האם אתם בסיכון למחלות כליה?

24.04.2017 מאת: פורטל הכרמל והצפון
האם אתם בסיכון למחלות כליה?

צוות המרפאה הייחודית לנפרולוגיה מונעת שמפעילה כללית ברחבי מחוז חיפה, יצא בהובלתה של ניהאל ח'טיב, האחות הנפרולוגית, ל- 3 מרכזים רפואיים של כללית: קריית בריאות זבולון בקריות, מרכז רפואי לין והמרפאה היועצת בכרמיאל, במטרה לקדם את המודעות למניעת מחלות כליה ואיתורן המוקדם תחת כותרת: האם אתם בסיכון למחלות כליה?

עשרות עוברי אורח ניצלו את ההזדמנות להיבדק על ידי אחיות כללית ולקבל מידע על גורמי הסיכון למחלות כליה בדוכני מידע ובדיקות שהקימו צוותי כללית בכל מרכז כזה, כולל ביצוע בדיקות לחץ דם, משקל, רמת סוכר ותשאול על הרגלי עישון.

לפונים לדוכן ניתן הסבר על מחלות כליה וחשיבות המעקב והאיזון של גורמי סיכון, ירידה במשקל , הפסקת עישון ועוד, על מנת לשמור את התפקוד הכלייתי. מי שדיווח שהוא מעשן הופנה עם המלצה חמה להצטרף לסדנאות גמילה מעישון שנערכות במרפאות כללית ללא תשלום.

מסביר ד"ר ויקטור פרחוויקי מנהל המערך המרחבי של כללית למחלות כליה של כללית בבי"ח כרמל ובמרפאות כללית במחוז: "מחלת כליה כרונית היא מצב שבו קיימת פגיעה ברקמת הכליה ובתפקוד הכליות, שתפקידן לסנן מהדם נוזלים וחומרים מומסים שונים ולהוציאם מהגוף בנוזל השתן פגיעה בתפקוד הכליות עלולה לגרום להצטברות של חומרי פסולת ושל נוזלים בגוף".

מחלת הכליות הינה מהמחלות הכרוניות ושכיחותה בקרב האוכלוסייה הבוגרת בישראל מגיעה ל- 10% ואף יותר. שכיחותה גוברת בקצב מהיר, דבר המביא מומחים בתחום לכנות את מחלת הכליות הכרונית בכינויים "מגיפה" ו-"מגיפה שקטה", זאת בהקשר של אורח החיים והתארכות תוחלת החיים. שכן, לכשל כלייתי יש סיבות רבות, כאשר מחלות שכיחות כמו סוכרת, מחלות כלי דם, צהבת C, לב ויתר לחץ דם תורמות להתפתחותם של מעל למחצית המקרים של מחלת הכליה.

בדיקת תפקודי כליה מאפשרת לאמוד מהי מסת הכליה המתפקדת המשתתפת בתהליכי סינון הדם. שלבי כשל הכליות מוגדרים מ-1 (הקל ביותר) עד 5 (החמור ביותר). החל ממחלת כליות בדרגה 1 אז רמת התפקוד תקינה, עד שלב 5 שבו יש פחות מ- 15% תפקוד כלייתי ואז יש צורך בטיפול כלתי חליפי, כמו דיאליזות לסוגיהן או השתלת כליה.

לרוב המכריע של האנשים עם מחלת כליות כרונית אין תסמינים עד השלבים המאוחרים של המחלה. לכן, הדרך היחידה לגלות אותה בשלב מוקדם הינה בבדיקות דם ושתן שגרתיות וכן בבדיקה יזומה של לחצי הדם.

כאשר המחלה מתגלה, יש מקום להגיע לרופא המשפחה לצורך התאמת הטיפול המומלץ: השלמת הבירור, התאמת הטיפול התרופתי והדיאטה, מניעת התקדמות המחלה, איזון לחץ הדם, איזון סוכרת, ובדיקת מרכיבים הפיכים.

היות ובאי ספיקת כליות יש מסה כלייתית פחותה מהרגיל, קיים סיכון מוגבר לכשל חד בעת התייבשות, דימום או נטילת תרופות שעלולות לגרום לנזק כליתי נוסף. על אנשים עם מחלת כליות כרונית תמיד יש להתייעץ עם הרופא לפני שמתחילים תרופה חדשה, כולל אלה שאפשר לרכוש ללא מרשם.

הדרך הטובה ביותר להתמודד עם המחלה הינה להגיע ולהיבדק. אפשר למנוע או לעכב את התקדמות של המחלה בטיפול רב מקצועי. בכללית הופעלה מרפאה ייעודית לנושא, בדגש על מאמץ לאתר מצבים טרום כלייתיים על ידי צוות רב מקצועי.

במסגרת זו יזם צוות כללית אירועים לאיתור מוקדם והעלאת מודעות שנערכו במסגרת יום הכליה העולמי שהוקדש השנה לנושא השמנת יתר שהינה גורם סיכון משמעותי בהיותה קשורה למחלות כרוניות המהוות את גורמי הסיכון העיקריים למחלת כליה כרונית כמו סוכרת ויתר לחץ דם ויש לה השפעה ישירה על התפתחות מחלת כליות.

באמצעות אימוץ אורח חיים בריא ניתן לצמצם גורמי סיכון אל ובכך התמקדו פעילויות יום הכליה העולמי וכן אלו שיזם צוות כללית ברחבי המחוז.

יום הכליה בלין

תגובות

מומלצים