיום תחרות כתיבת שירים ברוח התקופה, אליה הוגשו עד כה כבר למעלה מ-150 שירים שנכתבו על ידי סטודנטים מכלל האוכלוסיות.
כלל הפעילויות ייעשו בהנחיית צוות מומחה מטעם "שותפויות אדמונד דה רוטשילד" יחד עם השותפים הרלוונטיים במוסדות האקדמיים.
הדס פוקס סלב, מנהלת תוכנית המנהיגות "שגרירי רוטשילד" מבית שותפויות אדמונד דה רוטשילד:"הקמפוסים מהווים במקרים רבים מרחב מפגש ראשון בין האוכלוסיות השונות. על כן, ישנה חשיבות מכרעת לאופי המפגש ולאפשרות לנהל חיים ודיון במרחבים של אי הסכמה. בשנה החולפת עסקנו במפגשים בין-מגזריים, בין עדתיים ובין-דתיים בקמפוסים, ובביסוס תשתיות לפרויקט רחב היקף. כבר בשנת הלימודים האקדמית הקרובה נרחיב את התהליכים הספציפיים בכל מוסד ומוסד לתהליך כלל-ארצי, שעיקרו הקמת רשת של סטודנטים בוגרי קבוצות 'שגרירי חיים משותפים', לטובת מימוש המיזמים ומתוך מטרה לחזק את תחושת השייכות והביטחון האישי של כלל הסטודנטים בקמפוסים השונים לצד לקיחת אחריות על המרחב. שמחנו לראות את העניין שהמיזם יוצר, כמו גם את הביקוש הגדול להצטרף ולקחת בו חלק. מבחינתנו, הדבר מאותת עד כמה הנושא מעסיק את הסטודנטים, ועד כמה ישנה נכונות לקחת אחריות ומנהיגות על המרחב האקדמי ולייצר פתרונות".